Ce au reținut judecătorii în motivarea condamnării lui Adrian Secureanu de la Malaxa. Fostul manager și-a pus termopane la vila mov pe banii spitalului

Luni, 18 Iulie 2022, ora 22:12
4580 citiri
Ce au reținut judecătorii în motivarea condamnării lui Adrian Secureanu de la Malaxa. Fostul manager și-a pus termopane la vila mov pe banii spitalului
Adrian Secureanu, în fața Tribunalului București, pe data de 27 iunie 2022. FOTO: Ionuț Mureșan

Faptele de abuz în serviciu comise de Adrian Secureanu pe vremea când era manager la Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” – printre care și acelea de a-și monta termopane la propria vilă pe banii unității medicale – sunt de o gravitate deosebită și denotă „perseverență din partea inculpatului”.

Detaliile se regăsesc în motivarea deciziei prin care „cavalerul” de Malta Adrian Secureanu a primit, pe fond, o pedeapsă de 5 ani și 10 luni de pușcărie.

Două dosare are pe rolul instanțelor Adrian Secureanu, fost manager al Spitalului Malaxa: unul în apel (termen: 26 septembrie), după ce a fost condamnat pentru abuz în serviciu, iar altul încă pe fond (termen: 5 septembrie), pentru delapidarea aceleiași unități medicale.

Ziare.com prezintă extrase din motivarea condamnării pe fond a lui Adrian Secureanu, pronunțată de Tribunalul București pe data de 14 aprilie 2022.

Motivarea instanței: „Fapte de o gravitate deosebită”

„La stabilirea naturii și duratei pedepselor și a modalității de executare se va ține seama de modul de comitere a faptelor descris anterior la pct.1-4, dar și de starea de pericol pentru valorile sociale ocrotite - faptele prezintă un grad sporit de pericol social, atât abstract, ilustrat de natura și limitele de pedeapsă prevăzute de lege pentru aceste infracțiuni (închisoarea de la 2 ani și 8 luni la 9 ani și 4 luni), cât și concret, având în vedere modalitatea în care au acționat, pe parcursul unui interval de timp de mai mulți ani, ceea ce denotă perseverență din partea inculpatului (Secureanu Florin Adrian – n.r.), acestuia fiindu-i imputat un cumul de infracțiuni de abuz în serviciu (cinci), unele dintre ele în formă continuată. De asemenea, instanța va avea în vedere și cuantumul ridicat al prejudiciului cauzat Spitalului Clinic (Nicolae Malaxa – n.r.), precum și împrejurarea că acesta nu a fost acoperit integral până în prezent”, se arată în motivarea deciziei pe fond.

Judecătorul a reținut că Secureanu trebuie să execute pedeapsa la pușcărie, motivul fiind gravitatea faptelor.

„În ceea ce privește circumstanțele personale ale inculpaților, instanța reține că inculpatul (Secureanu Florin Adrian – n.r.) este în vârstă de 57 ani, nu este cunoscut cu antecedente penale, fiind la primul conflict cu legea penală, are studii universitare, este încadrat în muncă, divorțat, doi copii minori. (…) În privința inculpatului (Secureanu Florin Adrian – n.r.) instanța va stabili o pedeapsă între 2 ani și 8 luni și 9 ani și 4 luni închisoare (limitele de pedeapsă prev. de art.297 alin.1 C.p. fiind majorate cu o treime conform art.13 ind.2 din Legea 78/2000). În ceea ce privește modalitatea de executare a pedepselor, instanța se va orienta către stabilirea executării pedepselor în regim de detenție având în vedere cuantumul pedepselor rezultante, dar și gravitatea deosebită a acestor fapte în ceea ce îl privește pe inculpatul (Secureanu Florin Adrian – n.r.)”, se mai arată în dispozitivul deciziei.

Cum și-a pus termopane Secureanu pe banii Spitalului Malaxa

În declarațiile date în dosarul de urmărire penală, doi martori precizau că printre ilegalitățile săvârșite de Adrian Secureanu în calitatea acestuia de manager al Spitalului Malaxa se regăsește și cea privind efectuarea unor plăți efectuate în 2015 – 2016 din fondurile spitalului pentru montarea de termopane la locuința lui personală din str. Grădiștea Floreștilor, Sector 1, Floreasca.

„Din totalul sumei de 186.899,40 lei astfel facturată și achitată de spital, martorul Raicoff (Ion – n.r.) susține că suma de 40.000 de lei a fost achitată nelegal, această sumă fiind decontată din fondurile spitalului nu pentru servicii sau lucrări prestate în favoarea unității de spital, ci pentru servicii constând în acoperirea a două balcoane și montarea de termopane la vila fostului manager (Secureanu Florin Adrian – n.r.)”, se arată în expozitivul documentului citat.

