Cine este deputatul pentru care se va face o ședință secretă de plen, ca să scape de o sancțiunea disciplinară

Luni, 22 Mai 2023, ora 16:49
3989 citiri
Cine este deputatul pentru care se va face o ședință secretă de plen, ca să scape de o sancțiunea disciplinară
Ședința de plen va fi secretă, ascunsă de presă FOTO Facebook / Camera Deputaților

Camera Deputaţilor urmează să aibă, pe 6 iunie, o şedinţă de plen secretă în care se va supune la vot contestaţia unui deputat cu privire la sancţiunea pe care a primit-o de diminuare a indemnizaţiei cu 50% pe o perioadă de şase luni.

Deputatul care a depus contestanția este parlamentarul AUR Ciprian Titi Stoica.

Potrivit procedurii aprobate luni de Biroul permanent, la şedinţa secretă vor participa doar deputaţii şi personalul din cadrul Secretariatului general care asigură asistenţa de specialitate şi asistenţa tehnică.

Pe parcursul şedinţei va fi restricţionat accesul presei în sala de şedinţe, precum şi al altor persoane. Şedinţa va fi înregistrată prin mijloace audio-video de departamentul de specialitate, fără a putea fi transmisă altor persoane sau instituţii. Este interzis participanţilor la şedinţă înregistrarea audio-video sau transmiterea live de pe dispozitivele proprii.

Deputatul AUR Ciprian Titi Stoica a transmis luni o notificare către secretarul general al Camerei Deputaţilor, Silvia Mihalcea, cu privire la sancţiunea disciplinară care i se aplică începând cu data de 17 mai.

"Potrivit statutului parlamentarilor, sancţiunile disciplinare parlamentare pentru abaterile disciplinare sunt: atenţionarea verbală, chemarea la ordine, retragerea cuvântului, îndepărtarea din sală pe durata şedinţei şi avertismentul scris. Nu există în această lege şi în nicio altă lege alte sancţiuni disciplinare care se pot aplica deputaţilor sau senatorilor. Mai mult, potrivit Constituţiei, exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege. În consecinţă, având în vedere că o sancţiune disciplinară aplicată unui deputat reprezintă o restrângere a drepturilor sale şi este o piedică în exercitarea liberă a mandatului de reprezentare a cetăţenilor, iar sancţiunea constând în diminuarea indemnizaţiei cu 50% pe o perioadă de 6 luni nu este prevăzută în nicio lege, vă pun în vedere că orice diminuare a indemnizaţiei mele legale de către aparatul administraţiei pe care îl conduceţi o consider o încălcare flagrantă a atribuţiilor de serviciu şi voi acţiona în consecinţă împotriva tuturor persoanelor responsabile", a avertizat Stoica.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, săptămâna trecută, sancţionarea mai multor deputaţi AUR şi a unui neafiliat, în urma unei sesizări depuse de deputatul PSD Ciprian Şerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

"A fost votată în unanimitate propunerea de sancţionare a domnilor deputaţi din sesizarea făcută de domnul deputat Ciprian Şerban, listă la care s-a adăugat un alt coleg deputat din grupul AUR, domnul Lilian Scripnic, care, conform înregistrărilor din link-ul depus în materialul probator, a făcut aceleaşi fapte comise de ceilalţi deputaţi. Sancţiunea propusă în unanimitate de către Comisia juridică, propunere de sancţionare care va pleca la Biroul permanent şi Biroul permanent va considera dacă este bine sau nu să ţină cont de propunerea noastră, a fost sancţionarea cu 50% din indemnizaţie, pentru o perioadă de şase luni, şi reducerea timpului la pupitru în Camera Deputaţilor 10 secunde pentru trei luni", a precizat preşedintele Comisiei juridice.

Ciprian Şerban a sesizat că mai mulţi parlamentari AUR şi neafiliaţi au perturbat lucrările plenului din 10 mai şi ale şedinţei Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din 9 mai.

Au fost sancţionaţi deputaţii AUR Sorin Muncaciu, Alin Coleşa, Ringo Dămureanu, Ciprian Titi Stoica şi deputatul neafiliat Dumitru Coarnă

Eveniment Quarterly Report

Marcel Ciolacu s-a răzgândit în privința sesizării la CCR a legii austerității. „Nu aş vrea să pun niciun fel de presiune pe judecători”
Marcel Ciolacu s-a răzgândit în privința sesizării la CCR a legii austerității. „Nu aş vrea să pun niciun fel de presiune pe judecători”
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni, 2 octombrie, că nu va mai solicita devansarea termenului de 18 octombrie la care Curtea Constituţională va dezbate sesizarea USR şi Fortei Dreptei pe...
Ministrul Agriculturii anunță că urmează să fie construit primul centru de legume şi fructe din Oltenia
Ministrul Agriculturii anunță că urmează să fie construit primul centru de legume şi fructe din Oltenia
Ministrul Agriculturii Florin Barbu a anunţat că le-a prezentat colegilor şi prietenilor săi, Virgil Delureanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, primarului comunei Tia Mare, Virgil...
#sedinta de plen, #sanctiuni parlamentar, #parlamentar AUR, #sedinta secreta , #deputat