Secţia specială nu mai poate înregistra plângeri. Unde se mai pot face sesizări care îi privesc pe magistrați

Luni, 14 Martie 2022, ora 19:07
2765 citiri
Secţia specială nu mai poate înregistra plângeri. Unde se mai pot face sesizări care îi privesc pe magistrați
Justiție FOTO: Pixabay.com

Parchetul General a transmis luni, 14 martie, că Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie nu mai poate înregistra plângeri şi recomandă celor care au de făcut sesizări să se adreseze instanţelor competente.

Instituţia explică ce parchete vor prelua plângerile, în funcţie de persoanele vizate.

Parchetul General a transmis, luni, precizări cu privire la unele măsuri administrative privind desfiinţarea SIIJ.

”Începând cu data de 14 martie 2022 cauzele penale care privesc judecători şi procurori sunt de competenţa:

- parchetelor de pe lângă curţile de apel pentru judecătorii şi procurorii care funcţionează la nivelul judecătoriilor şi tribunalelor şi a parchetelor de pe lângă aceste instanţe,

- Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru judecătorii şi procurorii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorii şi procurorii care funcţionează la nivelul curţilor de apel, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau la parchetele de pe lângă aceste instanţe”, a transmis, luni, Parchetul General.

Procurorii cer persoanelor care formulează plângeri/ denunţuri penale, ce vizează judecători sau procurori, să le adreseze organelor competente.

”Fosta Secţie pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie nu mai are posibilitatea de a înregistra noi sesizări. Adresa de email asociată SIIJ va fi dezafectată, plângerile, denunţurile şi corespondenţa cauzelor de competenţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmând a fi transmise pe adresa sesizare@mpublic.ro”, a mai transmis Parchetul General.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru promulgarea Legii privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, precum şi pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Şeful statului a promulgat legea după ce Curtea Constituţională a respins, săptămâna trecută, sesizările de neconstituţionalitate depuse, după adoptarea proiectului în Parlament, de către USR şi AUR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Sectia de Investigare a Infractiunilor din, #Sectia Speciala, #plangeri magistrati , #justitie