Cum explica CNCD sanctiunea aplicata lui Serban Nicolae pentru afirmatia cu "sex anal"

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 13 Iunie 2018, ora 13:37
19868 citiri
Cum explica CNCD sanctiunea aplicata lui Serban Nicolae pentru afirmatia cu "sex anal"
Foto: captura video Facebook/Cosette Chichirau

Senatorul Serban Nicolae, prin replica: "Eu am o poza in care dumneavoastra faceti sex anal, acuma ce sa facem?", introduce in dialog un element ce tine de viata privata, intima a deputatei USR Cosette Chichirau, "cu scopul de o caricaturiza si de a o rusina public."

La aceasta concluzie a ajuns Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), potrivit motivarii avertismentului contraventional pe care Serban Nicolae l-a primit pe 7 februarie 2018.

Senatorul PSD a primit doar avertisment, in timp ce presedintele Klaus Iohannis a fost amendat de CNCD pentru afirmatiile legate de "penali". Iata motivarea Consiliului si in acest caz.

De ce a fost sanctionat Serban Nicolae

Potrivit CNCD, afirmatia reprezinta discriminare si incalca dreptul la demnitate. Decizia a fost luata cu unanimitate de voturi.

"Reclamatul (Serban Nicolae- n.red.) utilizeaza sexualitatea petentei (Cosette Chichirau- n.red.) pentru a ii afecta public imaginea, avand in vedere stereotipurile si prejudecatile de gen existente in societatea din Romania," arata CNCD.

"Prin aceasta exprimare, reclamatul adopta un comportament care vizeaza atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoarea indreptate impotriva petentei, pe criteriul de gen, exploatand perceptiile si prejudecatile existente in societate fata de femei, potrivit art. 15 din O.G. 137/2000", mai arata CNCD.

Consiliul precizeaza ca este esential pentru politicieni ca atunci cand se exprima in public sa evite comentarii care pot raspandi si conduce la cresterea intolerantei si trimite la jurisprudenta CEDO, cazul Feret v. Belgium (no. 1561/07 din 16 iulie 2009).

Cazul demnitarilor

Potrivit motivarii, libertatea de exprimare este pretioasa pentru orice persoana, dar in mod deosebit are un caracter indispensabil pentru persoanele alese in functii de demnitate publica, pentru partidele politice si pentru membrii acestora, "deoarece ei reprezinta pe cei care le dau votul, raspund preocuparilor acestora si le apara interesele."

Consiliul mai arata ca ingerinta in limitele libertatii de exprimare a unei persoane aflate in functie de demnitate publica impune o aplicare stricta din partea statului.

Contine o doza de provocare

CNCD a precizat ca limbajul folosit de cele doua parti contine o doza de exagerare, provocare, intr-un context atipic de dezbatere: filmarea si transmiterea online a unui dialog intre doi parlamentari, cu ocazia unor dezbateri pe o lege cu un pronuntat interes public.

Deputatul USR Cosette Chichirau a filmat, in 6 decembrie, din plenul Camerei, in timpul scandalului pe Legile Justitiei si a transmis live pe Facebook. La un moment dat, ea a avut o disputa verbala cu senatorul PSD Serban Nicolae, care se afla in prima banca in plenul Camerei Deputatilor, ajungandu-se la replici precum "Hot"/"Nesimtita"; "Am poza ca sunteti sofer"/ "Am poza in care faceti sex anal".

Citește și:
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că progresiştii din România duc o campanie de denigrare împotriva Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în contextul propunerii cultelor religioase ca...
Marcel Ciolacu: "USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva"
Marcel Ciolacu: "USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva"
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu îşi doreşte un alt USL, vorbind despre coaliţia actuală PSD-PNL şi UDMR. Acesta a reamintit că USL a fost făcut împotriva lui Traian Băsescu,...
#Cosette Chichirau Serban Nicolae, #Serban Nicolae sex anal, #Serban Nicolae CNCD, #Motiva CNCD Serban Nicolae , #PSD