Senatorul PSD care trebuie să plătească daune morale unui primar USR: ”Păreri, suspiciuni și bârfe fără verificare”

Autor: N.G.
Luni, 14 Noiembrie 2022, ora 20:24
2749 citiri
Senatorul PSD care trebuie să plătească daune morale unui primar USR: ”Păreri, suspiciuni și bârfe fără verificare”
Senatorul Călin Matieș FOTO Facebook

Un senator PSD trebuie să-i plătească daune în valoare de 15.000 de lei primarului USR din Alba Iulia. Călin Matieș l-a acuzat pe Gabriel Pleșa, fără dovezi, că prin intermediul unor firme ”de familie” ”golește” bugetul Casei de Asigurări de Sănătate Alba.

Pe lângă daune, senatorul PSD a fost obligat să publice hotărârea judecătorească în toate ziarele care au găzduit articolul cu declarațiile sale, dar şi pe pagina sa de pe o rețea de socializare.

Judecătoria Alba Iulia a constatat că, în cuprinsul textului publicat de parlamentar, s-a reţinut în esenţă că, prin intermediul a două societăţi, ce au fost prezentate ca aparţinând „familiei primarului Pleșa”, „conduse de familia primarului Gabriel Pleșa”, susţinute „din umbră” de către acesta, „de care se leagă numele actualului primar”, fiind „afacere de familie, se goleşte la propriu bugetul Casei de Asigurări Alba”, prin suportarea costurilor serviciilor medicale, considerate ”fictive”.

„Se insinuează aşadar că serviciile medicale prestate de către cele două societăţi ar fi nelegale, pretins prestate de către un personal care nu ar fi calificat în favoarea unor pacienţi care nu ar exista, fraudându-se astfel fondurile publice ale Bugetului Asigurărilor Sociale. Instanţa apreciază că faţă de calitatea de Senator deţinută de pârât, faţă de modalitatea de prezentare în mod detaliat a situaţiei problematice constatate, cetăţeanul cu o pregătire medie ar putea considera ca fiind adevărate faptele prezentate, şi nu doar să le perceapă ca pe o denigrare nefondată”, se afirmă în hotărâre.

Primarul USR, Gabriel Pleșa

În urma afirmaţiilor senatorului PSD şi difuzării materialului, s-a efectuat din oficiu un control la CAS Alba, în urma căruia s-a întocmit un raport care le vizează pe cele două societăţi comerciale în urma căruia nu s-a constatat nicio neregularitate.

„Instanţa nu poate primi argumentele pârâtului şi deci nu poate include aceste afirmaţii denigratoarea în noţiunea de conflict politic, în scopul atragerii unor pretinse imunităţi care ar înlătura tragerea la răspundere în virtutea demnităţii sale deoarece s-ar genera astfel în mod nejustificat o protecție extinsă asupra oricărei afirmaţii făcute de pârât, ori nu acesta a fost scopul legiuitorului când a instituit unele privilegii în favoarea demnitarilor”, a mai precizat magistratul care a judecat cauza.

Magistratul a apreciat că afirmaţiile lui Călin Matieș „au relevat fapte şi împrejurări grave şi foarte complexe, apte a atrage răspunderea penală a reclamantului, în măsura în care se dovedeau adevărate”. În final, se susține că senatorul Matieș nu s-a bazat pe aspecte concrete de fapt și pe cercetarea evidențelor clare, ci s-a mulțumit să își exprime opinia bazată pe simple păreri, suspiciuni și bârfe, fără a le verifica în prealabil.

Având în vedere gravitatea susţinerilor pârâtului şi mai ales modalitatea în care aceste susţineri au fost făcute publice, instanţa consideră că prejudicierea drepturilor reclamantului la demnitate şi onoare este certă şi a fost determinată cauzal de acţiunea pârâtului”, a concluzionat instanța din Alba Iulia.

Hotărârea a fost contestată la Tribunalul Alba.

Condamnare pentru un individ care a lovit un jandarm cu o doză de bere: 5.000 de euro daune morale și închisoare cu suspendare
Condamnare pentru un individ care a lovit un jandarm cu o doză de bere: 5.000 de euro daune morale și închisoare cu suspendare
Un bărbat din Butani, județul Bihor, a fost condamnat la închisoare cu suspendare și la plata de daune morale în valoare de 5.000 de euro, după ce a agresat un jandarm chemat să-l calmeze...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#senator PSD, #calin maties, #daune morale, #primar usr, #Gabriel Plesa , #PSD