Ce șanse are Klaus Iohannis să preia șefia NATO. Lista scurtă cu numele favoriților, făcută publică de The New York Times

Sambata, 05 Noiembrie 2022, ora 19:15
10495 citiri
Ce șanse are Klaus Iohannis să preia șefia NATO. Lista scurtă cu numele favoriților, făcută publică de The New York Times
Jens Stoltenberg și Klaus Iohannis la Cotroceni, în 2019 FOTO Administrația Prezidențială

Publicația The New York Times a făcut publice numele favoriților pentru șefia NATO, în contextul în care mandatul actualului Secretar general al Alianței, Jens Stoltenberg, va expira în septembrie 2023.

Potrivit publicației americane, SUA ar dori-o la conducerea NATO pe Chrystia Freeland, care ocupă funcțiile de vicepremier și ministru de Finanțe al Canadei. Anterior, ea a mai deținut și funcția de ministru de Externe.

Fostă jurnalistă, Chrystia Freeland, în vârstă de 54 de ani, este o politiciană cu rădăcini ucrainene și vorbește cinci limbi: engleză, franceză, italiană, ucraineană și rusă.

Dacă Freeland va obține funcția, ea va fi prima femeie care conduce NATO, dar și primul canadian care deține aceast rang.

Propunerile europenilor

Jurnaliștii americani notează că europenii au mai multe propuneri. Printre acestea, nu se află însă și președintele României, Klaus Iohannis.

Surpriza este că pe lista europenilor se află trei femei: Kaja Kallas - premierul Estoniei, Zuzana Caputova - președinta Slovaciei și Kolinda Grabar- Kitarovic - ex-președintă a Croației.

În privința Marii Britanii, favoritul britanicilor este actualul ministru al Apărării, Ben Wallace, relatează stirileprotv.ro

Informația conform căreia președintele României ar putea fi una dintre propunerile pentru șefia NATO a fost făcută publică în urmă cu mai multe luni de Politico.

#sef nato, #Klaus Iohannis, #presedinte Romania, #favoriti, #Jens Stoltenberg NATO , #NATO