Să începi să lucrezi într-un nou loc de muncă sau să ai un nou șef nu este niciodată ușor.
Dacă ești prea relaxat, s-ar putea să nu te aprecieze, iar dacă te străduiești prea mult, s-ar putea să creadă că ești un lingușitor.
Expertul în carieră de pe LinkedIn, Charlotte Davies, a dezvăluit sfaturile sale pentru a te înțelege cu noul tău șef.
"Să începi un nou loc de muncă poate fi stresant și este normal să vrei să ai un impact pozitiv din prima zi.
Făcând o impresie bună încă de la început, vei stabili modul în care vei fi perceput atât de managerul tău, cât și de colegii tăi", a declarat pentru MailOnline.
"Veniți pregătiți și fiți gata să puneți întrebări informate și inteligente. Nu va trece neobservată dorința de a asculta, de a observa și de a învăța, demonstrându-vă în același timp entuziasmul de a vă implica.
Nimeni nu se așteaptă să știți totul în primele săptămâni într-un nou loc de muncă, așa că acceptați provocările și luați multe notițe".
Iată care sunt sfaturile ei de top pentru a face o primă impresie bună într-un nou rol, precum și o capcană de evita.
Acest lucru este esențial pentru a crea o impresie bună și permite echipei să vă vadă ca pe o persoană cu o atitudine proactivă și entuziastă și demonstrează angajamentul dvs. de a contribui în mod pozitiv la noul rol.
De exemplu, vedeți cum puteți să vă puneți la curent în mod independent cu un proiect în desfășurare sau să citiți despre un client cheie, astfel încât să fiți informat atunci când vine vorba de integrare.
Acest lucru îi va arăta managerului dvs. că nu trebuie să așteptați instrucțiuni înainte de a acționa.
Profitați de fiecare ocazie de a stabili legături cu persoane cheie, fiind prezenți și implicați la întâlniri și la evenimentele sociale ale companiei.
Poate părea mai ușor să construiți conexiuni și rețele de sprijin într-o companie mai mică, însă nu vă fie teamă să vă faceți mai vizibil într-o organizație mai mare trimițând mesaje persoanelor pe care le întâlniți, astfel încât să rămâneți în atenția lor.
Deși poate fi descurajant să vă adresați inițial noilor conexiuni, funcțiile LinkedIn Premium, cum ar fi InMail Messages, vă permit să trimiteți mesaje unei persoane din afara rețelei dvs. pentru a vă asigura că construiți relații durabile.
Pentru a face o impresie bună, este esențial să aflați din timp ce așteaptă managerul dvs. de la dvs. în noul rol - dacă amânați, poate rezulta o deconectare la sfârșitul perioadei de probă.
Asigurați-vă că programați o întâlnire individuală pentru a discuta despre responsabilitățile dumneavoastră, obiectivele pe termen scurt și lung și modul în care va fi măsurat succesul dumneavoastră.
Aflând care ar trebui să fie prioritățile dvs. principale în următoarele trei luni, vă veți putea stabili obiective realiste și realizabile.
Obiectivele clare și concentrarea vă vor ajuta să obțineți rezultate mai rapid, ceea ce nu va trece neobservat de noul dvs. manager.
Solicitarea de feedback regulat în primele luni ale noului rol este esențială pentru a arăta că sunteți dornic și dispus să învățați.
Nu vă fie teamă să solicitați managerului dvs. o întâlnire periodică pentru a discuta progresele și măsurile care pot fi luate pentru îmbunătățirea performanței.
Este important să veniți la aceste sesiuni pregătit cu întrebări, precum și cu o minte deschisă pentru a vă asigura că sunteți pregătit să primiți critici constructive și să acționați în consecință.
Petreceți primele câteva săptămâni în noua dvs. poziție învățând cultura companiei și arătând că sunteți dornic să învățați de la noii dvs. colegi.
Deși este minunat să vă împărtășiți ideile și să fiți vizibil, a da dovadă de ascultare activă în primele câteva zile la locul de muncă poate crea o impresie pozitivă de durată.
Cea mai rapidă modalitate de a învăța despre noul loc de muncă este să puneți întrebări, astfel încât colegii dvs. să știe că sunteți dornic să învățați de la ei și să le apreciați opiniile.
Deși este firesc să vrei să dai dovadă de entuziasm și să te apuci de treabă într-un rol nou, dacă îți asumi prea multă muncă de la bun început, înainte de a te acomoda, poți face mai mult rău decât bine.
Când un coleg îți solicită ajutorul pentru o sarcină, acceptă, cu condiția să ai timpul necesar pentru a-i sprijini și pentru a-ți finaliza propriile obligații.
Riscul de a fi copleșit înseamnă că ai putea începe să te grăbești să finalizezi volumul de muncă pe care l-ai acumulat, ceea ce ar putea afecta calitatea muncii și modul în care noii dvs. colegi vă văd competența, fiabilitatea și credibilitatea.