Biden și democrații îl ajută pe Putin: Ce s-a întâmplat cu propunerea de sancțiuni contra Nord Stream 2 în Senatul SUA

Sambata, 15 Ianuarie 2022, ora 00:11
4448 citiri
Biden și democrații îl ajută pe Putin: Ce s-a întâmplat cu propunerea de sancțiuni contra Nord Stream 2 în Senatul SUA
Întâlnirea dintre Biden și Putin FOTO: Politico

Un proiect de lege a fost introdus în această săptămână în Senatul american de către republicanul Ted Cruz (Texas), privind instituirea unor sancțiuni asupra firmelor implicate în afacerea Nord Stream 2. Inițiativa nu a trecut de votul senatorilor, iar Rusia și Putin au primit un ajutor nesperat din partea democraților lui Biden.

Legea ar fi avut nevoie de 60 de voturi pentru a fi adoptată, însă ea a avut doar 55 de voturi pentru (49 – republicani, 6 – democrați), 44 de voturi împotrivă (41 – democrați, 1 – republicani, 2 – independenți) și un democrat care nu a votat, potrivit Radio Free Europe.

Deși parlamentarii din ambele partide din Statele Unite s-au opus construirii gazoductului de către Rusia, democrații din Senat au afirmat că proiectul de lege, privind sancțiunile legate de Nord Stream 2, propus de Ted Cruz ar fi afectat relațiile cu Germania, într-un moment în care SUA încearcă să arate un front comun împotriva Moscovei, care a comasat trupe lângă granița cu Ucraina.

”Numai impunerea imediată a sancțiunilor schimbă calculul președintelui rus Vladimir Putin, poate opri o invazie în Ucraina și poate ridica amenințarea existențială reprezentată de Nord Stream 2”, a spus senatorul Ted Cruz.

Alți republicani i-au acuzat pe democrații lui Biden că sunt timizi în lupta împotriva lui Putin.

Propunere americană surpriză la Washington: Blocarea lui Putin de a pune mâna pe Ucraina

”Putin simte slăbiciunea. Oprirea acestei conducte ar trebui să fie un domeniu al unui acord bipartizan”, a spus senatorul republican John Barrasso, înainte de votul decisiv.

Conducta submarină de gaz a costat 11 miliarde de dolari, 50% fiind finanțată de Gazprom, companie din Rusia, împreună cu firmele germane Wintershall și Uniper, compania Royal Dutch Shell (cu sediul la Londra) și OMV din Austria. În prezent, gazoductul nu a primit aprobările de reglementare din partea autorităților din Germania.

Statele Unite pregătesc lovitura de grație pentru Kremlin: Sancțiuni personale împotriva lui Vladimir Putin

La rândul lor democrații din Senatul american spun că Nord Stream 2 a fost construit, în mare parte, în mandatul lui Donald Trump, fostul președinte al SUA. ”Aceasta este conducta Trump-Putin”, a spus senatorul democrat Robert Menedez, care este inițiatorul unui alt proiect legislativ din această săptămână, care prevede impunerea de sancțiuni împotriva înalților oficiali ruși, inclusiv unele personale contra lui Vladimir Putin.

#senatul sua, #Nord Stream 2, #SUA Nord Stream 2, #rusia nord stream, #conducta Nord Stream gaze naturale , #Statele Unite