Ion Raicoff, administrator unic și asociat al SC Prof Plast SRL, audiat fiind cu privire la relațiile comerciale dintre societatea sa și spitalul clinic Nicolae Malaxa, a arătat că din anul 2011 şi până în primăvara lui 2016 a efectuat diverse lucrări de reparaţii la Spitalul Clinic pe partea de tâmplărie PVC şi aluminiu, precum și lucrări de finisaje (montat gresie, faianţă, rigips, vopsit).

„În primăvara anului 2016 însă, fostul manager al spitalului, (Secureanu Florin Adrian – n.r.), i-a cerut să efectueze nişte reparaţii la tâmplăria PVC a imobilului său din Bucureşti, (…) sector 2, care era în construcţie la acel moment. A fost de acord, a început efectuarea lucrărilor în aceeași primăvară a anului 2016, lucrări constând în montarea unor termopane și efectuarea unor modificări la acoperișul imobilului. Martorul a precizat că toate plăţile pentru lucrările efectuate la casa din Bucureşti, sector 2, au fost efectuate de Spitalul Clinic Nicolae Malaxa prin ordine de plată în bancă, iar la momentul la care a aflat că imobilul îi aparține personal fostului manager a abandonat lucrările, lăsându-le nefinalizate. În urma verificării de către martor a documentelor din contabilitatea (SC Prof Plast SRL – n.r.) acesta a precizat că lucrările astfel efectuate la imobilul personal al fostului manager (Secureanu Florin Adrian – n.r.), facturate și decontate fără drept din patrimoniul Spitalului Clinic Nicolae Malaxa, au însumat circa 40.000 lei, depunând ca documente justificative în aprecierea sumei facturile de achiziție a bunurilor montate la casa fostului manager, chitanţele şi schiţele aferente lucrării executate în anul 2016 la imobilul lui (…) din Bucureşti”, se arată în expozitivul motivării.

Martorul a precizat că în suma de 40.000 de lei intră atât contravaloarea materialelor achiziționate de el, personal, pentru efectuarea lucrărilor la vila fostului manager al spitalului, cât și costul manoperei.

„Din studierea însă a facturilor de achiziție a materialelor pentru efectuarea lucrărilor la balcoanele și acoperișul casei fostului manager (Secureanu Florin Adrian – n.r.), rezultă că valoarea cumulată a bunurilor achiziționate însumează suma de 15.040,87 lei (reprezentând tâmplărie PVC, feronerie și cherestea), sumă ce va reținută ca reprezentând prejudiciu cauzat spitalului clinic (Nicolae Malaxa – n.r.) și totodată folos necuvenit obținut de (Secureanu Florin Adrian – n.r.), având în vedere că decontarea banilor a avut loc pentru servicii de care unitatea de spital nu a beneficiat niciodată, beneficiarul real și final al bunurilor pentru care s-au realizat aceste plăți din fondurile spitalului fiind (Secureanu Florin Adrian – n.r.)”, mai arată instanța.

Secureanu a achitat, simbolic, o mică parte din prejudiciu

Instanța a reținut că Adrian Secureanu a achitat doar 10.000 de lei din prejudiciu, astfel că l-a obligat să plătească restul de bani până la concurența sumei de peste 600.000 de lei. În acest sens, instanța a menținut sechestrul pe întreaga avere a lui Secureanu.

„Prin faptele descrise la pct.1-4 inculpatul (Secureanu Florin Adrian – n.r.) a prejudiciat Spitalului Clinic (Nicolae Malaxa – n.r.) cu suma totală de 623.193,27 lei. Inculpatul (Secureanu Florin Adrian – n.r.) a achitat la data de 17.01.2022 către Spitalul Clinic (Nicolae Malaxa – n.r.) suma de 10.000 lei, reprezentând prejudiciu. (…) Admite în parte acțiunea civilă exercitată de partea civilă și va obliga inculpatul (Secureanu Florin Adrian – n.r.) la plata sumei de 482.815,05 lei reprezentând prejudiciu pentru faptele de abuz în serviciu descrise la pct.1,2 și 4 și, de asemenea, va obliga inculpații (Secureanu Florin Adrian – n.r.) și (Tănase Ionuț Valentin – n.r.) la plata în solidar către partea civilă a sumei de 130.378,22 lei, reprezentând prejudiciu pentru fapta descrisă la pct.3 din rechizitoriu, suma de 140.378,22 lei indicată prin cererea de constituire parte civilă și care reprezintă prejudiciu pentru fapta de la pct.3, fiind diminuată cu suma de 10.000 lei achitată de inculpatul (Secureanu Florin Adrian – n.r.) la data de 17.01.2022”, notează instanța de fond.

