Accidentul lui Huidu CNA someaza public 5 televiziuni, pentru imaginile difuzate

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 20:14
3959 citiri
Accidentul lui Huidu CNA someaza public 5 televiziuni, pentru imaginile difuzate
Foto: Arhiva

Posturile de televiziune OTV, B1 TV, Antena 1, Antena 3 si Realitatea TV au fost somate public de catre Consiliul National al Audiovizualului (CNA) pentru modul in care au prezentat accidentul in care a fost implicat Serban Huidu.

In sedinta de joi a CNA, membrii Consiliului au constat ca toate cele cinci posturi au incalcat articolele 41 si 45 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, se arata in comunicatul de presa remis Ziare.com.

Potrivit articolului 41, "furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza: a) imagini ale persoanei aflate in situatia de victima, fara acordul acesteia, b) imagini ale persoanei fara discernamant sau decedate, fara acordul familiei, c) imagini care exploateaza sau scot in evidenta traumele ori traumatismele unei persoane".

Articolul 45 prevede ca "orice persoana are dreptul la respectarea intimitatii in momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabila sau o nenorocire", iar "in cazul situatiilor de suferinta umana, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenta, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia de a respecta imaginea si demnitatea persoanelor aflate in astfel de situatii".

In cazul postului OTV, membrii Consiliului au constatat si incalcarea dreptului la viata privata - prin difuzarea de informatii despre viata familiei Huidu din ziua premergatoare accidentului - prevazut in articolul 33 din Codul de reglementare a continutului audiovizual.

CNA a mai constatat ca postul B1 TV nu a respectat nici articolul 40, alineatul 3, din Cod, in care se precizeaza ca "moderatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta".

Realizatorul TV Serban Huidu a fost implicat, pe 16 octombrie, intr-un accident de circulatie, in judetul Brasov, in urma caruia au murit trei oameni.

Accident provocat de Huidu - CNA cere posturilor TV sa inceteze exploatarea tragediei

CNA a solicitat televiziunilor, pe 18 octombrie, sa inceteze "exploatarea traumei psihice a unor oameni si imixtiunile in viata privata", ca urmare a accidentului produs de Huidu si soldat cu trei morti.

Apelul a venit din partea membrului CNA, Narcisa Iorga, si a vizat posturile de televiziune Antena 1, Antena 3, Kanal D, National TV, OTV, Pro TV, Prima TV si Realitatea TV.

A.T.

Quarterly Report - Editia 4

Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a vorbit miercuri, 22 mai, despre lupta care devine din ce în ce mai strânsă. Mai sunt două săptămâni până la alegerile locale, iar...
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Partidele și alianțele electorale au avut timp până marți, 30 aprilie, ora 23:59, să-și depună candidaturile pentru primării și consilii județene. Pentru Primăria Sectorului 6 al...
#CNA somatie posturi TV, #Serban Huidu accident CNA, #Serban Huidu accident morti , #accident