Nomina odiosa - serban nicolae

Autor: Petrisor Peiu - analist
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 12:47
15965 citiri

Poetului exilat in anticul Tomis, Ovidiu, ii datoram expresia nomina odiosa, adica nume care nu trebuie pomenite, deoarece evoca lucruri neplacute, provoaca repulsie, expresie pe care o regasim in lucrarea Heroide (XIII, 54), mai precis in scrisoarea pe care Laodamia o adreseaza sotului ei Proteslas, unul dintre vitejii care au luat parte la expeditia contra Troiei.

Ea spune ca orasele Ilion si Tenedos, raurile Simois si Xanthus, muntii Ida Nomina "ipso paene timenda sono" (sunt nume care suna aproape infricosator), fiindca ele amintesc de cumplitul razboi troian.

In anul 1990, un grup de lideri ai Frontului Salvarii Nationale a facut lucruri pe care incercam demult sa le uitam. Numele si faptele, pe care astazi aproape le uitaseram, dar pe care ni le-a reamintit serban nicolae, sunt cele care au creat o falie adanca in societatea romaneasca, falie care a despartit lumea in "noi" si "ei": Ion Iliescu chemand muncitorii de la IMGB sa "faca ordine", Ion Iliescu chemand minerii si multumindu-le pentru atrocitatile comise, Petre Roman (fiul stalinistului Walter - substantiv aproape comun printre "internationalistii comunisti" cu vechime de macelari pe langa Santiago Carillo) ranjind la "evacuarea" din sediul PNTCD a proaspat "demascatului" Corneliu Coposu, acelasi imprescriptibil Iliescu si acelasi obraznic Roman ranjind sardonic la huiduirea urmasului lui Iuliu Maniu la sarbatorirea Unirii pe 1 Decembrie 1990, huliganicele abjectii deversate la adresa fostilor detinuti politici si a martirilor din inchisori de catre Dan Iosif si Gheorghe Dumitrascu, criminalul kgb-ist Nicolae Militaru incercand sa preia controlul armatei nationale si multe alte agresiuni asemanatoare la adresa unei societati oricum traumatizata dupa epuizantii ani '80.

Pentru anii '90, aceste lucruri si aceste personaje au despartit apele si mult timp nu au fost uitate, chiar daca unii le-au iertat. Pentru aceste fapte si din cauza acestor personaje, varfurile generatiei mele ("decretii" nascuti in 1967-68) au ales sa plece definitiv din tara, in singurul stat care ii primea pe atunci, Canada. 82.000 de ingineri si fizicieni romani se afla astazi la apogeul carierelor in Canada si produc un PIB la fel de mare cat suma celor produse de primele zece multinationale din Romania, pentru ca nu mai suportau sa auda plescaitul limbilor lui Mandruta peste dosul lui "dom' profesor Brucan", in timpul sedintelor saptamanale de educatie politica tinute de catre unul dintre macelarii regimului stalinist.

Alte zeci de mii de ingineri, fizicieni, doctori si arhitecti romani produc astazi zeci de miliarde de dolari in Statele Unite, pentru ca nu mai puteau trai intr-o tara care semna tratate cu URSS in vreme ce vecinii faceau grupul de la Visegrad. Da, Romania era o cazarma insuportabila in anii '90, din cauza gorilelor feseniste si fedeseniste care duceau un razboi peste decenii cu firavele amintiri ale Romaniei interbelice, care ii interziceau regelui sa-si viziteze propria tara si care demonizau bietele "xerox"-uri ca masini de facut bani, cu care Ratiu cumpara constiintele imaculate...

Partidului Social Democrat i-au trebuit multi ani sa faca uitate barbarismele anilor '90 si mult efort depus de lideri decenti precum cei trei corifei ai grupului de la Cluj, precum rasatul academician Razvan Theodorescu, charismaticul Mircea Geoana sau chiar temutul, dar politicosul Adrian Nastase.

Generatiile ulterioare de lideri PSD au avut multe pacate politice, dar niciodata nu au mai pacatuit prin pangarirea amintirii parintilor si bunicilor care au luptat ca partizani impotriva comunismului sau care au pierit intemnitati de regimul pro-sovietic. In ultimii ani, societatea noastra isi regasise normalitatea, nemaifiind scindata de teme dureroase precum deceniile cinci si sase.

PSD a devenit un partid frecventabil, cu destui oameni decenti si civilizati, din pacate, multi dintre ei tinuti in esalonul II sau pititi dupa catedre pe la Cluj.

