Separatiștii de stânga, rezultat istoric în alegerile din Ţara Bascilor. Partidul e considerat urmașul mișcării ETA, vinovată de moartea a peste 850 de persoane

Luni, 22 Aprilie 2024, ora 09:46
1550 citiri
Separatiștii de stânga, rezultat istoric în alegerile din Ţara Bascilor. Partidul e considerat urmașul mișcării ETA, vinovată de moartea a peste 850 de persoane
Considerat moştenitorul ramurii politice a ETA, partidul separatist de stânga EH Bildu a marcat o realizare electorală istorică FOTO EH Bildu/Facebook

Considerat moştenitorul ramurii politice a ETA, partidul separatist de stânga EH Bildu a marcat o realizare electorală istorică duminică, în alegerile regionale din Ţara Bascilor, în nordul Spaniei, transmite AFP.

Formaţiunea a trecut de la 21 la 27 de locuri în parlamentul regional cu 75 de locuri şi, prin urmare, deţine acelaşi număr de deputaţi ca Partidul Naţionalist Basc (PNV), un partid conservator care a dominat viaţa politică regională timp de decenii.

PNV, care a pierdut patru mandate, este însă, teoretic, asigurat că va păstra puterea în această bogată regiune industrială, cu o populaţie de 2,2 milioane de locuitori şi cu numeroase competenţe (sănătate, educaţie, poliţie, închisori...).

Potrivit analiştilor, coaliţia la putere în regiune dintre PNV şi socialiştii premierului Pedro Sanchez, care s-a clasat pe locul al treilea, ar urma să fie reînnoită.

"PNV a câştigat alegerile" şi "deci îşi va asuma responsabilitatea pentru formarea guvernului regional", a declarat preşedintele acestuia, Andoni Ortuzar.

La şase ani de la dizolvare ETA, în 2018, considerată responsabilă pentru moartea a peste 850 de persoane în patru decenii de violenţă, EH Bildu a avut o strategie electorală câştigătoare, punând cererile sale de independenţă în planul al doilea pentru a se concentra pe probleme sociale, de ecologie şi feminism.

Acest partid, condus de un fost membru al ETA, Arnaldo Otegi, beneficiază în special de un sprijin puternic în rândul tinerilor, care au puţină sau zero experienţă a vieţii într-o societate bască marcată de violenţa ETA."Majoritatea tinerilor care votează astăzi nu s-au confruntat cu terorismul" şi dacă "suntem de stânga şi îngrijoraţi de problemele sociale, votăm pentru Bildu", asigură unul dintre alegătorii săi, Elena Garcia, specialistă în educaţie, întâlnită la Bilbao.

ETA, însă, a revenit în centrul atenţiei în această săptămână, după ce candidatul Bildu, Pello Otxandiano, a refuzat să califice organizaţia separatistă armată drept grup "terorist". Confruntat cu condamnări unanime din partea clasei politice spaniole, el şi-a cerut iertare în cele din urmă, dar fără să-şi schimbe poziţia pe fond.

Aceste alegeri regionale, urmărite pe scară largă la nivel naţional, au plasat Partidul Socialist al premierului într-o poziţie inconfortabilă de arbitru între PNV şi Bildu, care sunt doi aliaţi esenţiali ai guvernului său minoritar în Parlamentul de la Madrid. Cu toate acestea, încă de la începutul campaniei, socialiştii au exclus o alianţă cu Bildu în cazul în care aceasta ar urma să câştige alegerile. EH Bildu "are o datorie faţă de societatea bască şi atât timp cât (acest partid) nu condamnă terorismul", socialiştii "nu vor semna nici un fel de acord" în Ţara Bascilor, a asigurat candidatul socialist la alegerile regionale, Eneko Andueza.

Alianţa din Parlament spaniol cu Bildu i-au adus deja premierului Sanchez atacuri neîncetate din partea opoziţiei de dreapta, care îl acuză că "îi spală" pe "moştenitorii ETA".

În decembrie, ajutorul acordat de socialişti EH Bildu pentru a obţine primăria din Pamplona, capitala Navarei, a înfuriat în mod deosebit opoziţia.

Quarterly Report - Editia 4

Cum a reacționat Răducu Mazăre la anunțul eliberării tatălui său. ”Am învăţat că nu trebuie să avem aşteptări”
Cum a reacționat Răducu Mazăre la anunțul eliberării tatălui său. ”Am învăţat că nu trebuie să avem aşteptări”
Răducu Mazăre s-a arătat foarte fericit de vestea eliberării tatălui său și a precizat că va merge cu familia să să-l aștepte pe Radu Mazăre la ieșirea din închisoare. Instanța a...
"Nu putem avea o relaţie". Cu ce îl amenință candidatul liberal Sebastian Burduja pe Nicușor Dan
"Nu putem avea o relaţie". Cu ce îl amenință candidatul liberal Sebastian Burduja pe Nicușor Dan
Dacă nu acceptă să participe la o dezbatere electorală, Nicușor Dan nu va mai fi susținut de liberali, în eventualitatea obţinerii unui nou mandat, a anunţat luni, 27 mai, în şedinţa...
#separatistii, #tara bascilor, #voturi, #alegeri regionale Spania , #Spania