Judecătoria Făget, județul Timiș, a pronunțat o primă sentință într-un dosar în care un pilot de curse austriac, lăsat fără permis după ce a fost prins pe A1 conducând cu 230 km/h, a dat în judecată Poliția cerând anularea procesului verbal de contravenție, arată adevarul.ro.
Potrivit sursei citate, șoferul a prins de radar în 26 iulie 2022, pe autostrada A1, sensul de mers Lugoj - Deva, în apropierea localităţii Margina din judeţul Timiş, conducând un Ferrari cu viteza de 230 km/h. Șoferul a rămas fără permis pentru 120 de zile și a fost amendat cu 1.305 lei.
Ulterior, Valer Kovacs, polițistul care l-a lăsat pe austriacul cu Ferrari fără permis a postat pe Facebook mai multe fotografii în care apare alături de șoferul prins cu 230 km/h.
În procesul de la Judecătoria Făget, pilotul austriac a reclamat că procesul-verbal de contravenție „a fost întocmit cu încălcarea dispozițiilor art. 6 par. 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, cu indicarea greșită a locului unde a fost încheiat, necuprinzând codul numeric personal (mai precis numărul de identificare fiscală), descrierea faptei contravenționale fiind sumară și necuprinzând ambele instanțe competente teritorial să judece plângerea contravențională”.
În plus, pilotul cu Ferrari a mai reclamat că „deși este cetățean austriac și nu cunoaște limba română, a fost sancționat contravențional cu încălcarea dreptului de a fi informat, într-o limbă pe care să o înțeleagă, asupra naturii și cauzei acuzației aduse împotriva sa”.
Judecătoria Făget a menținut sancțiunea aplicată austriacului prins cu 230 km/h, arătând că „neaducerea la cunoștința persoanei sancționate, într-o limbă pe care să o cunoască, a faptei imputate, nu poate determina prin ea însăși nulitatea absolută a procesului-verbal, urmând a fi avute în vedere consecințele concrete, reale produse în fiecare caz”.
„În cauză, petentului i-a fost comunicat procesul-verbal, sub semnătură, la data întocmirii, iar acesta a putut beneficia prin căi proprii de traducerea conținutului procesului-verbal, exercitându-și inclusiv dreptul de a contesta procesul-verbal. Uzând de calea plângerii împotriva procesului-verbal, petentul a putut formula toate obiecțiunile în privința legalității și temeiniciei procesului-verbal, beneficiind în final de toate garanțiile procedurale incidente”, se arată în sentința Judecătoriei Făget, care nu este definitivă.
Potrivit adevarul.ro, judecătorul a mai reținut, în privința lipsei unui cod numeric personal de pe procesul-verbal, că „tocmai petentul afirmă că nu deține un cod numeric personal, ci doar un număr de identificare fiscală”.
„Or, nu este incontestabil că acest număr a fost pus la dispoziția agentului constatator la data întocmirii actului ori că i-a parvenit în vreun alt fel, pentru a fi inserat în conținutul procesului-verbal. Analizând procesul-verbal, instanţă constată că, la momentul opririi sale în trafic de către agentul constatator, petentul s-a prevalat de cetăţenia sa austriacă, prezentând actul de identitate emis de acest stat, în care nu se indică faptul că petentul are atribuit în România un cod numeric personal, astfel că acesta nu poate invoca în cadrul plângerii contravenţionale formulate faptul că în procesul-verbal contestat nu este trecută această mențiune”, se mai arată în sentința Judecătoriei Făget.