Ziua „diagnosticului” pentru Adrian Secureanu. Instanța decide dacă fostul manager de la Malaxa rămâne sau nu cu pedeapsa de 5 ani și 10 luni

Vineri, 05 Mai 2023, ora 03:00
2473 citiri
Ziua „diagnosticului” pentru Adrian Secureanu. Instanța decide dacă fostul manager de la Malaxa rămâne sau nu cu pedeapsa de 5 ani și 10 luni
Adrian Secureanu a fost condamnat pe fond la 5 ani și 10 luni pentru abuz în serviciu. FOTO / Ionuț Mureșan

Fostul manager al Spitalului „Malaxa”, Adrian Secureanu, așteaptă vineri, 5 mai, decizia definitivă a Curții de Apel București în dosarul în care a primit de la instanța de fond 5 ani și 10 luni de pușcărie pentru abuz în serviciu, printre altele pentru că și-a pus termopane la vilă pe banii unității medicale. Secureanu cere încetarea procesului penal, iar pronunțarea de vineri ar putea veni înainte ca judecătorii de la Curtea de Justiției a Uniunii Europene să pună punct „marii prescripții”.

Adrian Secureanu a fost condamnat de Tribunalul București pe data de 14 aprilie 2022 în legătură cu prejudicierea bugetului Spitalului „Malaxa” cu 650.000 de lei, însă o lună mai târziu Curtea Constituțională a statuat că România nu a avut legislație pe tema întreruperii cursului prescripţiei în perioada 2018-2022, fapt confirmat și de Înalta Curte.

Pe data de 10 mai CJUE este așteptată să pronunțe o hotărâre cu privire la posibilitatea judecătorilor români de a ignora deciziile CCR și ICCJ în cazurile de corupție și fraude cu fonduri europene.

La ultimul termen de judecată, pe data de 9 februarie 2023, Adrian Secureanu a cerut magistraților Curții de Apel București să constate că faptele lui de abuz în serviciu s-au prescris și să dispună încetarea procesului penal.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Totuși, procurorii DNA susțin că nu toate faptele lui Secureanu s-au prescris și cer condamnarea lui la o pedeapsă orientată către limita maximă prevăzută de lege.

Secureanu, supărat pe Gabriela Firea în ultimul cuvânt

În ultimul cuvânt, „cavalerul de Malta” a dat vina pe Gabriela Firea și pe presă pentru problemele lui penale:

  • „Am avut tot felul de controale pe vremea când eram manager al Spitalului Malaxa, totul era bine: Curtea de Conturi, Direcția de Sănătate Publică. După 9 ani și 9 luni, într-o noapte, s-a constatat că sunt cel mai mare infractor. Niște martori au făcut presiuni asupra Curții de Conturi, câteva salariate au șantajat doamnele din acea comisie.
  • Presa a început o acțiune concentrată, de demonizare, a început să mă dea drept exemplu, că sunt ce managerul cel mai corupt. Toate astea peste noapte. Nu am mai apucat să arăt că nu este așa pentru că, după două declarații, am fost reținut și arestat. Apoi, după 8 luni, mi s-au pus cu totul alte întrebări decât cele legate de spital.
  • Nu am avut niciodată o infecție nosocomială, am preluat și Spitalul Caritas pe repede-înainte, cu spații neorganizate, etc. Am făcut tot posibil să fie la cel mai înalt nivel. Am făcut cea mai frumoasă secție de ginecologie. Păi, dacă nu erau oxigenatoarele (n.r. - așa cum susțin procurorii) mureau bebelușii!
  • Era simplu pentru procurori să intre pe SEAP și să vadă că au fost cele mai mici prețuri (n.r. – pentru achizițiile de la Malaxa). Eu, întotdeauna, am fost ultimul care semna. Am văzut că erau toate avizele și apoi am semnat și eu.
  • Se băteau două falii pe sistemul de Sănătate și eu am fost la mijloc! (…) Toată această vânătoare de vrăjitoare a fost declanșată împotriva mea pentru că a se dorea înlocuirea mea din management cu cineva mai maleabil, care să împartă sume.
  • Următorul manager făcea parte din anturajul fostei doamne de la Primărie (n.r. – Gabriela Firea) care nu m-a mai dorit acolo. Finul dânsei, de cununie, care a lucrat la noi și-a făcut lucrări de 5 miliarde și a cerut decont pe 25 de miliarde, iar eu i-am respins cererea. Așa am ajuns eu, managerul, inamicul numărul 1.
  • Am luat Spitalul Malaxa dărâmat și am pus la dosar cum l-am lăsat. Concurenta mea era cu ceilalți manageri, să arăt că pot să fac ceva în plus, nu să fac găinăriile de care sunt acuzat în acest dosar!”, a declarat Adrian Secureanu.