Astazi ne intoarcem brusc in tumultul anilor de dinainte de NATO-UE, dupa scandalul provocat de serban nicolae, acest demn urmas al lui Gheorghe Dumitrascu; dupa ani buni de glorificare a rolului familiei regale in istoria Romaniei, dupa ani buni de impunere publica a unor vieti exemplare precum cea a emblematicei Elisabeta Rizea din Nucsoara, dupa ani buni de emotie publica si de empatie generala pentru drama miilor de ofiteri romani care si-au gasit sfarsitul luptand in cea mai lunga rezistenta anti-comunista din istorie, ei bine, dupa toti acesti ani, scheletele pesediste sunt scoase din dulapuri si aruncate cu zgomot pe masa Senatului.

Cineva tine mortis sa fie obraznic si sa provoace la aducere aminte.

Se intreaba serban nicolae cu cine luptau acei luptatori anti-comunisti. Poate ca ne face totusi un bine aceasta aducere aminte, mai ales ca suntem cu doar trei saptamani inainte de alta data trista: 19 noiembrie, ziua in care stramosii politici ai lui serban nicolae au furat aceasta tara si au deturnat-o in favoarea unei bande de cateva sute de "ana, luca si cu dej, care baga spaima in burgheji".

Si daca tot am ajuns aici, sa raspundem intrebarii senatorului: partizanii luptau impotriva unui regim criminal, impus de o forta straina, luptau impotriva celor care furasera Basarabia si Nordul Bucovinei, impotriva celor care ne alungasera regele, impotriva celor care le-au furat bunicilor nostri pamantul, utilajele, fabricile, economiile, casele in care stateau, luptau impotriva celor care arestasera floarea ofiterimii romane, impotriva celor care facusera din Romania un urias "Sovrom", luptau impotriva celor care au ucis in temnita pe fauritorii marii Uniri, luptau impotriva celor care ii interzisesera pe Blaga, pe Arghezi, pe Ion Barbu, luptau impotriva celor care ii alungasera din tara pe Eliade, Cioran si Ionescu, luptau impotriva celor care ii condamnau la izolare si saracie pe Petre Tutea si pe Constantin Noica.

Mai luptau si impotriva unui viitor in care mitocanii sa devina senatori si sa toarne galeti cu laturi in spatiul public.

Mai luptau si pentru un viitor in care modelele pentru studentii de la Drept sa fie Valeriu Stoica si Alexandru Atanasiu, nu serban nicolae si elena udrea.

Imi amintesc, copil fiind, cuvintele celui mai drept si mai repede-uitat dintre seniorii liberali ai anilor '90, Nicu Enescu, care povestea cum in perioada invocata de senatorul nicolae, era dus, o data pe luna, cu catuse la maini, noaptea in padure si pus sa-si sape singur groapa de catre "sarmanele" trupe de securitate, cainate de sus-numitul parlamentar.

Imi amintesc, apoi, toate memoriile anilor de dupa Revolutie, cuprinzand milioanele de ani de puscarie grea facuti de floarea tarii. Cum par astazi cei 17 ani de temnita pe care i-au facut Coposu, Diaconescu, Barbus, zeci de mii de ofiteri, calugari, preoti, profesori, tarani instariti in comparatie cu fandoselile unora care stau cateva luni la "racoare" pentru a ramane cu milioanele "insusite"?

Ne face bine, totusi, aducerea aminte a tuturor acestor lucruri, mai ales acum, inainte de tristul 19 noiembrie. Nu e rau sa amintim, din cand in cand, ce a facut regimul stalinist in Romania, cine l-a populat si, mai ales, cine vrea sa il continue. Nu e rau sa ne amintim de suferintele unor oameni precum Elisabeta Rizea, nu e rau sa isi mai aminteasca si liberalii de Nicu Enescu, ca de Quintusii si Campenii plini de echivoc isi aduc aminte cam des.

Nu e rau sa ne aducem aminte de taranistii Coposu, Diaconescu sau Barbus, nu de "taranistii" ciorbea, marga-calorifer sau pavelescu... Poate, cu putin efort, ne putem imagina si cum ar fi aratat Romania cu Ion Ratiu presedinte, nu cu demn-de-uitat-ul Ion iliescu.

Altminteri, dupa emotia acestor aduceri aminte, serban nicolae - nomina odiosa.

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Serban Nicolae partizanii anticomunisti, #Serban Nicolae Stalin Churchill , #PSD
Comentarii