Legea care dă posibilitatea statului să se uite în laptopul oricui, pe masa CCR: „Vor intra cu bocancii în viețile românilor”

Vineri, 23 Decembrie 2022, ora 11:16
10265 citiri
Legea care dă posibilitatea statului să se uite în laptopul oricui, pe masa CCR: „Vor intra cu bocancii în viețile românilor”
Un pachet de măsuri privind securitatea cibernetică amenință dreptul românilor la viață privată. FOTO: Pixabay.com

Curtea Constituţională a României (CCR) urmează să discute, pe 15 februarie 2023, sesizarea depusă de USR şi Forţa Dreptei privind legea securităţii cibernetice, au precizat, vineri, oficiali ai CCR. Deputaţii celor două formaţiuni politice au sesizat, joi, Curtea Constituţională în legătură cu legea securităţii cibernetice, pe motiv că încalcă „grav” dreptul la viaţă privată al românilor.

„Am atras atenţia încă de la începutul verii, când au fost prezentate proiectele legilor securităţii naţionale, că actuala coaliţie, în frunte cu preşedintele Iohannis, ameninţă libertăţile civile fundamentale ale românilor. Legea securităţii cibernetice, adoptată într-un dispreţ total faţă de principiile şi instituţiile democratice, confirmă ceea ce spuneam şi reprezintă un nou derapaj politic. Nu poţi să obligi sute de mii de furnizorii de servicii tehnice de securitate cibernetică să-şi toarne clienţii şi să ofere pe tavă, fără mandat de la judecător, date şi informaţii private ale acestora. Dreptul la viaţă privată şi libertate de exprimare sunt apărate de Constituţie şi nu putem asista pasivi la această nouă încercare a serviciilor de a intra cu bocancii în vieţile românilor”, a declarat preşedintele USR, Cătălin Drulă, citat într-un comunicat de presă.

Percheziții informatice la discreție în numele securității cibernetice

Conform USR, legea adoptată de PSD-PNL-UDMR pe „repede-înainte” încalcă prevederile constituţionale privind dreptul la viaţă privată şi libertatea de exprimare.

„Sesizarea de către victima unui incident de securitate cibernetică a Platformei Naţionale pentru Raportarea Incidentelor de Securitate Cibernetică (PNRISC) pare a fi benefică, deoarece respectiva platformă este special destinată rezolvării unor astfel de incidente. Dar, din cauza definirii neclare în lege a noţiunii de incident de securitate cibernetică, se poate ajunge la situaţia în care pentru o simplă virusare sau pentru o aparentă virusare (o nefuncţionare normală) a unui laptop orice persoană care are o activitate ce poate fi considerată - de către cine? - ca fiind de interes public să fie obligată să sesizeze PNRISC şi, implicit, să pună laptopul la dispoziţia specialiştilor PNRISC, cu toate datele şi informaţiile cu caracter personal conţinute de acel dispozitiv”, se explică în comunicatul citat.

În opinia USR, este vorba despre „o intruziune importantă” în viaţa privată a persoanei, iar deţinătorul laptopului „nu poate opta dacă sesizează sau nu PNRISC, existând obligaţia legală strictă, sancţionată sever cu amendă contravenţională, de a se adresa PNRISC şi, implicit, de a pune la dispoziţia unor terţi o multitudine de date şi informaţii privind viaţa privată”.

Legea creează o obligaţie de delaţiune

Totodată, explică USR, articolul din lege care obligă furnizorii de servicii tehnice de securitate cibernetică să pună la dispoziţia autorităţilor date şi informaţii privind incidente, respectiv ameninţări, riscuri sau vulnerabilităţi reia o propunere dintr-un act normativ declarat deja neconstituţional.

„Concret, creează o obligaţie de delaţiune unei categorii de profesionişti care, în mod normal, ar avea obligaţii de confidenţialitate stricte faţă de proprii clienţi. În plus, obligaţia vine fără existenţa unui mandat judecătoresc, fără autorizare expresă”, transmite USR.

Potrivit acestui partid, legea nu este corelată cu obligaţiile asumate de România în momentul aderării la Uniunea Europeană şi cu prevederile Tratatului privind funcţionarea UE.

„Practic, avem de-a face cu o extindere a Legii 362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi sistemelor informatice de la câteva sectoare critice şi aproximativ 700 de firme şi autorităţi mici şi mari la probabil câteva sute de mii de persoane juridice, aspect considerat excesiv de către legislaţia UE”, se susţine în comunicat.

USR mai acuză faptul că legea încalcă prevederile Constituţiei referitoare la principiul securităţii juridice, previzibilităţii şi clarităţii normelor, în condiţiile în care subiecţii actului normativ şi obligaţiile impuse lor sunt „vagi” şi „neclare”.

Rezultatul de după renumărarea voturilor ar putea fi anunțat duminică seara. Când va decide CCR asupra validării primului tur de la prezidențiale
Rezultatul de după renumărarea voturilor ar putea fi anunțat duminică seara. Când va decide CCR asupra validării primului tur de la prezidențiale
Biroul Electoral Central ar putea anunța duminică, 1 decembrie, după închiderea urnelor pentru alegerile prezidențiale, rezultatul renumărării voturilor din primul tur al alegerilor...
Reportaj: „Renumărare, ați ajuns la disperare”
Reportaj: „Renumărare, ați ajuns la disperare”
În fiecare seară, de la anunțarea rezultatelor primului tur al prezidențialelor, studenții se strâng în jurul statuii lui Mihai Viteazu din fața Universității pentru a atrage atenția că...
#securitate cibernetica, #proiect lege, #CCR, #neconstitutionalitate, #sesizare , #justitie
  1. Ursula von der Leyen a anunțat prioritățile, în fruntea noii Comisii Europene. Decizii majore la nivelul UE
  2. Cartelurile mexicane recrutează studenți la chimie pentru laboratoarele de fentanyl
  3. Poliția din Rusia a făcut razii în mai multe cluburi de noapte frecventate de persoane LGBTQ, la un an de la interzicerea mișcării și etichetarea ei ca „organizație extremistă” VIDEO
  4. Volodimir Zelenski a făcut planul de pace în Ucraina. Ce solicită președintele de la Kiev
  5. Rusia va folosi în Ucraina "distrugătoarele de orașe", lansatoare de rachete produse în Coreea de Nord
  6. Drama prin care trecea polițistul găsit împușcat în cap. Fiul său avea probleme grave cu drogurile și jocurile de noroc
  7. Accident mortal de Ziua Națională, pe un drum din Buzău. Două mașini au fost implicate în impact
  8. Trump vrea un tarif de 100% pentru țările BRICS, dacă renunță la dolarul american ca monedă în care își țin rezervele
  9. Șefa diplomației europene a mers la Kiev în prima zi de mandat. Mesaj important pentru Zelenski, reacție furioasă de la Medvedev
  10. Pedro Sanchez a fost reales în fruntea Partidului Socialist. Persoane din anturajul său, vizate de dosare penale