În schimb, procurorii DNA au cerut condamnarea lui Adrian Secureanu la o pedeapsă orientată spre maximul special prevăzut de lege pentru abuz în serviciu, pe motiv că acesta, în calitate de manager și-a ajutat amanta să-și opereze mama pe banii Spitalului Malaxa și pentru că și-a montat termopane la propria vilă pe banii unității medicale.

Procurorul de ședință a arătat că, în cazul lui Secureanu, este vorba despre cinci fapte de abuz în serviciu, dintre care numai două intră sub incidența prescripţiei speciale, după decizia CCR din 26 mai 2022.

„Chiar și dacă s-ar aplica deciziile CCR și ICCJ ar fi doar pentru 2 din cele 5 fapte, pentru celelalte 3 suntem în interiorul termenului general de prescripție. Pentru cele două fapte solicităm neaplicarea deciziilor CCR din 2018 și 2022 pentru că ele creează un risc sistemic de impunitate. Solicităm aplicarea directă a jurisprudenței europene”, a solicitat reprezentanta DNA la ultimul termen de judecată.

Instanța de fond: Secureanu - de o perseverență infracțională deosebită

Două dosare are pe rolul instanțelor Adrian Secureanu, fost manager al Spitalului Malaxa: unul în apel (ultimul termen pe 9 ianuarie 2023), după ce a fost condamnat pentru abuz în serviciu, iar altul încă pe fond (termen: 29 mai 2023), pentru delapidarea aceleiași unități medicale.

Faptele de abuz în serviciu ale lui Adrian Florin Secureanu sunt de o gravitate deosebită și denotă „perseverență din partea inculpatului”, arată judecătorul de la Tribunalul București în motivarea deciziei prin care „cavalerul” de Malta Adrian Secureanu a primit, pe fond, o pedeapsă de 5 ani și 10 luni de pușcărie.

„La stabilirea naturii și duratei pedepselor și a modalității de executare se va ține seama de modul de comitere a faptelor descris anterior la pct.1-4, dar și de starea de pericol pentru valorile sociale ocrotite - faptele prezintă un grad sporit de pericol social, atât abstract, ilustrat de natura și limitele de pedeapsă prevăzute de lege pentru aceste infracțiuni (închisoarea de la 2 ani și 8 luni la 9 ani și 4 luni), cât și concret, având în vedere modalitatea în care au acționat, pe parcursul unui interval de timp de mai mulți ani, ceea ce denotă perseverență din partea inculpatului (Secureanu Florin Adrian – n.r.), acestuia fiindu-i imputat un cumul de infracțiuni de abuz în serviciu (cinci), unele dintre ele în formă continuată. De asemenea, instanța va avea în vedere și cuantumul ridicat al prejudiciului cauzat Spitalului Clinic (Nicolae Malaxa – n.r.), precum și împrejurarea că acesta nu a fost acoperit integral până în prezent. (…) Instanța se va orienta către stabilirea executării pedepselor în regim de detenție având în vedere cuantumul pedepselor rezultante, dar și gravitatea deosebită a acestor fapte în ceea ce îl privește pe inculpatul (Secureanu Florin Adrian – n.r.)”, se arată în motivarea deciziei pe fond.

Acuzațiile procurorilor DNA pentru Adrian Secureanu

Adrian Secureanu, la data faptelor manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din București, a fost trimis în judecată la data de 29 septembrie 2020 pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care două săvârșite în formă continuată).

Tot atunci a fost deferită justiției o persoană fizică (n.r. - Ionuț Valentin Tănase), reprezentant al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea a unei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Inculpatul Secureanu Florin – Adrian și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară în sensul că, în calitate de manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din București și ordonator de credite, ar fi dispus, în perioada 2009-2016, „efectuarea unor plăți în cuantum total de 648.193 lei din fondurile unității sanitare către mai multe societăți comerciale, printre care și cele administrate de celălalt inculpat”, au reținut procurorii DNA în rechizitoriu.

Concret, banii respectivi ar fi fost achitați atât în contextul unor operațiuni comerciale care nu s-au derulat în realitate (privind achiziția unor produse și servicii destinate unității medicale) cât și pentru bunuri achiziționate la prețuri și de șase ori mai mare față de cele de achiziție.

Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” din București s-a constituit parte civilă cu suma de 648.193,27 lei.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Secureanu bani spital, #abuz in serviciu, #pronuntare, #curtea de apel bucuresti , #justitie