Afaceriștii inculpați în dosarul lui Secureanu recunosc „zeciuiala” cerută de fostul manager de la Spitalul Malaxa: „Vrei să lucrezi, bine, ăsta e prețul!”

Luni, 20 Martie 2023, ora 21:30
7873 citiri
Afaceriștii inculpați în dosarul lui Secureanu recunosc „zeciuiala” cerută de fostul manager de la Spitalul Malaxa: „Vrei să lucrezi, bine, ăsta e prețul!”
Adrian Secureanu mergea în diverse deplasări pe banii furnizorilor Spitalului Malaxa. FOTO / Ionuț Mureșan

Afaceriștii Mihai Mesner și Claudiu Ioniță au vorbit în fața judecătorului, în calitate de inculpați, cu privire la contractele pe care le-au derulat cu Spitalul „Malaxa”, pe vremea când manager era Florin Secureanu. Amândoi erau furnizori de produse medicale și servicii pentru Spitalul „Malaxa” și ambii au recunoscut, în ședința de judecată, că în schimbul acestor contracte, au fost nevoiți să accepte „sponsorizări” la cererea lui Adrian Secureanu.

Un alt detaliu despre care au vorbit ambii afaceriști inculpați în dosarul de delapidare al lui Adrian Secureanu a fost cel al „bilețelelor” pe care le primeau din partea unității medicale, pe care erau înscrise cantitățile de produse care urmau a fi livrate, justificarea fiind aceea că în felul acesta nu era depășit pragul de 10.000 de lei peste care nu mai puteau fi făcute achizițiile directe, fiind nevoie de licitrație publică.

Atât Mesner, cât și Ioniță au susținut că „sponsorizările” din partea firmelor „de casă” ale spitalelor sunt o practică „împământenită” în toate unitățile medicale, iar șmecheria cu bilețelele este proprie Spitalului Malaxa, dar se practică peste tot, într-o formă sau alta.

Mihai Mesner, despre deplasările lui Secrureanu: „Au devenit insuportabile”

Iată ce a declarat în fața judecătorului Mihai Mesner:

  • „Sunt director general al SC Noventis International SRL, iar de prin 2009 - 2010 am început să colaborez cu Spitalul Malaxa. La început nu îl cunoșteam pe domnul Secureanu, dar cu vremea, întrucât mă duceam la spital destul de des să preiau comenzi și să livrez marfă și tot îl vedeam pe coridoare, am început să ne cunoaștem.
  • Pe Ioniță Cristian îl cunosc în virtutea faptului că domeniul în care activez nu este unul foarte larg, iar numărul de societăți comerciale este unul relativ limitat, noi ajungând să ne cunoaștem, practic, între noi. El stabilește ce face pe firma lui, așa cum eu stabilesc ce fac pe firma mea. Nu a existat absolut nicio legătură între firmele noastre, nici în ceea ce privește relația cu Spitalul Malaxa și nici cu vreun alt spital. Chiar dacă ne cunoaștem între noi, poate și suntem prieteni, fiecare dintre noi își păstrează secretul de afaceri.
  • Biletele despre care se vorbește în rechizitoriu erau niște bilețele care proveneau de la contabila sefă a spitalului și care nu aveau nimic ilegal, dimpotrivă. Exista un plafon de 10.000 de lei care nu putea fi depășit, iar pe acele biletele se treceau cheltuielile defalcate pe diferite produse, astfel încat să nu se depășească plafonul. Aceste biletele nu însemnau că eu emitem facturi ilegale. Am relații de afaceri cu mai multe spitale din București și nu am emis niciodată astfel de facturi. (…) Aici am întâlnit-o (n.r. – procedura cu bilețelele). La celelalte spitale fiecare avea grijă să își facă achizițiile astfel încât să nu se depășească plafonul pentru fiecare articol.
  • Referitor la plățile pentru deplasările domnului Secureanu, nu am negat nici la urmărirea penală că am plătit anumite sume de bani. Inițial am făcut asta pentru că e o practică împământenită că firmele furnizoare să ofere deplasări medicilor din spitale la congrese, deplasări de specializare. Când mi-a solicitat domnule Secureanu să îi plătesc aceste deplasări nu mi s-a părut nimic ieșit din comun. Atunci nici nu îl cunoșteam. După aceea, aceste solicitări au început să fie din ce în ce mai dese, devenind insuportabile pentru mine și am ajuns unde am ajuns… Eu primeam și plăteam facturile ca atare, nu știam cine pleacă și unde pleacă. (…) Toate facturile pentru biletele de avion și pentru cazări le primeam fie prin e-mail de la Marshall Turism, fie această agenție de turism le trimitea către secretariatul spitalului, iar eu le primeam personal prin secretară”, a declarat afaceristul.

Mihai Mesner a fost întrebat de avocatul lui Adrian Secureanu dacă sponsorizărie le-a făcut cu titlul de mită pentru fostul manager al Spitalului Malaxa, ori mai degrabă ca simpatizant al Cavalerilor de Malta, o organizație al cărei membru aspira să fie.

Afaceristul a declarat că a depus, într-adevăr, o cerere de aderare la Ordinul Cavalerilor de Malta, din care făcea parte și Adrian Secureanu, dar nu își aduce aminte să fi semnat că se obligă să facă astfel de sponsorizări.

Cristian Ioniță despre sponsorizări: „Unele lucruri se subînțeleg!”

