Infineon Technologies AG, cel mai mare producător de semiconductoare al Germaniei, își construiește un nou sediu în România, care va fi amplasat în nordul Capitalei. Clădirea va fi folosită pentru cercetare-dezvoltare în domeniul semiconductorilor, devenind cel mai mare centru de acest tip din Europa de Sud-Est, transmite o companie de consultanță imobiliară care se ocupă de proiect.
Viitorul sediu este construit de dezvoltatorul One United Properties SA, iar sediul, cunoscut ca One Technology District, va avea o suprafață totală închiriabilă de aproape 20.600 de metri pătraţi. Clădirea ar trebui să fie gata în al doilea trimestru al anului 2026. Valoarea contractului, semnat centru o perioadă de 15 ani începând din 2026, este de 57 de milioane de euro, fără TVA, devenind unul dintre cele mai mari acorduri de pre-închiriere de pe piața locală, transmite Colliers, conform News.ro.
Clădirea va avea inclusiv 3.000 de metri pătrați de laboratoare. Colliers, care va acționa ca manager de proiect, susține că noua construcție va fi realizată la cele mai înalte standarde de sustenabilitate și va integra tehnologiile noi.
"România este o regiune de interes pentru Infineon în activităţi de cercetare şi dezvoltare a cipurilor semiconductoare. Suntem încântaţi să începem faza de construcţie a celui mai mare centru de R&D pentru semiconductori din sud-estul Europei. Ne aşteptăm ca acesta să devină un punct de referinţă în inovaţia high-tech din România", spune Guenter Krasser, director general şi vicepreşedinte al Infineon România.
„Această tranzacţie, una dintre cele mai mari închirieri de birouri înregistrate vreodată pe piaţa locală, evidenţiază importanţa strategică a României pentru Infineon Technologies şi consolidarea prezenţei companiei în regiune. Suntem încântaţi să fim implicaţi ca manageri de proiect într-un contract de asemenea amploare, colaborând cu Infineon Technologies şi One United Properties pentru a livra un spaţiu de birouri modern, eficient energetic şi perfect adaptat nevoilor unui lider global în tehnologie. Livrarea clădirii este programată pentru al doilea trimestru din 2026, iar finalizarea acesteia va marca o realizare majoră pentru toate părţile implicate, consolidând poziţia României ca hub regional pentru companiile din sectorul tehnologic. Proiectele de tip built-to-suit sunt destul de rare în sectorul de birouri, ceea ce face să ne simţim privilegiaţi că putem sprijini Infineon de la început, din faza de autorizare a construcţiei, până la finalizare”, spune Alexandru Atanasiu, membru al consiliului de administrație și directorul pentru servicii de construcții în cadrul Colliers.
One Technology District este un proiect de birouri fără conexiune la gaz, care va include un sistem de geoexchange, capabil să acopere complet necesităţile de încălzire şi răcire ale chiriaşului. Acest sistem nu doar că minimizează impactul asupra mediului, dar maximizează şi eficienţa energetică. Abordarea inovatoare reduce semnificativ amprenta de carbon a clădirii şi permite eliminarea sistemelor convenţionale de răcire, creând astfel spaţiu suplimentar de recreere pentru angajaţii Infineon. Clădirea va fi echipată şi cu panouri solare pe acoperiş, precum şi cu unităţi de recuperare a căldurii.
Infineon are 58.600 de angajați la nivel global și venituri de circa 16,3 miliarde de euro anul trecut. În România, compania are peste 500 de ingineri specializați în cercetare-dezvoltare.