Șeful Poliției Uvalde, Texas, concediat după atacul armat în timpul căruia au murit 19 elevi și doi profesori VIDEO

Joi, 25 August 2022, ora 07:58
1855 citiri
Șeful Poliției Uvalde, Texas, concediat după atacul armat în timpul căruia au murit 19 elevi și doi profesori VIDEO
Seful poliției din Uvalde, Texas, concediat după atacul armat FOTO newsmax.com

Șeful Poliţiei din din Uvalde, Texas, Pete Arredondo, a fost concediat în urma răspunsului ezitant şi stângaci al forţelor de ordine la o şcoală elementară, unde un bărbat înarmat a ucis 19 elevi şi doi profesori.

Pete Arredondo a apărat răspunsul Poliţiei la masacru într-o scrisoare de 17 pagini, în care a atacat oficiali ai statului, potrivit Thea Guardian.

Într-un vot unanim, care a avut loc după câteva luni de solicitări repetate privind demiterea sa, Consiliul Director al Districtului şcolar Uvalde l-a concediat pe Arredondo, într-un amfiteatru în care s-au aflat părinţi şi supravieţuitori ai masacrului din 24 mai. Concedierea sa a venit la exact trei luni de la atacul armat.

Arredondo, care s-a aflat în concediu din 22 iunie, a fost supus unei analize amănunţite după ce aproape 400 de poliţişti s-au grăbit la şcoală, dar au aşteptat mai mult de o oră pentru a-l confrunta pe tânărul de 18 ani care era înarmat, într-o sală de clasa a patra, chiar în timp ce părinţii aflaţi afară i-au implorat să acţioneze.

Poliţia naţională şi un raport de cercetare acuzator, publicat în iulie, l-au criticat pe şeful Poliţiei din districtul şcolar cu aproximativ 4.000 de elevi pentru că nu a preluat controlul şi nu a ordonat pătrunderea în clasă mai devreme, pierzând timp pentru a căuta o cheie pentru o uşă care, cel mai probabil, nu era încuiată.

Arredondo nu a participat la şedinţa Consiliului Director, dar a făcut publică, prin intermediul avocatului său, o scrisoare de 17 pagini, sfidătoare, în care a atacat oficiali ai statului, a apărat reacţia Poliţiei la masacrul din 24 mai şi a acuzat Consiliul şcolii că i-a pus în pericol siguranţa întrucât nu i-a permis să vină înarmat la şedinţă, menţionând că a primit ameninţări cu moartea.

"Arredondo nu va participa la propriul linşaj public, ilegal şi neconstituţional", a arătat, în declaraţie, avocatul său, George Hyde.

Când s-a aflat că Arredondo nu va participa la şedinţă, unele persoane din public, inclusiv părinţi ai victimelor, au strigat: "Laşul" şi "Cum rămâne cu copiii noştri?".

Avocatul lui Arredondo a arătat, în declaraţie, că acesta este tratat ca "ţap ispăşitor". Hyde a acuzat Districtul şcolar că nu a fost pregătit pentru un atacator şi a descris acţiunile întreprinse de Arredondo şi de ceilalţi câteva sute de poliţişti la locul incidentului ca "rezonabile".

Forţe de ordine înarmate au ajuns la şcoală la câteva minute de la atac, dar Poliţia nu a intrat în clasă şi nu l-a confruntat pe atacator pentru mai bine de o oră, răspuns care a fost criticat ca un eşec în a pune în aplicare protocolul pentru "atacator activ" pus la punct după atacul armat din 1999 de la şcoala din Columbine.

Dar avocatul lui Arredondo a argumentat că o abordare mai agresivă a forţelor de ordine faţă de atacatorul din clasă ar fi putut avea ca rezultat "un schimb de focuri cu poliţiştii" şi o ploaie de gloanţe care ar fi putut provoca moartea a "20 sau 30 de copii aflaţi de cealaltă parte a holului", inclusiv unii ucişi probabil de gloanţe ale Poliţiei.

"Arredondo a acţionat corect", a susţinut el.

Oficialii şcolii din Uvalde s-au aflat sub presiune crescândă din partea familiilor victimelor şi membrilor comunităţii, mulţi cerând concedierea lui Arredondo. Comisarul Hal Harrell a încercat să îl concedieze pe Arredondo prima dată în iulie, dar a amânat decizia la cererea avocatului şefului Poliţiei.

Departamentul de siguranţă publică din Texas, care a avut peste 90 de forţe la incident, a deschis de asemenea o investigaţie internă privind răspunsul Poliţiei.

Cum se obişnuieşte după atacuri armate în şcoli din Statele Unite, oficialii au început să întărească clădirile şcolilor împotriva unui atac, în loc să dea legi privind controlul armelor.

Noile măsuri pentru a îmbunătăţi siguranţa şcolară în Uvalde includ "garduri de perimetru de 2,4 metri înălţime, care nu pot fi escaladate" la campusurile şcolilor elementare, gimnaziale şi licee, potrivit districtului şcolar. Oficialii spun că au instalat camere de supraveghere suplimentare, că au modernizat încuietorile şi au întărit antrenamentele pentru personal şi îmbunătăţesc comunicarea.

Citește și:
Cum s-a făcut de râs un secretar de stat din Ministerul Turismului la o şedinţă, în Cehia: "Nu ştiu, nu vorbesc foarte bine limba engleză" VIDEO
Cum s-a făcut de râs un secretar de stat din Ministerul Turismului la o şedinţă, în Cehia: "Nu ştiu, nu vorbesc foarte bine limba engleză" VIDEO
Secretarul de stat din Ministerul Turismului, Dimitrie Horaţiu Clepan, a recunoscut public că nu ştie limba engleză. Oficialul a participat la o şedinţă a miniştrilor Turismului, care a...
Coaliția mai are 25 de zile să elimine pensiile speciale până la ratarea jalonului din PNRR. USR: „Este revoltător ca securiștii să primească pensii speciale” VIDEO
Coaliția mai are 25 de zile să elimine pensiile speciale până la ratarea jalonului din PNRR. USR: „Este revoltător ca securiștii să primească pensii speciale” VIDEO
USR a transmis marți, 6 decembrie, că mai sunt 25 de zile până când guvernul trebuie să abroge pensiile speciale, deoarece în caz contrar riscă să rateze un jalon din PNRR. Totodată,...