Expertul în securitate Hari Bucur-Marcu avertizează că România se află într-o situație de securitate națională precară, însă nu din cauza unei amenințări directe din partea Rusiei.
„România nu este într-o situație precară pentru că Rusia o amenință cu războiul hibrid sau chiar cu războiul război. În materie de război hibrid, tot ce poate produce Rusia mai amenințător la adresa României este un set de filmulețe cu Georgescu Călin, difuzate pe TikTok”, a declarat expertul.
El subliniază că, din punct de vedere militar, Rusia nu mai reprezintă o amenințare reală pentru România sau chiar pentru Republica Moldova: „Rusia nu mai este o amenințare nici măcar pentru Republica Moldova, d-apoi pentru România, că nu mai are cu ce să amenințe. Strategia Biden-Austin de uzare a puterii militare convenționale rusești pe teatrul de război din Ucraina a dat rezultatele scontate, după trei ani de război.”
Potrivit lui Hari Bucur-Marcu, vulnerabilitatea României vine din interior, din incapacitatea statului de a gestiona eficient sectorul de securitate națională. „România nu e în stare, ca stat suveran, să instituționalizeze înțelegerea și contracararea amenințărilor, riscurilor și mai ales a vulnerabilităților de securitate națională, așa cum nu e în stare să instituie managementul real asupra sectorului de securitate națională.”
El acuză și lipsa unei strategii clare în politica externă și de securitate, afirmând că România refuză să își asume un rol activ în problemele europene: „România refuză în continuare să își formuleze obiective de politică externă și de securitate, să propună inițiative și să își asume un rol de națiune conducătoare.”
Printre marile teme de securitate continentală pe care România le ignoră, expertul menționează:
- apărarea comună a Uniunii Europene, inclusiv crearea unei puteri militare unionale;
- gestionarea crizelor și conflictelor din zona euro-atlantică;
- redefinirea arhitecturii de securitate europene, în contextul prăbușirii ordinii mondiale bazate pe Carta ONU.
În concluzie, Hari Bucur-Marcu susține că schimbarea poate veni doar din interior: „Îmbunătățirea acestei situații precare cade în responsabilitatea exclusivă a suveranului colectiv în statul România, care este poporul român. Nimeni nu va veni din afară să instituționalizeze mecanismele de guvernare a domeniului securității naționale.”
asta expert?... Vezi tot