Averea lui Secureanu, pusă sub sechestru

Din minuta deciziei de condamnare din data de 14 aprilie 2022 rezultă că Adrian Secureanu are în proprietate 9 terenuri și 4 case:

  • Teren extravilan în suprafaţă de 2.900 mp situat în comuna Tăureni, judeţul Mureş,
  • Teren extravilan în suprafaţă de 7.500 mp situat în comuna Tăureni, judeţul Mureş,
  • Teren extravilan în suprafaţă de 5.800 mp situat în comuna Tăureni, judeţul Mureş,
  • Teren extravilan în suprafaţă de 8.400 mp situat în comuna Tăureni, judeţul Mureş,
  • Teren extravilan în suprafaţă de 5.700 mp situat în comuna Tăureni, judeţul Mureş,
  • Apartament compus din două camere în suprafaţă de 46,82 mp, situat în municipiul Târgovişte, judeţul Dâmboviţa
  • Teren intravilan în suprafaţă de 272 mp, situat în municipiul Târgovişte, str. Duiliu Zamfirescu nr. 8, judeţul Dâmboviţa,
  • Teren intravilan în suprafaţă de 2.251 mp şi casă din paiantă cu 3 camere şi o bucătărie de vară din paiantă situat în comuna Conţeşti, judeţul Dâmboviţa
  • Apartament compus din două camere în suprafaţă de 51,41 mp, situat în Târgu Ocna, judeţul Bacău,
  • Apartament compus din 3 camere în suprafaţă de 56.46 mp, situat în Bucureşti.
  • Imobil compus din teren intravilan în suprafaţă de 201 mp, în acte şi 161 mp măsurată şi construcţii în suprafaţă de 73,19 mp, situat în Bucureşti.
  • Teren intravilan în suprafaţă de 41 mp, situat în Bucureşti.

Fostul manager de la Malaxa, condamnat la 5 ani și 10 luni de pușcărie

Fostul manager al Spitalului „Malaxa”, Florin Adrian Secureanu, a fost condamnat în primă instanță joi, 14 aprilie, la o pedeapsă de 5 ani și 10 luni de închisoare pentru mai multe fapte de abuz în serviciu, în legătură cu prejudicierea bugetului unității medicale cu 650.000 de lei.

Decizia Tribunalului București nu este definitivă, fiind atacată la Curtea de Apel București, unde are termen pe data de 26 septembrie 2022.

„Contopește pedepsele de:

  • 3 ani închisoare,
  • 3 ani închisoare,
  • 2 ani şi 9 luni închisoare şi
  • 2 ani şi 9 luni închisoare

şi aplică inculpatului pedeapsa rezultantă de 5 ani şi 10 luni închisoare (pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare la care se adaugă sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite, adică un spor de 1/3 din: 3 ani+2 ani şi 9 luni+2 ani şi 9 luni, adică un spor de 2 ani şi 10 luni închisoare)”, se arată în decizia instanței de fond.

Adrian Secureanu, la data faptelor manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din București, a fost trimis în judecată la data de 29 septembrie 2020 pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care două săvârșite în formă continuată).

Tot atunci a fost deferită justiției o persoană fizică, reprezentant al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea a unei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Acuzațiile procurorilor DNA pentru Secureanu

„Inculpatul Secureanu Florin – Adrian și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară în sensul că, în calitate de manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din București și ordonator de credite, ar fi dispus, în perioada 2009-2016, efectuarea unor plăți în cuantum total de 648.193 lei din fondurile unității sanitare către mai multe societăți comerciale, printre care și cele administrate de celălalt inculpate”, au reținut procurorii DNA în rechizitoriu.

Concret, banii respectivi ar fi fost achitați atât în contextul unor operațiuni comerciale care nu s-au derulat în realitate (privind achiziția unor produse și servicii destinate unității medicale) cât și pentru bunuri achiziționate la prețuri și de șase ori mai mare față de cele de achiziție.

Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” din București s-a constituit parte civilă cu suma de 648.193,27 lei.

Plângere penală împotriva lui Cristian Popescu Piedone. Candidatul la Primăria Capitalei, acuzat de delapidare
Plângere penală împotriva lui Cristian Popescu Piedone. Candidatul la Primăria Capitalei, acuzat de delapidare
USR a anunțat marți, 26 martie, că a depus plângere penală împotriva primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, pe care îl acuză de delapidare și abuz în serviciu. Potrivit...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Secureanu bani spital, #abuz in serviciu, #delapidare, #Spitalul Malaxa manager Secureanu, #motivare, #condamnare , #justitie