Cristian Ioniță a recunoscut că a acceptat să facă „sponsorizări” către Secureanu pentru a primi în continuare comenzi de la spital pentru materiale sanitare:

  • În ceea ce privește comisioanele de 10 la sută, zeciuiala sau sponsorizările – ele se întâmplă și în alte locuri, nu numai la Malaxa. (…) Ca procedură, la Spitalul Malaxa am făcut întocmai cum procedam și la celelalte spitale, anume: mă duceam la spital, lăsam mostre de produse pe secție. Acestea erau testate de medici și dacă le considerau necesare făceau referate în baza cărora apoi se plasau comenzile. Pentru unele produse se făceau și negocieri.
  • În ceea e privește decontarea plăților, precizez că aceasta se efectua destul de repede și poate că aceasta era și datorită sponsorizărilor pe care le făceam. Nu trebuia să te întâlnești cu un om de 10 ori ca să te vadă ca ești serios și să ajungeți la o înțelegere. Mai mult, unele lucruri se și subînțelegeau: vrei să lucrezi, bine, ăsta e prețul. Era evident că de sărbători (de Crăciun sau de Paște) eram sunat că trebuie să plătesc un hotel. Plăteam, dacă rezervarea era făcută… asta e, trebuia să plătesc! La fel și pentru alte situații. Cum ar fi, de pildă, mobilier pentru un cămin de bătrâni. În ceea ce privește marfa pe care o livram spitalului însă, aceasta era livrată și apreciată, chiar mi s-a spus acest lucru! Sponsorizările s-au făcut numai pe baza de acte și numai prin transfer bancar. Nicio plată nu s-a făcut în bani lichizi”, a spus Cristian Ioniță.

Cristian Ioniță a prcizat că nu își mai susține declarația de la urmărirea penală, întrucât comisarul care audiat ar fi făcut presiuni asupra lui: îl aștepta în parcare înainte de a intra în sediul DNA și, pe drum, îi spunea să fie „baiat isteț”, să declare tot. Înăutru, în timpul audierilor, comisarul i-ar fi arătat cătușele lui Claudiu Ioniță și i-ar fi spus că îl va lua „de lângă familie”.

Două dosare are pe rolul instanțelor Adrian Secureanu, fost manager al Spitalului Malaxa: unul în apel (cu pronunțarea definitivă pe 6 aprilie), după ce a fost condamnat pentru abuz în serviciu la 5 ani și 10 luni de pușcărie, iar altul încă pe fond (termen: 20 martie), pentru delapidarea aceleiași unități medicale.

În dosarul de abuz în serviciu Adrian Florin Secureanu este acuzat că în calitate de manager și-a ajutat amanta – pe care o alinta „Vrăbi” – să-și opereze mama pe banii Spitalului Malaxa și pentru că și-a montat termopane la propria vilă pe banii unității medicale.

În cel de delapidare, fostul manager e acuzat de ar fi dat un „tun” de 9 milioane de lei din fondurile spitalului sub pretextul achitării unor servicii sau bunuri de care ar instituția spitalicească ar fi beneficiat, dar care s-au dovedit a fi fictive în totalitate.

Șapte inculpați au recunoscut acuzațiile DNA în schimbul unor pedepse cu suspendare

În dosarul de delapidare, avocatul lui Mihai Mesner a dezvăluit, pe data de 28 iunie 2022, că până la trimiterea în judecată, 7 inculpați au recunoscut tot ce au scris procurorii DNA în rechizitoriu, iar în prezent au rămas să se judece Adrian Secureanu și alți 3 inculpați.

„Cunoaștem că atunci când DNA a sesizat instanța de judecată acest dosar avea 11 inculpați, din care 7 au optat pentru procedura simplificată. Acești co-inculpați au fost audiați în baza acestei proceduri, nu pe situația de fapt. Este absolut necesar ca ei să fie audiați ca martori în prezenta cauză”, spunea avocatul lui Mihai Mesner la data respectivă.

În mai 2017, Florin Adrian Secureanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru delapidare, iar Spitalul Malaxa s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 9.144.053 de lei.

Potrivit rechizitoriului DNA, Adrian Florin Secureanu a deţinut funcţia de manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din Bucureşti, în perioada 1 aprilie 2007 până la data de 29 noiembrie 2016.

„După numirea în funcţia de manager, respectiv din anul 2009 şi până la data demiterii acestuia din funcţie (29 noiembrie 2016), inculpatul Secureanu Florin-Adrian a conceput şi pus în aplicare mai multe mecanisme prin care şi-a însuşit sume semnificative de bani din patrimoniul spitalului, în cuantum total de 9.144.053,4 lei”, acuză DNA.

Secureanu şi-ar fi însuşit sume de bani în numerar din casieria Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa”, activitate concretizată în perioada 4 mai 2009 – 23 noiembrie 2016, cu justificarea achitării în numerar a unor bunuri şi servicii evidenţiate ca fiind livrate/prestate de două societăţi comerciale cu comportament fiscal neadecvat.

„În realitate, aceste două societăţi comerciale nu au livrat/prestat niciun bun/serviciu spitalului. Din probatoriul administrat în cauză s-a reţinut că, în perioada menţionată, în acest mod, inculpatul Secureanu Florin Adrian şi-a însuşit suma totală de 1.944.537,45 lei”, susţin procurorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Preşedintele CJ Călăraşi, audiat la sediul DNA Constanţa. Mai multe instituții din oraș au fost ținta perchezițiilor cu o lună în urmă
Preşedintele CJ Călăraşi, audiat la sediul DNA Constanţa. Mai multe instituții din oraș au fost ținta perchezițiilor cu o lună în urmă
Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, este audiat, vineri, la sediul DNA Constanţa, în legătură cu percheziţiile care au avut loc în urmă cu o lună la sediile...
#Secureanu bani spital, #delapidare, #abuz in serviciu, #Spitalul Malaxa manager Secureanu, #echipamente medicale, #DNA, #Tribunalul Bucuresti , #justitie