Alex Mihai Stoenescu, scriitor și istoric, a fost premiat miercuri, 4 decembrie, de Academia Română cu diploma „Meritul Academic”. Stoenescu a fost premiat și de Securitatea comunistă pentru activitatea prolifică de turnătorie din anii 1980, potrivit CNSAS. Președintele Academiei Române spune că nu este de datoria lui să verifice oamenii premiați de instituție.
Stoenescu a colaborat cu Securitatea în perioada 1984-1987, lucru demonstrat Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și confirmat apoi în 2012 de Curtea de Apel București.
Scriitorul a primit Diploma „Meritul Academic” din partea Academiei Române „pentru activitatea prodigioasă desfăşurată în domeniul istoriei”. Președintele instituției neagă orice responsabilitate pentru premierea unui turnător prolific al Securității.
„Nu cunosc! Eu nu am datoria să verific așa ceva, fiindcă nu sunt cenzor. Secția de științe istorice este responsabilă prin președintele sau, domnul academician Victor Spinei de la Iași. Membrii Academiei sunt egali, iar președintele e doar un slujitor, primul dintre egali”, a declarat Pop, citat de HotNews.ro.
„Activitatea informativă a reclamantului a fost una prolifică a pârătului a fost una prolifică, în dosarul de rețea nr. R 97434 identificându-se peste 70 de note informative, furnizate în perioada 1984 – 1987, calitatea informațiilor fiind apreciată de organele de securitate, iar pârâtul fiind recompensat de trei ori în perioada 1984-1986, cu suma de 500 de lei”, se arată decizia Curții de Apel București, citată de aceeași sursă.
Dizidentul anticomunist Neculai Constantin Munteanu, cunoscut pentru colaborarea cu Radio Europa Liberă, i-a atribuit lui Alex Mihai Stoenescu locul fruntaș în topul „celor mai scârboși informatori” ai Securității, pentru că „în trei ani a produs o sută de turnătorii, cam 33 pe an!”.