Profesoară de matematică, obligată să îi plătească daune morale unui coleg despre care a spus că e „tatăl infractorilor”, iar casa lui e „cuibul Satanei”

Sambata, 26 Martie 2022, ora 03:29
6136 citiri
Profesoară de matematică, obligată să îi plătească daune morale unui coleg despre care a spus că e „tatăl infractorilor”, iar casa lui e „cuibul Satanei”
Tot scandalul a început după ce „mascații” au descins din greșeală la casa profesorului de istorie FOTO Poliția Română

O profesoară de matematică de la Colegiul Național Bilingv din București a fost obligată să îi achite unui coleg, profesor de istorie, daune morale de 6.000 de lei pentru că l-a numit „tatăl infractorilor”, după ce bărbatul a fost percheziționat din greșeală de Poliție. Sentința nu este definitivă.

Februarie 2018. În timp ce se află la cursuri, un profesor de istorie de la Colegiul Național Bilingv din București este sunat de prietena sa, care îl anunță că mascații au dat buzna în apartamentul său. Ajuns acasă, bărbatul avea să constate că „mascații” au greșit adresa, polițiștii căutând, de fapt, pe altcineva.

Incidentul a fost însă suficient pentru ca o colegă de serviciu a bărbatului, profesoară de matematică, să scrie pe Facebook: „Mascaţii, căutând un infractor. au dat peste tatăl lor. Bieţii prahoveni nu ştiu ce-i aşteaptă. Să cauţi un amărât de traficant şi să nimereşti în cuibul Satanei…”.

Profesorul de istorie a dat-o în judecată pe colega sa, susținând că „pârâta profesoară îl batjocoreşte şi umileşte în public creându-i o puternică suferinţă morală, numindu-l între elevi, părinţi, profesori: „tatăl infractorilor”, „Diavolul”, etc., iar casa sa, „cuibul Satanei” ceea ce denotă evident încălcarea dreptului la demnitate, onoare, viaţă particulară respectiv dreptul la propria imagine”.

Apărarea pârâtei

Profesoara dată în judecată s-a apărat spunând că „postarea a fost efectuată pe pagina personală de Facebook şi putea fi accesată de un număr restrâns de persoane, cele care se aflau în categoria prieteni şi nu a ajuns la cunoştinţa a sute de persoane aşa cum arată în mod mincinos reclamantul”.

Femeia dată în judecată s-a mai apărat susținând că „postarea sa reprezintă o preluare a unei capturi de ecran postate pe pagina de Facebook mai sus indicată, însoţită de un text personal, un pamflet ce exprimă în mod sintetic personalitatea, imaginea reclamantului pe care singur şi-a conturat-o de-a lungul timpului prin acţiunile sale denigratoare, defăimătoare şi vindicative îndreptate împotriva colegilor de cancelarie, elevilor, părinţilor acestora şi a altor persoane care nu îi împărtăşeau punctul de vedere”.

Prima instanță i-a dat câștig de cauză profei

Prima fază a procesului s-a judecat la Judecătoria Sectorului 3 București. Aici, reclamantul a pierdut, fiind obligat să îi achite colegei sale cheltuieli de judecată în valoare de 3.000 de lei. Sentința a fost atacată, însă, cu apel, care s-a judecat la Tribunalul București. Judecătorii de aici au admis în parte cererea profesorului de istorie, obligând-o pe profesoara de matematică să îi achite daune morale de 6.000 de lei.

„Nu se poate considera că este vorba de un simplu un pamflet ce exprimă în mod sintetic personalitatea, imaginea reclamantului, căci acest pamflet are un caracter jignitor și-l pune pe reclamant, profesor ca și pârâta, într-o poziție umilitoare față de elevii săi”, se arată în sentința Tribunalului București, care nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

„Chiar dacă urmare a afirmațiilor apreciate de tribunal ca fiind defăimătoare activitatea profesională a reclamantului nu s-a dovedit că a fost influențată, în cauză este vorba de un prejudiciu moral, de imagine, suferit de reclamant și de familia acestuia urmare a unor afirmații denigratoare ce aduc atingere drepturilor sale nepatrimoniale”, au mai subliniat judecătorii. Sentința a fost atacată cu recurs, care se află pe rolul Curții de Apel București.

Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
ISJ Bacău a demarat verificări la Liceului Tehnologic din Răchitoasa, după ce într-o şcoală generală care aparţine de acest liceu a fost filmat un incident aparent violent în care sunt...
Condamnare pentru un individ care a lovit un jandarm cu o doză de bere: 5.000 de euro daune morale și închisoare cu suspendare
Condamnare pentru un individ care a lovit un jandarm cu o doză de bere: 5.000 de euro daune morale și închisoare cu suspendare
Un bărbat din Butani, județul Bihor, a fost condamnat la închisoare cu suspendare și la plata de daune morale în valoare de 5.000 de euro, după ce a agresat un jandarm chemat să-l calmeze...
#sentinta, #profesori, #istorie, #matematica, #daune morale , #justitie
Comentarii
Poza olimpiu
olimpiu
rank 5
Profesorii din ziua de azi,