„Mă lupt cu viaţa, mă lupt cu foamea”. Nemulțumirile românilor din Epoca de Aur în documentele Securității din 1989

Autor: N.G.
Duminica, 10 Decembrie 2023, ora 21:14
4731 citiri
„Mă lupt cu viaţa, mă lupt cu foamea”. Nemulțumirile românilor din Epoca de Aur în documentele Securității din 1989
Cozile erau omniprezente la magazinele alimentare FOTO / Arhivele Naționale

În 18 decembrie 1989, cu doar trei zile înainte de izbucnirea Revoluţiei la Alba Iulia, un buletin informativ al fostei Securități comuniste arăta starea de nemulţumire care exista în rândul populaţiei.

Datele erau culese pe parcursul mai multor luni, prin ascultarea telefoanelor sau interceptarea scrisorilor trimise de oameni. Avea să fie ultima informare de acest gen pentru că în 21 decembrie avea să izbucnească, și la Alba Iulia, Revoluția anticomunistă.

Securiştii din Alba transmiteau la Bucureşti faptul că au fost semnalate numeroase stări de nemulţumire şi comentarii negative în rândul populaţiei generate de aprovizionarea deficitară cu produse alimentare şi bunuri de larg consum.

”Discuţiile care se poartă pe această temă scot în evidenţă lipsa ori existenţa în cantităţi neîndestulătoare a unor produse cum sunt carne, semipreparate din carne, brânzeturi, lapte, unt, orez, etc”, se susţine în nota informativă. Erau evidenţiate şi câteva comentarii şi luări de poziţie ale unora dintre presonale nemulţumite.

Cartelă pentru pâine și un mesaj de nemulțmire redat de securitate FOTO CNSAS

Astfel, Zgîia Ica din Alba Iulia a relatat unei cunoştinţe din Bucureşti faptul că ”... Mai nou, se dau toate pe carelă: salam, ouă, carne. Noi ne-am terminat porţia în două zile, nu într-o lună, şi acum stăm şi ne uităm!”. Afirmaţiile lui Teleky Dezideriu, tot din Alba Iulia, sunt considerate de securişti drept ironice: ”... Şi la noi au introdus deja pe cartelă salamul, carnea, untul şi ouăle. Pînă acum, am luat 200 gr, salam de fiecare persoană.

Prin relaţiile socialiste ajungem la de toate, exceptând untul.... În locuinţă avem câteodată 15 grade, dar dăm drumul la gaz şi astfel ajungem la temperatura de 17-18 grade. Săracii copii, la şcoală nu au nici un pic de căldură... Şi în instituţii este aceeaşi situaţie, dar nu contează. Principalul este .... că a crescut nivelul de trai”.

”Zilnic ne vizitează Pana de Curent”

Marcu Eugen din Alba Iulia era mult mai dur: ”Mă lupt cu viaţa, mă lupt cu foamea, căci înafară de cartofi şi pâine prăjită nu am nimic...”. Lefter Maria din Sebeş, înregistrată şi ea de către Securitate susţinea următoarele: ”Ieri am stat la coadă la ouă, dar bineînţeles că n-am ajuns, căci s-au terminat. S-au dat în continuare pui (mai mult vrăbii, mortăciuni). Aspectul lor mă îmbia să-i arunc în găleata de gunoi, dar nu mi-am permis acest lucru, acum, în epoca de aur...”. Tot din Sebeş, Covaciu Victoria, susţinea că este tare nemulţumită pentru că nu era apă, se lua frecvent curentul şi nu era nici căldură.

Mesaje de nemulțumire ale românilor FOTO CNSAS

Voişan Cornelia din Sebeş susţinea în discuţiile purtate cu alte persoane următoarele: ”Stăm ceasuri întregi pe întuneric, deoarece nu se găsesc în magazine nici lumânări, şi nici lămpi cu petrol... Să auzi cât înjurăm şi blagoslovim pe ştii tu cine... Cu aprovizionarea stăm şi mai prost. E vorba ca de la 01.01.1990 să se introducă şi la noi cartele pentru ouă, salam, margarină şi probabil carne. E de groază, fiindcă la puţinul salam pe care-l bagă, nu ajungem, coada nefiind coadă, ci o grămadă de oameni disperaţi care nu mai ţin cont de nimic...”

Demian Eugen din Zlatna menţiona, pe un ton considerat ironic-zeflemist, alte critici cu privire la greutăţile din perioada respectivă. ”... Trebuie să mărturisesc cu adânc patriotism că îţi comunic la lumina lumânării. Zilnic ne vizitează Pana de Curent, iar la fiecare răsuflare îmi ies aburi din gură. De câtva timp cei cu căldura s-au supărat pe noi şi ne creează o ambianţă hibernală... În tot cazul, Epoca de Aur îşi spune cuvântul”.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Începe revizuirea rușinoasei decizii a Înaltei Curți în dosarul disidentului Gheorghe Ursu. Fiul inginerului ucis de securiști: „Prin urmare, noi toți am visat acea teroare!”
Începe revizuirea rușinoasei decizii a Înaltei Curți în dosarul disidentului Gheorghe Ursu. Fiul inginerului ucis de securiști: „Prin urmare, noi toți am visat acea teroare!”
Familia disidentului anticomunist Gheorghe Ursu și procurorii Parchetului Curții de Apel încercă să desființeze în instanță hotărârea plină de cinism a Înaltei Curți, în care...
Cum merge coaliția în teritoriu: La Vaslui, urmașul baronului Buzatu e la cuțite cu un fost ministru PNL. ”Cu Tătaru nu se poate discuta”
Cum merge coaliția în teritoriu: La Vaslui, urmașul baronului Buzatu e la cuțite cu un fost ministru PNL. ”Cu Tătaru nu se poate discuta”
Deși liderii naționali ai PSD și PNL au anunțat comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale și participarea pe liste comune la Parlamentul European, în unele județe entuziasmul...
#securitate comunista, #comunism Romania, #comunismul romanesc, #coada alimente , #comunism