Presa de azi: Accidentul lui Huidu si sistemul medical austriac

Vineri, 31 Decembrie 2010, ora 11:11
9075 citiri
Presa de azi: Accidentul lui Huidu si sistemul medical austriac

Fanii "Carcotasilor" stau, de doua zile, cu sufletul la gura din cauza accidentului produs pe o partie din Austria care l-a adus pe Serban Huidu pe patul de spital, in coma indusa.

In timp ce medicii raman in continuare rezervati cu privire la starea sa de sanatate, iar Huidu este in plin proces de iesire din coma, intreaga Romanie se roaga pentru sanatatea acestuia. La randul lor, colegii din presa, ii dedica prima pagina a ziarelor de miercuri, furnizand informatii despre starea sa.

"Serban Huidu este in stare stabila, va fi scos treptat din coma", scrie 'Puterea', in timp ce jurnalistii de la 'Adevarul' publica declaratiile lui Mihai Gainusa de la fata locului: "Medicul lui Huidu a refuzat spaga romaneasca".

La randul lor, jurnalistii de la 'Gandul' incearca sa explice de unde vine dragostea lui Huidu pentru statiunea in care s-a accidentat, facand o scurta prezentare a acesteia in articolul numit "Innsbruck, capitala Alpilor austrieci, statiunea unde s-a accidentat Serban Huidu". Si 'Romania Libera' face o analiza, insa a partiilor din tara noastra, intr-o "Romanie ce se vrea mica Austrie".

Puterea: Serban Huidu este in stare stabila, va fi scos treptat din coma. Gainusa: A fost detubat, si-a recunoscut sotia, sunt sigur ca se va face bine

Serban Huidu a fost detubat, si-a recunoscut sotia, sigur se va face bine, a spus, joi, Mihai Gainusa, la Spitalul Universitar din Innsbruck, unde a venit sa isi viziteze colegul, care a suferit, miercuri, un accident in Austria, pe partia de schi.

"Serban a fost detubat, si-a recunoscut sotia, i-a pupat mana (...) Se va face bine, sunt sigur", a mai spus Mihai Gainusa. El a declarat si ca oamenii cu care s-a intalnit inainte sa plece din Romania si cei din avionul cu care a calatorit spre Austria l-au rugat sa ii transmita sanatate lui Serban Huidu, scrie Puterea.

Conform medicului Erich Schumtzhard, joi dimineata, la 11.30, Huidu a fost supus unei tomografii computerizate, in urma careia s-a observat o sangerare minimala interna si o fractura exterioara a cutiei craniene.

Medicii nu au observat alte complicatii, spunand ca starea lui este in continuare stabila. Ei au precizat ca Huidu trebuie tinut in continuare sub observatie. Pe de alta parte, mediicii au precizat ca, dupa ultimele analize nu au fost nevoiti sa scada presiunea craniana, aceasta ramanand constanta.

Adevarul: Mihai Gainusa spune ca medicul lui Huidu a refuzat spaga romaneasca

Serban Huidu de la Prima TV este la sectia de Terapie Internsiva, unde au ajuns mai multi prieteni, printre care si colegul sau de platou, Mihai Gainusa. "Am gasit cu greu bilet de avion. Am venit cu escala la Viena, nu am avut alta solutie. Au vrut sa vina si Dezbracatu si alti doi colegi, dar ei nu au mai gasit bilet", a declarat Gainusa. Desi a gasit puterea sa faca si haz de situatia grava in care a ajuns Huidu, Gainusa era vizibil afectat de cele intamplate.

"I-am zis Bebeluselor, sus! Si atunci a inceput sa se incrunte. Cred ca isi revine. E prea tare de cap si in general. Doctorul a vorbit cu noi, era optimist. Cand cei din jur sunt optimisti atunci si bolnavul isi revine mai usor. Este posibil ca maine (n.r. astazi),Serban sa poata sa vorbeasca deja. E foarte de treaba medicul si culmea nu a primit spaga", a adaugat Mihai Gainusa, pentru Adevarul.

Medicii din Innsbruck sunt extrem de increzatori cu privire la sansele de revenire ale "carcotasului". Mihai Gainusa a spus si el ca Huidu pare ca este bine si chiar ca a glumit cu el.

Gandul: Innsbruck, capitala Alpilor austrieci, statiunea unde s-a accidentat Serban Huidu

Innsbruck, capitala provinciei Tirol, locul care l-a adus pe Serban Huidu la un pas de moarte este unul dintre primele cinci orase importante ale Austriei, celebru pentru posibilitatile de practicare a sporturilor de iarna.

Localitatea a fost de doua ori gazda Jocurilor Olimpice de Iarna, in anii 1964 si 1976. De altfel, in zona sunt amenajate nu mai putin de cinci partii de schi la standarde olimpice, iar pe ghetarul Stubal, la aproximativ 40 km de Innsbruck, se poate schia pe toata perioada anului. Orasul are o populatie de circa 140.000 persoane, dar zona, incluzand si satele de vacanta invecinate, este vizitata anual de patru milioane de turisti. Valoarea adaugata care rezulta din turism in regiunea Innsbruck este de aproximativ 400 milioane de euro pe an, potrivit statisticilor oficiale.

Cu autoturismul, distanta de 1.536 km dintre Bucuresti si Innsbruck poate fi parcursa in aproape 18 ore. Soferii trebuie sa stie ca in Austria se plateste taxa pe toate autostrazile si soselele de mare viteza. Costul pentru combustibil este estimat la 160 de euro, iar taxele de autostrada la 23 de euro, informeaza Gandul.

O varianta mai rapida este cea cu avionul. O calatorie dus-intors, la mijlocul lui ianuarie, costa 325 de euro cu Austrian Airlines. O varianta mai ieftina ar putea fi ruta Bucuresti-Munchen cu avionul, urmata de un parcurs cu trenul pe traseul Munchen-Innsbruck.

Romania Libera: Romania se vrea mica Austrie

Din fericire pentru Serban Huidu, accidentarea sa a avenit intr-o zona in care a putut avea parte de toata ingrijirea necesara. Daca accidentul ar fi avut loc pe o partie de la noi, nu se stie exact ce sanse mai avea vedeta Prima Tv.

Insa in Romania, desi autoritatile locale au inceput sa bage bani in partii, mai e mult pana sa se poata schia la standarde inalte in Carpati.

Dupa ce, mai bine de 20 de ani, nu s-a investit aproape deloc in domeniile schiabile de la noi, 2010 si 2011 anunta o revigorare surprinzatore a retelelor de partii din Romania, titreaza Romania Libera.

Sezonul de iarna 2010-2011 vine cu o oferta destul de interesanta de partii noi si proiecte de partii intr-o multime de locuri din tara. In pole -position se afla insa resortul de la cea mai mare altitudine (2000 m), de la Sinaia, din Valea Soarelui, care a fost dat in folosinta chiar in aceasta iarna, mai exact inainte de Craciun.

Tot inainte de sarbatorile de iarna ale acestui an a fost inaugurat si noul complex pentru sporturi de iarna Arena Platos-Paltinis, un resort cu cinci partii, construit la aproximativ 500 metri de vechile partii din statiunea sibiana.

A.B.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Serban Huidu starea sanatate, #accident Huidu, #coma Huidu , #stiri Serban Huidu