Modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală au fost puse pe ordinea de zi a ședinței guvernului de azi

Miercuri, 28 Decembrie 2022, ora 06:11
4584 citiri
Modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală au fost puse pe ordinea de zi a ședinței guvernului de azi
Cele două proiecte de lege ajung pe masa guvernului ca urmare a unor decizii CCR FOTO gov.ro

Două proiecte de lege care vizează modificări la Codul Penal şi la Codul de procedură penală au fost introduse pe agenda ședinței de guvern de miercuri, 28 decembrie. Cele două documente ar urma să pună în aplicare, potrivit iniţiatorilor, decizii ale Curţii Constituţionale.

Potrivit unui anunţ al Executivului, pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri ar urma să fie incluse, între altele, Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative şi Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea altor acte normative.

Modificarea Codului Penal vizează, potrivit Ministerului Justiţiei care a iniţiat proiectul, punerea în aplicare a mai multor decizii ale Curţii Constituţionale.

”Legea nr. 286/2009 privind Codul penal a intrat în vigoare la data de 1 februarie 2014. Ulterior acestei date, Curtea Constituţională a pronunţat mai multe decizii de admitere a unor excepţii de neconstituţionalitate cu privire la texte din actul normativ menţionat. Legiuitorul a promovat deja intervenţii legislative pentru punerea în acord a legislaţiei cu o parte dintre aceste decizii, în vreme ce altele nu au fost urmate de demersuri legislative cu acest scop”, se arată în Expunerea de motive.

Ministerul Justiţiei detaliază deciziile care se vor pune de acord şi cum ar urma acestea să afecteze Codul Penal.

”Prezentul proiect de lege are în vedere modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, a Legii nr. 682/2002 privind protecţia martorilor, republicată, a Legii nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, exclusiv pentru punerea în acord a dispoziţiilor din actele normative menţionate cu prevederile Constituţiei, aşa cum acestea din urmă au fost interpretate prin decizii ale Curţii Constituţionale de admitere a unor excepţii de neconstituţionalitate referitoare la aceste acte normative”, se mai arată în documentul citat.

Şi proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea altor acte normative vizează transpunerea unor decizii ale CCR.

”De la intrarea în vigoare a noului Cod de procedură penală (Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală), fiind sesizată cu excepţii de neconstituţionalitate, Curtea Constituţională a realizat analize aprofundate asupra unor instituţii reglementate în acest act normativ, pronunţând şi decizii de admitere a excepţiilor - unele dintre acestea fiind simple (extreme), iar altele intermediare (cu rezervă de interpretare). Unele dintre aceste decizii de admitere a unor excepţii de neconstituţionalitate au fost urmate de intervenţii legislative, realizate prin intermediul unor legi sau ordonanţe de urgenţă, prin care s-a realizat punerea în acord a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală cu Constituţia, aşa cum aceasta a fost interpretată prin decizii ale Curţii Constituţionale, dar pentru altele nu s-a realizat această punere în acord. Întrucât, potrivit art. 147 alin. (1) din Constituţia României, republicată, legiuitorului îi revine în continuare obligaţia de a pune de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei, a fost elaborat prezentul proiect de lege”, se arată în Expunerea de motive.

Şedinţa de Guvern este programată pentru miercuri, la ora 12.00.

#sedinta de guvern, #coduri penale, #guvernul ciuca , #guvern