Serban Mihailescu scapa de inchisoare - achitat in dosarul "Armele de vanatoare"

Luni, 11 Iunie 2012, ora 20:13
4122 citiri
Serban Mihailescu scapa de inchisoare - achitat in dosarul "Armele de vanatoare"

Completul de 5 judecatori al ICCJ a admis recursul senatorului Serban Mihailescu si a decis achitarea sa in dosarul "Armele de vanatoare", in care fusese condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, precum si ridicarea sechestrului de pe cele sapte arme de vanatoare care ii fusesera confiscate.

Instanta a decis achitarea lui Mihailescu pentru acuzatia de primire de foloase necuvenite, pe motiv ca nu exista faota, iar in cazul acuzatiei de nerespectare a regimului armelor si munitiilor a stabilit ca lipseste unul din elementele constitutive.

Procurorul DNA a cerut luni, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, condamnarea lui Serban Mihailescu la doi ani cu executare pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor si un an de inchisoare cu executare pentru primirea de foloase necuvenite.

Procurorul a explicat in fata instantei ca "aceasta decizie ar trebui data ca exemplu celor ce urmeaza".

Completul de 5 judecatori al ICCJ a luat luni in discutie recursul din dosarul in care senatorul Serban Mihailescu a fost condamnat, prin decizia din 20 decembrie 2011 a Sectiei Penale a instantei supreme, la un an de inchisoare cu suspendare in dosarul "Armele de vanatoare".

Astfel, instanta suprema a decis sa il condamne pe Mihailescu pentru cele doua infractiuni de care era acuzat, primire de foloase necuvenite si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, la o pedeapsa de cinci luni de inchisoare si una de un an de inchisoare. Judecatorii au decis ca Mihailescu sa execute pedeapsa cea mai grea, de un an de inchispare, care insa a fost suspendata, pe un termen de incercare de trei ani.

Totodata, ICCJ a dispus confiscarea a sapte arme de vinatoare, aflate in custodia IGPR.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a incheiat, pe 9 decembrie, dezbaterile in dosarul in care senatorul Serban Mihailescu a fost trimis in judecata pentru primire de foloase necuvenite si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, judecatorii urmand sa pronunte o decizie in acest caz. Pronuntarea a fost amanata initial pentru data de 16 decembrie, iar ulterior pentru marti.

La ultimul termen din acest dosar au fost audiati doi martori, iar reprezentantul DNA si avocatul lui Mihailescu au pus concluziile pe fondul cauzei.

Procurorul DNA a sustinut ca Serban Mihailescu ar fi incercat sa impiedice urmarirea penala si a cerut ca acesta sa fie condamnat la inchisoare cu executare, avand in vedere calitatea pe care a avut-o la momentul savarsirii presupuselor fapte. De asemenea, reprezentantul procurorilor anticoruptie a cerut ca instanta suprema sa dispuna confiscarea armelor.

Pe de alta parte, avocatul Viorel Ros, care l-a reprezentat pe Mihailescu, a solicitat achitarea clientului sau aratand in fata instantei ca intreg dosarul a fost construit pe baza declaratiilor date de Fanel Pavalache, pe care l-a caracterizat drept un "denuntator ordinar". Avocatul a sustinut ca in dosar nu exista nicio dovada ca Serban Mihailescu ar fi cerut sau ar fi primit vreo arma ori ca intre acesta si Fanel Pavalache ar fi existat vreo intelegere de orice fel.

In ultimul cuvant in fata instantei, Serban Mihailescu a sustinut ca se considera nevinovat povestind, pas cu pas, modul in care s-a derulat ancheta DNA incepand cu anul 2006. "Este evident caracterul politic al dosarului, intemeiat pe declaratia unui denuntator aflat la acel moment in penitenciar", a adaugat Mihailescu care a spus ca nu a luat niciun fel de arma de la Pavalache.

Senatorul Serban Mihailescu, fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, a fost trimis din nou in judecata, in 2010, de DNA, pentru primire de foloase necuvenite si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Potrivit datelor din rechizitoriu, in perioada 12 aprilie 2002 - 30 mai 2002, Serban Mihailescu, ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului Romaniei, a primit de la Fanel Pavalache noua arme de vanatoare, in valoare de 264.000.000 de lei vechi, dupa ce l-a numit pe acesta in functia de consilier.

Totodata, potrivit DNA, in perioada aprilie-octombrie 2002, armele au fost detinute, fara drept, de catre senatorul Mihailescu, fiind depozitate la Vila de protocol nr. 5 din Snagov.

DNA a instituit sechestru asigurator asupra armelor, in vederea confiscarii speciale, potrivit DNA.

Mihailescu a mai fost trimis in judecata de DNA in 10 mai 2006, insa dosarul a fost trimis inapoi la procurori, in urma unei deciziii a Curti Constitutionale, prin care era necesar avizul Parlamentului in vederea inceperii urmaririi penale fata de un fost ministru coordonator.

Prin urmare, in 31 iulie 2008, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Senatului declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de Serban Mihailescu. La data de 10 iunie 2009, Senatul a adoptat Hotararea nr. 8/2009, conform careia cere urmarirea penala a lui Mihailescu.

Plenul Senatului a avizat favorabil, in iunie 2009, cu 77 de voturi pentru si 29 de voturi impotriva, cererea de incepere a urmaririi penale a senatorului din grupul independentilor Serban Mihailescu, doua voturi fiind anulate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Seban Mihailescu achitat, #Serban Mihailescu achitat recurs , #senator