Serban Nicolae: Societatea se lasa manipulata. Coruptii nu sunt totuna cu hotii

Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 20:54
11124 citiri
Serban Nicolae: Societatea se lasa manipulata. Coruptii nu sunt totuna cu hotii
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Senatorul PSD Serban Nicolae sustine ca este nevoie de redefinirea abuzului in serviciu pentru ca actuala definitie este "acuzatoare" si induce in eroare societatea, oamenii ajungand sa creada ca hotii si coruptii sunt tot una, ceea ce social-democratul sustine ca nu e asa.

"Eu cred ca actuala definitie este facuta mai degraba acuzator, in asa fel incat se confunda lucrurile. Foarte multi oameni - i-ati vazut in spatiul public - spun: 'coruptii sunt totuna cu hotii', 'abuzul in serviciu inseamna coruptie'. Lucrurile sunt spuse anapoda in spatiul public si atunci societatea ca atare este indusa in eroare. Nu tot ce inseamna abuz in serviciu inseamna si un beneficiu ilegitim pentru cel care l-a savarsit.

Se confunda infractiunea de abuz in serviciu cu infractiunea de coruptie, de aceea eu cred ca e nevoie de o definitie mai clara a acestei infractiuni, in asa fel incat societatea sa fie in cunostinta de cauza, sa nu se mai lase manipulata de o serie intreaga de voci care canta fals, dar acopera prin volum", a sustinut senatorul PSD, in plen, potrivit Digi24.ro.

Serban Nicolae a aratat si ce considera el a fi coruptie.

"Orice tine de un beneficiu nelegitim in exercitarea unei functii publice, fie ca e vorba de o actiune directa, fie ca e vorba de o actiune indirecta sau de o forma de coparticipare, complicitate, instigare si asa mai departe, este infractiune de coruptie. Cele care tin de serviciu reclama o implinire defectuoasa sau neindeplinirea unor atributii de serviciu si o vatamare grava adusa fie unor persoane, fie autoritatii publice", a precizat senatorul PSD.

Iordache tot incearca sa invie OUG 13

In chestiunea abuzului in serviciu a intervenit si fostul ministru al Justitiei Florin Iordache, cel fortat la presiunea strazii sa demisioneze dupa ce a incercat sa treaca noaptea OUG 13.

"Sunt in acest moment 16 propuneri la comisia speciala, cu prag mai mic, cum am spus eu, 19.000, cu prag mai mare, 100-200.000. O decizie va fi luata, fara indoiala, in comisie, dar in acelasi timp, nu ascundem, ca poate fi si varianta redefinirii fara prag. Trebuie sa tinem cont de cele doua decizii ale Curtii Constitutionale, de opinia expertilor si de dezbaterile din comisie", a declarat Iordache, pentru Digi24.

Presedintele Curtii de Justitie a UE, despre abuzul in serviciu: Nu ar trebui sa depinda de pagube

Povestea pragului la abuzul in serviciu

Pe 1 februarie, pe cand Florin Iordache era ministru al Justitiei, Guvernul Grindeanu a dat o lovitura incredibila sistemului de justitie si a adoptat celebra ordonanta de urgenta 13, care amputa practic Codul Penal in asa fel incat se asigura ca foarte multi politicieni penali scapa fara nicio grija.

Mai exact, OUG 13, adoptata intr-o sedinta nocturna si fara ca macar sa fi fost anuntata si pusa pe ordinea de zi, prevedea dezincriminarea abuzului in serviciu pentru prejudicii sub 200.000 de lei. Astfel, in urma acesteia, ar fi scapat de justitie o multime de politicieni, inclusiv Liviu Dragnea, judecat intr-un astfel de dosar.

Controversata ordonanta a scos sute de mii de oameni in strada, ceea ce a dus la abrogarea ei si la plecarea lui Iordache din Guvern.

Acum, chestiunea se afla pe masa Comisiei parlamentare speciale pentru punerea in acord a Codurilor penale cu deciziile Curtii Constitutionale, comisie condusa chiar de Florin Iordache. Saptamana trecuta ar fi trebuit sa fie dezbatut articolul privind abuzul in serviciu, insa discutiile au fost amanate pana astazi.

Fostul ministru al Justitiei Florin Iordache a propus un prag de 19.000 de lei, despre care a spus ca nu crede ca va deranja pe cineva.

"Acel prag care suscita interes a fost solicitat si in cele doua decizii ale Curtii Constitutionale, iar daca va fi un prag modic, eu cred ca nu va deranja pe nimeni, ma refer la propunerea pe care ne-a facut-o Asociatia Magistratilor, si anume 10 salarii (minime brute pe economie - n.red.), undeva la 19.000 de lei", a spus marti Florin Iordache.

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Serban Nicolae corupti hoti definitie, #Serban Nicolae abuz serviciu prag coruptie , #justitie