Serban Mihailescu: Procurorii mi-au zis sa declar ca armele erau pentru Nastase

Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 15:52
2855 citiri
Serban Mihailescu: Procurorii mi-au zis sa declar ca armele erau pentru Nastase
Foto: Intact News

Senatorul Serban Mihailescu a declarat la termenul de miercuri din dosarul in care este judecat pentru primire de foloase necuvenite ca in 2006 procurorii i-au cerut sa declare, "pentru a nu pati nimic", ca armele pe care le-ar fi primit de la Fanel Pavalache ar fi trebuit sa ajunga la Adrian Nastase.

Senatorul Serban Mihailescu, fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, a fost audiat miercuri de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul in care acuzat ca ar fi primit noua pusti de vanatoare de la fostul sau consilier, Fanel Pavalache.

Mihailescu a sustinut in fata instantei ca nu i-a solicitat niciodata si nu a avut vreo intelegere cu Fanel Pavalache pentru a-i procura arme de vanatoare, nici pentru sine si nici pentru alte persoane. Totusi, senatorul a recunoscut ca in 2002 a fost chemat de catre fostul sau consilier sa coboare in curtea Guvernului pentru a-i prezenta mai multe arme de vanatoare, despre care Pavalache spunea ca sunt de colectie si pe care intentiona sa le cumpere.

"Probabil mi-a solicitat punctul de vedere pentru ca avea incredere in opinia mea referitoare la armele pe care urma sa mi le prezinte. In parcare, la masina, mai erau doua persoane despre care am aflat ulterior ca sunt angajati ai unui magazin de arme. Unul dintre acestia a desfacut o cutie in care se afla o arma, pe care, insa, nu am atins-o. Nu mi s-a parut a fi o arma de colectie, insa nu mi-am exprimat nicio opinie si am urcat inapoi in biroul meu", a declarat Mihailescu, care a adaugat ca la acea data nu avea un permis de port arma, pe care l-a dobandit abia in 2004.

De asemenea, fostul ministru a spus ca nu stie cum au ajuns acele arme in vila Snagov 5, apartinand RAPPS si pe care obisnuia sa o mai inchirieze in regim hotelier pentru diverse ocazii. "Nu cunosc nimic despre aducerea armelor la Vila Snagov 5 si nici cum au fost ele scoase de acolo", a precizat senatorul in fata instantei.

In plus, Serban Mihailescu a aratat ca a aflat despre arme abia in 2006, cand a fost chemat la DNA. Potrivit senatorului, procurorii anticoruptie i-ar fi spus de mai multe ori, sub auspiciile scoaterii de sub urmarire penala, sa declare ca armele erau destinate fostului premier, Adrian Nastase. "In 2006 am fost chemat la DNA si procurorii mi-au spus ca daca declar ca acele arme sunt pentru Adrian Nastase nu o sa patesc nimic. Am refuzat si am fost chemat a doua zi din nou, cand mi s-a reiterat sa declar acelasi lucru despre fostul premier si pentru ca mi-am pastrat declaratia am fost pus sub invinuire", a spus Mihailescu.

De asemenea, senatorul UNPR a povestit ca Fanel Pavalache a trimis mai multe memorii, printre destinatari numarandu-se Ion Iliescu, Octav Cozmanca si el personal, in care solicita ajutorul pentru rezolvarea situatiei in care se afla dupa condamnarea pentru savarsirea unor fapte de coruptie. "Tonul acestor memorii a devenit usor amenintator in sensul ca urma sa faca dezvaluiri privind mecanismele de coruptie din Guvernul PSD, iar dupa ce a avut recursul tonul a devenit radical si a culminat cu denuntul din februarie 2006 impotriva mea", a mai declarat Mihailescu.

Urmatorul termen al procesului a fost fixat pentru 24 februarie, cand judecatorii il vor audia pe fostul consilier al lui Serban Mihailescu, Fanel Pavalache.

Scandalul Miky Spaga-Pavalache

Senatorul Serban Mihailescu, fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, a fost trimis din nou in judecata, in 2010, de DNA, pentru primire de foloase necuvenite si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Potrivit datelor din rechizitoriu, in perioada 12 aprilie 2002 - 30 mai 2002, Serban Mihailescu, ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului Romaniei, a primit de la Fanel Pavalache noua arme de vanatoare, in valoare de 264.000.000 de lei vechi, dupa ce l-a numit pe acesta in functia de consilier.

Totodata, potrivit DNA, in perioada aprilie-octombrie 2002, armele au fost detinute, fara drept, de catre senatorul Mihailescu, fiind depozitate la Vila de protocol nr. 5 din Snagov.

DNA a instituit sechestru asigurator asupra armelor, in vederea confiscarii speciale, potrivit comunicatului.

Mihailescu a mai fost trimis in judecata de DNA in 10 mai 2006, insa dosarul a fost trimis inapoi la procurori, in urma unei deciziii a Curti Constitutionale, prin care era necesar avizul Parlamentului in vederea inceperii urmaririi penale fata de un ministru coordonator.

Prin urmare, in 31 iulie 2008, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Senatului declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de Serban Mihailescu. La data de 10 iunie 2009, Senatul a adoptat Hotararea nr. 8/2009, conform careia cere urmarirea penala a lui Mihailescu.

Plenul Senatului a avizat favorabil, in iunie 2009, cu 77 de voturi pentru si 29 de voturi impotriva, cererea de incepere a urmaririi penale a senatorului din grupul independentilor Serban Mihailescu, doua voturi fiind anulate.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Serban Mihailescu arme Nastase, #Mihailescu tribunal , #stiri Serban Mihailescu