Serban Huidu, o retragere demna (Opinii)

Sambata, 29 Octombrie 2011, ora 00:30
16058 citiri
Serban Huidu, o retragere demna (Opinii)

Pohta ce-au pohtit multa vreme zeci de reporteri, prezentatori sau moderatori, de pitiponci si pitipoance prinsi cu dezacordul, balba, stalcirea, prostia sau vulgaritatea in direct s-a implinit.

Serban Hiudu se retrage de pe ecran si ma indoiesc sincer ca emisiunea Cronica Carcotasilor va supravietui multa vreme fara el. Nu pentru ca ar fi de neinlocuit. Nimeni nu este. Insa brandul carcotasilor este cu mult prea legat de numele lui pentru a fi posibila o separatie. Probabil ca emisiunea se va dovedi, pe termen mediu, cea de-a patra victima a accicentului de la Timisul de Sus.

Aceasta este de fapt marea pedeapsa a lui Serban Huidu. A renuntat de buna voie, ca pret pentru teribila sa greseala, la o bucata esentiala din viata si personalitatea sa, intr-un fel, la cel de-al treilea copil al sau. Cine isi iubeste meseria, oricare ar fi ea, poate intelege cat de mare este pierdera si poate intelege ca nicio sanctiune penala nu poate fi mai dureroasa decat aceea pe care si-a aplicat-o singur Serban Huidu.

Fara a-i diminua cu nimic vinovatia, fara a pune intre paranteze responsabilitatea sa pentru cele intamplate, fara a inlocui pedeapsa penala care, probabil, va veni, acest gest arata un om responsabil si decent. "Nu voi mai aparea in prim-plan la Cronica si asta din respect pentru victimele cumplitului accident (...)Nu am sustinut niciodata ca sunt fara pata, dar reactia unor colegi de presa m-a lasat fara grai. Va rog sa intelegeti ca Serban Huidu, nu se agata de statutul de persoana publica si ca niciodata nu a facut acest lucru.(...) Nu sunt cuvinte care sa descrie dezastrul sufletesc pe care l-am produs lor, mie si familiei mele! Va rog sa ma iertati"

Asadar Serban Huidu si-a asumat vina si consecintele ei inainte de a-i fi imputate de justitie. Si-a aplicat singur sanctiunea, inainte ca justitia sa se pronunte. Nici nu putea face altfel, veti spune. Oare? Cati dintre autorii unor mari fapte penale, de la accidente de masina, la furturi, coruptie si delapidari, au avut decenta de a-si cere iertare si de a face un pas inapoi. E plina politca de ei. E plina presa de ei. Dupa un concediu de cateva saptamani, Seban Huidu putea forta o intoarcere pe ecran, dublata de vreo expertiza tehnica cumparata pe bani buni, putea ingrosa orbrazul si in tara obajilor cat talpa avea mari sanse de reusita.

Apreciez sincer la Serban Huidu (ale carui emisiuni TV le urmarean extrem de rar si niciodata in intregime, iar emisiuni radio niciodata) faptul ca nu incercat sa-si gaseasca scuze, n-a dat vina pe nevasta, copii, bona, n-a inventat circumstante exceptionale, n-a incercat nicio clipa sa scape. Si-a infrutnat culpa si si-a aplicat singur o pedeapsa de maxima asprime. Este o abordare rara in societatea romaneasca si macar de aceea ar trebui salutata.

Dar nici macar aceasta atitudine extrem de corecta nu a reusit sa opreasca revarsarea de ura de pe ecrane a unor oameni care se socotesc, din motive numai de ei stiute, niste justitiari supremi, detinatori ai adevarurilor ultime. "Esti de o ipocrizie absolut infioratoare. Cum sa ai tupeul asta sa spui ca sunt de vina colegii tai de breasla. Ce colegi, ma? Cand oi omori si eu trei oameni, ca tine, atunci o sa fim colegi de breasla. Vezi-ti tu de familia ta si de nasul tau, nesimtitule", racnea Radu Banciu ca lovit de streche dupa anuntul facut de Serban Huidu.

Nu stiu daca s-a comportat ca un gibon in cautare de audienta sau din convingere si nici nu ma intereseaza. In ceea ce ma priveste, ma simt mai degraba coleg de breasla cu un om care isi asuma vina neintentionata si este dispus sa plateasca pentru ea fara cracnire, decat cu unul care se simte Dumnezeu si loveste un om vazut care-si asuma vina. Asa ceva n-au facut nici familiile victimelor, care chiar ar fi putut invoca afectul momentului pentru vreo iesire deplasata.

Radu Banciu parea un om decent, pe alocuri chiar cu umor, pe care-l urmaream din cand in cand. N-am s-o mai fac. Mi-e sila. Daca vrea sa fie o imitatie de Mircea Badea, n-are decat, dar ar fi bine sa nu uite ca publicul amator de asemenea manifestari are la dispozitie, la numai cateva apasari de buton distanta pe telecomanda, originalul, cu mult mai bun, deci nu vad de ce ar alege o copie chinuita.

Pentru media din Romania e pana la urma regretabil ca pleaca Serban Huidu, cu toate imprefectiunile lui, si raman alde Banciu.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Serban Huidu accident, #Serban Huidu Cronica Carcotasilor , #accident