Noi am inventat doar nerusinarea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 11 Iunie 2009, ora 12:26
3099 citiri
Noi am inventat doar nerusinarea

Dupa lupte seculare care au durat peste un an, senatorul Serban Mihailescu, cel poreclit Miky Spaga, a ramas fara imunitate parlamentara si poate fi urmarit penal pentru (ce stie el mai bine?) luare de mita si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

La fel ca Adrian Nastase, Serban Mihailescu este, deocamdata, prezumat nevinovat si, daca "bunele" obiceiuri din Justitia romaneasca nu se vor schimba miraculos, nici nu va primi prea curand o sentinta definitiva.

De-abia acum incepe urmarirea penala, care poate fi lungita prin tot felul de tertipuri. Dar nici cand si daca dosarul va ajunge in instanta nu va fi mare deranjul, ca doar nu s-au terminat exceptiile la Curtea Constitutionala si amanarile pe cele mai diverse motive, in asteptarea termenelor de prescriptie scurtate.

Chiar si asa, faptul ca inca un intangibil de pana acum devine anchetabil e o veste buna. Votul de miercuri nu-l trimite nici la spanzuratoare, nici in inchisoare, ci doar in ancheta. Daca cumva e nevinovat nu are decat sa rastoarne probele si ipotezele procurorilor.

Dar si in cazul lui Adrian Nastase, si in cel al lui Serban Mihailescu, deciziile de ridicare a imunitatii au fost prea scremute, prea la limita, prea dependente de o imensa presiune externa pentru a fi cu adevarat incurajatoare. Sunt, mai degraba, concesii ale puscariabililor, actuali si potentiali, care mai consimt la cate un sacrificiu ritual atunci cand nu se mai poate altfel. In rest, clasa politica de la Bucuresti ramane la fel de maculata si nerusinata.

Caderi in ispite si cainte

Peste tot in lume exista ispite si oameni care cad in ele. Nu s-a inventat inca tara in care clasa politica sa fie ca o manastire de maici. Cel mai recent exemplu ne vine chiar de la Londra, unde scandalul e cat casa dupa ce o multime de politicieni, parlamentari si ministri, au fost prinsi cu mata in sac dupa ce decontasera din bani publici cheltuieli care nu aveau nicio legatura cu exercitarea mandatului.

Valul dezvaluirilor declansate de presa i-a atins inclusiv pe Presedintele Camerei Comunelor, pe ministrii de justitie, interne si finante, pe consilierul politic al liderului conservatorilor, deci nume mari. Ce credeti ca au facut acuzatii? S-au ascuns in spatele imunitatii? Au strigat ca e o conspiratie politica? Au acuzat ziarul Daily Telegraph de practici incorecte pentru ca a platit cateva mii de lire unei surse din interiorul Parlamentului pentru a pune mana pe chitantele incriminatoare?

Nu! Au dat banii inapoi pana la ultima lira, unii au demisionat, altii sunt suspendati si inghit fara cracnire dispretul public. Carierele lor politice sunt, probabil, incheiate pentru ca in Marea Britanie nu exista electorat precum cel din colegiul Mizil.

De rusinea lor se rusineaza si colegii nevinovati si nimeni nu face zid in jurul celor care au calcat pe bec. Si nu este vorba despre acuzatii de coruptie la nivel inalt, ci despre gainarii. De exemplu, se imputa inclusiv decontarea unei facturi la electricitate in valoare de 512 lire sau 10 lire platite pentru inchirierea a doua casete porno.

Diferenta care conteaza

Printre cheltuielile decontate fara merit se numara si chirii. Va suna cunoscut? Asa ceva au incasat si 26 de parlamentari romani in legislatura trecuta. S-a inamplat ceva? Au restituit banii? Au demisionat? Au fost suspendati? Nici poveste, sunt bine merci. Se intampla probabil la fel si in actuala legislatura, dar nici macar nu mai reprezina o stire. Frauda a intrat in banalitate. Sau credeti cumva ca la Bucuresti ar iesi scandal sau ar demisiona cineva pentru un decont ilegal de 50 de lei? Nici pentru 5 milioane de lei (noi).

Derapaje si reactii rapide la ele nu se intampla doar in Marea Britanie. S-au intamplat inclusiv in cadrul Comsiei Europene. Au fost, in lumea larga, cu adevarat civilizata si nu doar cu ifose democratice, demisii din functii foarte inalte pentru neplata abonamentului radio-tv sau pentru comiterea unor contraventii rutiere, pentru nepotisme sau neplata ratelor.

Le avem si noi pe toate, chiar si in plus, dar nu avem si demisiile, anchetele si sanctiunile aferente. Politicienii romani nu au inventat nici ispitele si nici caderea in ele. Ei au inventat doar sfidarea si nerusinarea cu care ignora acuzatiile, cu care se sustrag oricarei anchete, cu care se considera deasupra Justitiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Serban Mihailescu ancheta, #Miki Spaga dosar , #mita