Securistul trimis de PSD în Consiliul de Administrație de la IAR Ghimbav. Reacția PNL

Autor: N.G.
Sambata, 08 Aprilie 2023, ora 19:24
8325 citiri
Securistul trimis de PSD în Consiliul de Administrație de la IAR Ghimbav. Reacția PNL
Haralambie Voicilaş este membru în CA-ul de la IAR Ghimbav

Haralambie Voicilaş, un fost căpitan de Securitate care a făcut poliţie politică, a fost angajat de Partidul Social Democrat și apoi trimis în funcția de membru al Consiliului de Administraţie la IAR Ghimbav.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţi a decis în ocotombrie 2005 că Haralambie Voicilaş, fostul avocat al lui Valentin Ceauşescu, a semnat mai multe rapoarte şi note prin care s-au încălcat drepturile cetăţenilor.

Haralambie Voicilaş şi-a început cariera în anul 1963 ca faianţar–mozaicar la Întreprinderea de construcţii Ploieşti. A lucrat acolo până în 1967, an în care a intrat la Facultatea de Drept din Bucureşti. După terminarea facultăţii, în anul 1972, a fost încadrat ca ofiţer la Ministerul de Interne. Apoi şi-a început ascensiunea în structurile de Securitate.

În perioada 1974-1978, a avut gradul de locotenent–major de Securitate la Bucureşti. Apoi, în perioada 1983-1985, a fost căpitan la Securitatea Municipiului Bucureşti, serviciul 120, potrivit informaţiilor făcute publice de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţi.

Însă, în CV-ul său, Voicilaş susţine că, între 1984 şi 1988, a activat ca judecător la Judecătoria Sector 2. De la judecătoria Sector 2, a ajuns lector la Academia „Ştefan Gheorghiu”, acolo unde se făcea pregătirea cadrelor de conducere din Partidul Comunist Român. După Revoluţia din 1989, acesta şi-a început cariera de avocat în Baroul Bucureşti.

Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a cerut sâmbătă PSD şi ministrului Economiei să-l demită pe Haralambie Voicilaş din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie la IAR Ghimbav, după ce CNSAS a stabilit în anul 2005 că acesta a desfăşurat activităţi de poliţie politică.

Potrivit lui Alexandru Muraru, este vorba despre ”o insultă adusă victimelor securităţii care trebuie stopată imediat”. ”Afară cu foştii securişti din CA-uri şi funcţii publice”, a scris sâmbătă pe pagina sa de Facebook liberalul Alexandru Muraru.

Totodată, Muraru cere PSD dar şi ministrului Economiei, Florin Spătaru, ”să se disocieze de Haralambie Voicilaş, dovedit că a făcut poliţie politică, şi să-l demită din toate funcţiile remunerate din fonduri publice”.

Sigur că este treaba PSD să-şi angajeze în structurile interne pe cine vor, dar reabilitarea şi tentativa de recredibilizare a căpitanilor de securitate este o ofensa adusă românilor care au oarecare aşteptări de la un partid aflat la guvernare. Dar este inacceptabil ca un securist notoriu să fie remunerat din bani publici cu susţinerea PSD în Consiliul de Administraţie al IAR Braşov”, a adăugat deputatul PNL, Alexandru Muraru.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Securitate, #Haralambie Voicilas, #securist, #IAR Ghimbav , #securitate