De ce nu face Huidu inchisoare: Ar fi "o masura excesiva"

Luni, 11 Martie 2013, ora 19:49
3684 citiri
De ce nu face Huidu inchisoare: Ar fi "o masura excesiva"
Foto: Arhiva

O pedeapsa cu executare in cazul fostului realizator TV Serban Huidu ar fi "o masura excesiva", intrucat acesta este la prima abatere, are un potential ridicat de "reconsiderare" a conduitei si regreta comiterea faptei, se arata in motivarea sentintei Curtii de Apel Brasov din 7 februarie.

Judecatoria Brasov l-a condamnat pe Serban Huidu, in 29 iunie 2012, la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru ucidere din culpa. Sentinta a fost atacata cu recurs, iar, in 7 februarie 2013, Curtea de Apel Brasov a majorat pedeapsa, la patru ani de inchisoare cu suspendare.

In motivarea sentintei, judecatorii Curtii de Apel au precizat ca "la individualizarea pedepsei aplicate, instanta de fond (Judecatoria Brasov - n.red.) a apreciat gresit asupra gradului de pericol social concret al infractiunii comise si a acordat o pondere mult prea insemnata faptului ca inculpatul este la prima confruntare cu legea penala, ca a recunoscut fapta si ca se bucura de o buna reputatie".

Magistratii au decis ca pentru "reeducarea inculpatului" este necesara majorarea pedepsei de la doi ani si sase luni la patru ani de inchisoare.

Huidu se cearta cu cititorii sai: Colcai de ura si stupizenie, tara fraternizeaza cu hotii

In motivarea Curtii de Apel Brasov se mai arata ca executarea unei pedepse in regim privativ de libertate, solicitata de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Brasov si de catre familiile victimelor accidentului provocat de Huidu, "apare ca o masura excesiva fata de circumstantele personale ale inculpatului".

"Functiile de constrangere si reeducare, precum si scopul preventiv al pedepsei pot fi realizate numai printr-o justa individualizare a sanctiunii, care sa tina seama de persoana careia ii este destinata, pentru a fi ajutata sa se schimbe, sa se adapteze normelor de convietuire sociala intelese in sens larg.

Or, analizand sub acest aspect cauza dedusa judecatii, Curtea nu poate sa nu observe faptul ca inculpatul este la prima confruntare cu rigorile legii penale, ca este o persoana bine integrata social, instruita si cu un potential ridicat de reconsiderare a conduitei sale; toate aceste imprejurari coroborate cu recunoasterea si regretul comiterii faptei, cu conduita procesuala adoptata determina instanta de recurs sa constate ca nu se impune executarea pedepsei prin detentie efectiva, modalitatea neprivativa de libertate fiind cea mai potrivita pentru realizarea scopului prevazut de art. 52 Cod penal", se mai arata in motivarea sentintei Curtii de Apel Brasov.

Huidu: Traiesc un santaj media de neimaginat. Nu ma voi lasa calcat in picioare!

De asemenea, conform sentintei, Serban Huidu este obligat ca, pe durata termenului de incercare de sase ani, sa se supuna mai multor masuri de supraveghere: sa se prezinte, la datele fixate la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti, conform programului stabilit de acesta; sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea; sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca; sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele sale de existenta.

De asemenea, pe durata termenului de incarcerare, lui Huidu ii este interzis sa conduca vreun vehicul. In cazul savarsirii unei alte infractiuni, va fi revocata masura suspendarii pedepsei.

In plus, instanta a dispus prelevarea probelor biologice de la Serban Huidu in vederea introducerii profilului genetic in Sistemul National de Date Genetice Judiciare (SNDGJ), dupa ramanerea definitiva a condamnarii.

Cine plateste despagubirile de 360.000 de euro in locul lui Serban Huidu?

In mai 2012, Serban Huidu a fost trimis in judecata pentru ucidere din culpa, in urma accidentului soldat cu trei morti produs in octombrie 2011 in zona localitatii Timisul de Sus din judetul Brasov.

In urma accidentului provocat de Huidu si-au pierdut viata Ioan Garbis, Magda Draghici si Stefan Lungu Balog, cei trei fiind colegi la o firma din Brasov.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Serban Huidu condamnare, #Serban Huidu inchisoare, #Serban Huidu suspendare , #accident