Cum se pedepsește incompetența în Poliția Română. Încă un șef demis după moartea unui om ajunge pe un loc călduț

Sambata, 15 Ianuarie 2022, ora 03:05
13250 citiri
Cum se pedepsește incompetența în Poliția Română. Încă un șef demis după moartea unui om ajunge pe un loc călduț
Comisarul-șef Cătălin Georgescu fost șef IPJ Giurgiu FOTO: giurgiu-news.ro

Ministerul Afacerilor Interne a decis înlocuirea din funcție a șefului Inspectorului de Poliție Județean Giurgiu, comisarul-șef Cătălin Georgescu, după ce un șofer de microbuz a fost ucis de un tânăr de etnie romă în Bolintin Vale.

În locul său este împuternicit la conducerea instituției un șef de poliție din București. Este vorba despre comisarul-șef Ionuț Dană, șeful Poliției Sectorului 1 din București.

Unde a fost trimis șeful IPJ Giurgiu în plin scandal generat de uciderea șoferului de microbuz

Mai multe amănunte despre ce face fostul șef al IPJ Giurgiu la noul loc de muncă nu au fost precizate. Comisarul-șef a fost trimis la Direcția Management Strategic și Suport Informațional.

”Pentru eficientizarea actului managerial, la nivelul I.P.J. Giurgiu, s-a luat măsura împuternicirii pe funcția de inspector șef a domnului comisar-șef Dana Ionuț, ofițer care a ocupat mai multe funcții de conducere, în prezent fiind titularul postului de șef al Poliției Sectorului 1, din cadrul D.G.P.M.B.

De asemenea, domnul comisar-șef Croitoru Ion a fost împuternicit pe funcția de adjunct al I.P.J. Giurgiu, vacantă până la această dată. Acesta este titularul postului de șef serviciu, în cadrul D.C.C.O.-I.G.P.R.

Comisarului-șef Georgescu Cătălin Constantin i s-au stabilit atribuții la nivelul Direcției Management Strategic și Suport Informațional, structură din cadrul Poliției Române”, se arată într-un comunicat al poliției din seara zilei de joi, 13 ianuarie.

Sindicatul Europol: ”Avem impresia că se repetă episodul Liviu Vasilescu- Emi Pian. Este o mutare de imagine”

”Impresia este că se repetă episodul ”Liviu Vasilescu- Pian” sau ”Vasile Oprișan- crima de la Onești”. Nu știm unde a greșit. Mă gândesc că dacă era vreo problemă de management, se sesiza corpul de control. Dar în continuare sunt făcute niște lucruri artificiale, de ochii lumii. Domnul Cătălin Georgescu nu mai este inspector-șef dar nu știm motivul exact pentru care nu mai deține această funcție.

În plus nu știm nici ce post ocupă. Delegarea sau detașarea pe un alt post este corespunzătoare funcției pe care ai avut-o înainte. Nu știm dacă a greșit sau nu ceva. Însă în acest moment este clar că este o mutare doar de imagine în speranța că opinia publică se va mulțumi cu atât și apoi să-l vedem din nou într-o funcție de conducere”, a spus Cosmin Andreica, șeful Sindicatului polițiștilor Europol.

Se pare însă că schimbarea lui Georgescu ar fi fost încercată de mai multă vreme pe filieră politică, conform unor surse Ziare.com. Acesta ar fi deranjat pentru că nu ar fi intrat în ”jocuri” ale unor grupuri de interese.

Scandalul din Bolintin Vale a început duminică, 9 ianuarie, atunci când a avut loc un conflict spontan între un tânăr și șoferul unui microbuz. Cel din urmă a fost lovit cu o piatră în zona capului și a fost transportat la spital. Ulterior a decedat. În paralel, autoritățile au anunțat că tânărul a fost reținut.

Însă, mai mulți localnici din Bolintin au ieșit în stradă miercuri seară, cerând dreptate în acest caz. Oamenii susțin că întreaga comunitate are de suferit din cauza unei familii din care face parte şi cel care l-ar fi ucis pe şoferul microbuzului.

Ce este Direcția de Management Strategic și Suport Informațional

Conform informațiilor publicate pe site-ul Poliției Române, Direcția Management Strategic și Suport Informațional ”este structura de specialitate care asigură suportul decizional al conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române privind: managementul strategic şi funcţional, analiza şi planificarea strategică, planificarea şi evaluarea activităţilor în unităţile de poliţie, analiza fenomenului infracţional, fluxul informaţional intern şi interinstituţional, relaţia cu cetăţeanul, organizaţiile profesionale şi sindicale, activitatea de protocol în relaţiile interne şi internaţionale ale Poliţiei Române”.

Astfel, teoretic, fostul șef al IPJ Giurgiu ar putea să-l ”ajute” pe șeful Poliției Române să ia decizii în legătură cu scandalul de la Bolintin Vale, de exemplu.

Dar, potrivit lui Cosmin Andreica, ”la DMSSI lucrează și cei care se ocupă de sesizările online făcute de cetățeni. Este structura care gestionează inclusiv email-urile. Adică acel mail celebru referitor la alerta cu bombă, citit dupa 10 ore. Nu a pățit nimeni nimic în acel caz”.

