Ce cantitate de semințe de chia ar trebui să consum zilnic?

Advertorial
Miercuri, 21 Decembrie 2022, ora 18:34
9274 citiri
Ce cantitate de semințe de chia ar trebui să consum zilnic?
Sursa foto: Shutterstock

Chiar dacă sunt atât de micuțe, semințele de chiar au un conținut bogat de nutrienți importanți pentru sănătate. Fiind un element de bază în vechile diete aztece și mayașe, semințele de chia sunt apreciate de secole pentru beneficiile pe care le aduc organismului. Antioxidanții, mineralele, fibrele și acizii grași omega-3 din semințele de chia au o mulțime de beneficii pentru sănătate, acestea fiind în același timp și incredibil de versatile, ceea ce le face perfecte pentru multe rețete.

Cu toate acestea, este important să cunoști care este aportul de nutrienți din semințele de chia, pe care-l poți aduce zilnic organismului. Te invităm să parcurgi articolul următor pentru a descoperi principalii nutrienți ai semințelor de chia, dar și doza zilnică recomandată.

Ce sunt semințele de chia?

Semințele de chia, cunoscute și sub denumirea latină de Salvia hispanica sunt semințele comestibile ale unei plante cu flori din familia mentei. Originare din Mexic și Guatemala, aceste semințe au o istorie lungă, fiind un aliment vital pentru vechile culturi aztece și mezoamericane. Semințele de chia aveau aplicații medicinale și constituiau o parte importantă din dieta oamenilor.

În prezent, chia este cultivată în scopuri comerciale în multe țări, inclusiv Mexic, Guatemala, Argentina, Peru, Australia și Statele Unite. Semințele de chia sunt recunoscute la scară largă pentru multitudinea de nutrienți pe care o aduc, fiind un aliment important în cadrul dietelor sănătoase.

Ce nutrienți aduc semințele de chia organismului?

Așa cum menționam anterior, civilizațiile aztece și mayașe foloseau semințele de chia în dieta lor, dar și în scopuri medicinale, ritualuri religioase și cosmetice. Astăzi, oameni din întreaga lume se bucură de semințele de chia, știința modernă susținând aportul de nutrienți pe care aceste semințe îl pot aduce organismului.

Dacă dorești să descoperi acest aport nutrițional al semințelor de chia, află că doar două lingurițe din aceste semințe conțin [1]:

●138 calorii;

●4,7 g de proteine;

●8,7 g de grăsimi;

●5 g de acid alfa-linoleic;

●11,9 g de carbohidrați;

●9,8 g de fibre;

●14 % din doza zilnică recomandă (DZR) de calciu;

●12% din doza zilnică recomandă (DZR) de fier;

●23% din doza zilnică recomandă (DZR) de magneziu;

●20% din doza zilnică recomandă (DZR) de fosfor;

●12% din doza zilnică recomandă (DZR) de zinc;

●15% din doza zilnică recomandă (DZR) de de vitamina B1 (tiamină);

●16% din doza zilnică recomandă (DZR) de vitamina B3 (niacină).

Nu-i de mirare că semințele de chia sunt considerate alimente minune, dat fiind profilul nutrițional impresionant pentru o cantitate atât de mică de semințe. Mai mult decât atât, semințele de chia sunt și o sursă excelentă de antioxidanți, care neutralizează radicalii liberi din organism. Antioxidanții specifici semințelor de chia includ acidul clorogenic, acidul cafeic, miricetina, quercitina și kaempferolul.

Care este doza zilnică recomandată de semințe de chia?

Deja toată lumea este conștientă de faptul că semințele de chia sunt incredibil de ușor de încorporat în alimentație. Aceste tipuri de semințe au un gust ușor fac, prin urmare pot fi adăugat în aproape orice preparat. Ele pot fi consumate atât în stare crudă, cât și înmuiate în lapte vegetal sau adăugate în terciuri de ovăz, smoothie-uri și produse de patiserie.

Semințele de chia par a fi destul de bine tolerate. Cu toate acestea, dacă organismul tău nu este obișnuit cu un anumit aport de fibre, este posibil să manifești reacții adverse digestive, precum balonarea sau diareea, dacă vei consuma prea multe semințe la o singură masă. O recomandare populară de servire a semințelor de chia este de 20 de grame, respectiv 1,5 linguri, de două ori pe zi. Nu uita, de asemenea, să bei destul de multă apă, pentru a preveni astfel orice reacții adverse digestive.

Dacă și tu dorești să te bucuri de beneficiile semințelor de chia pentru sănătate și de aportul de nutrienți pe care acestea îl aduc organismului, include-le începând de astăzi în alimentația ta. Mai ales că sunt o adiție excelentă pentru terciul de ovăz de la micul dejun, pentru smoothie-uri delicioase sau pentru deserturi la cuptor!

Referințe:

[1] Gunnars, Kris. “7 Health Benefits of Chia Seeds.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-chia-seeds.

Published 12 Apr. 2022. Accessed 19 Dec. 2022.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#seminte chia sanatate, #seminte chia beneficii, #seminte chia nutrienti , #stiri sanatate