În 2019, exista zvonul că şeful IJP Giurgiu, Cătălin Georgescu, ar părăsi această funcţie, urmând a fi avansat în IGPR . Se pare că ar fi existat atunci o propunere de avansare însă ar fi refuzat, conform giurgiu-news.ro

Poliția din Bolintin Vale, condusă de ofițerul care a bătut un bărbat culcat pe jos și legat cu mâinile la spate

Protestele din aceste zile vin la doi ani după ce șeful poliției din acest oraș a fost filmat că a bătut un bărbat încătușat, pus la pământ. Se întâmpla în aprilie 2020. Ofițerul Constantin Marian Șerban venise la o intervenție care viza o petrecere ilegală. A fost demis după ce imaginile cu polițistul dezlănțuit au apărut pe rețelele de socializare. Însă, acesta ocupă acum aceeași funcție.

”A fost delegat la ”logistică” o perioadă apoi a revenit pe aceeași funcție. El este cercetat penal pentru purtare abuzivă însă este în continuare șef la Poliția Bolintin Vale”, a mai spus Cosmin Andreica de la Europol.

Comisarul-șef Vasile Oprișan, mutat la IGPR, apoi la IPJ Mehedinți și pensionat

Aceasta nu este singura mutare din istoria recentă a Poliției.

În luna martie 2021, o crima odioasă comisă Onești a îngrozit o țară întreagă. Doi muncitori au fost sechestrați și omorâți într-un apartament de un bărbat cu antecedente penale care a negociat cinci ore cu poliția iar ancheta care-i vizează pe oamenii legii bate pasul pe loc.

În urma acestei crime comisarul-șef Vasile Oprișan de la IPJ Bacău a fost mutat de la IPJ Bacău.

La vremea respectivă, ministrul de Interne i-a demis pe chestorul de poliţie Vasile Oprisan, şeful IPJ Bacău, comisarul şef Adrian Claudiu Tuluc, adjunctul împuternicit al IPJ Bacău, comisar şef Cristinel Andrieş, şeful Poliţiei Oneşti, și adjunctul Iuri Mereșan, tot comisar şef, vinovați în opinia ministrului pentru că au minimalizat evenimentul şi nu au acţionat corespunzător.

Pentru chestorul Vasile Oprișan, demiterea a însemnat de fapt mutarea sa pe un post de consilier în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române iar de luni, 6 septembrie 2021, acesta a fost numit inspector șef la Inspectoratul de Poliției Județean Mehedinți.

Apoi s-a pensionat.

Emi Pian ”l-a mutat” pe chestorul Vasilescu de la IGPR la DGA

În luna august 2020, o încăierare produsă în cartierul bucureștean Giulești a zguduit Poliția Română. Un interlop celebru, Florin Mototolea, zis Emi Pian, a fost ucis de un rival în urma unei partide de barbut.

Poliția a împânzit atunci Bucureștiul în încercarea de a opri o eventuală răfuială între clanuri, ba chiar s-a negociat cu familia defunctului devansarea ceremoniei de înmormântare.

Două săptămâni mai târziu, chestorul Liviu Vasilescu, pe atunci șef al Inspectoratului General al Poliției Române și-a dat demisia, anunțul făcându-l într-o conferință de presă unde și-a asumat întreaga vină pentru acest scandal.

Din ziua în care a demisionat din funcția de șef al IGPR, chestorul Liviu Vasilescu a fost consilier al inspectorului general. Ce făcea acolo, mai exact, în biroul sau de la etajul al doilea al institutiei, nu a putut să ne explice nimeni. Iar ultima referință ca personaj important în sistem a fost înmormantarea lui Emi Pian.

Acum este șeful unei structuri de elită care, potrivit descrierii sale, promovează, în activitatea pe care o desfășoară, integritatea, onestitatea si profesionalismul, ca standard atât pentru personalul propriu, cât și pentru cel al Ministerului Afacerilor Interne. Iar Motto-ul instituției este "Integritate pentru credibilitate".

Deși se auzea că se pensionează, se pare că Liviu Vasilescu s-ar fi răzgândit astfel că rămâne în continuare la conducerea DGA.

Condamnare pentru un individ care a lovit un jandarm cu o doză de bere: 5.000 de euro daune morale și închisoare cu suspendare
Condamnare pentru un individ care a lovit un jandarm cu o doză de bere: 5.000 de euro daune morale și închisoare cu suspendare
Un bărbat din Butani, județul Bihor, a fost condamnat la închisoare cu suspendare și la plata de daune morale în valoare de 5.000 de euro, după ce a agresat un jandarm chemat să-l calmeze...
Amenzi uriașe date de polițiști în urma unui scandal într-un liceu din Argeș. De ce a fost nevoie de intervenția Poliției
Amenzi uriașe date de polițiști în urma unui scandal într-un liceu din Argeș. De ce a fost nevoie de intervenția Poliției
Poliţia din Argeş a aplicat amenzi în valoare totală de 5000 de lei în urma unui scandal care a avut loc într-un liceu din localitatea Stâlpeni. În altercaţie au fost implicaţi un elev...
#sefi politie schimbati, #comisarul sef catalin georgescu, #ipj giurgiu, #scandal, #Bolintin Vale, #emi pian , #politie