Platforma lui Ciolos: PSD ataca societatea civila. Vrea sa schimbe legea ca sa o reduca la tacere

Duminica, 19 Noiembrie 2017, ora 21:11
10404 citiri
Platforma lui Ciolos: PSD ataca societatea civila. Vrea sa schimbe legea ca sa o reduca la tacere
Foto: fotomontaj Ziare.com / Facebook

Doi parlamentari PSD au initiat o propunere legislativa care reprezinta un "atac direct la adresa organizatiilor neguvernamentale din Romania", incercand sa reduca la tacere societatea civila, avertizeaza Platforma Romania 100, printre fondatorii careia se afla si Dacian Ciolos.

Este vorba despre un proiect care modifica Ordonanta de Guvern 26/2000, referitoare la asociatii si fundatii, initiativa apartinand deputatului Liviu Plesoianu si senatorului Serban Nicolae, ambii de la PSD, se arata intr-un comunicat remis presei duminica si postat pe site-ul Platformei Romania 100.

In prezent, in Romania isi desfasoara activitatea 85.123 de asociatii, 18.881 de fundatii si 1.368 de federatii, toate urmand sa fie afectate de proiectul initiat de cei doi social-democrati.

"Initiativa propune introducerea unor raportari semestriale privind veniturile si cheltuielile organizatiilor neguvernamentale care vor fi publicate in Monitorul Oficial. Initiativa instituie obligatia mentionarii pentru fiecare venit in parte a persoanei sau a activitatii care a generat venitul respectiv.

Acest lucru nu numai ca incalca legislatia din domeniul protectiei datelor cu caracter personal si dreptul la viata privata al oricarui donator, dar reprezinta un atac direct la mediul asociativ si la activitatea acestuia", se arata in comunicatul citat.

Platforma Romania 100 apreciaza ca "aceste raportari sunt excesive si birocratice", in conditiile in care in prezent, toate organizatiile neguvernamentale au deja obligatia, conform legislatiei fiscale, sa depuna situatiile financiare anuale.

"Bilanturile contabile sunt ulterior facute publice in forma prescurtata de catre ANAF, prin urmare orice persoana interesata le poate consulta", mai arata sursa citata.

O alta prevedere controversata se refera la suspendarea si "incetarea de indata" a activitatii, care va aduce "prejudicii importante asociatiilor sau fundatiilor cu proiecte in curs de derulare".

A doua serie de modificari se refera la reglementarea statutului de utilitate publica al organizatiilor neguvernamentale.

Pana in 2016, lista acestora nu era cunoscuta. Inventarul facut de Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic in luna septembrie 2016 arata ca la acea data in Romania existau 134 de ONG-uri de utilitate publica cu statut dobandit prin Hotarare de Guvern.

"Initiativa legislativa isi propune sa reglementeze o serie de domenii de activitate, mai mult de atat, stabilind si o pondere a acestora pentru acordarea statutului de utilitate publica: 40% servicii sociale, 30% educatie, 10% stiinta, cercetare, inovatie, mediu, protectia consumatorului, 10% valori nationale si ale minoritatilor nationale, 10% diplomatie si relatii internationale, militar-aparare, cultul eroilor.

Platforma Romania 100 apreciaza ca aceasta enumerare limitativa exclude categorii importante de la obtinerea acestui statut, cum sunt ONG-urile cu profil civic sau cele care au drept misiune apararea drepturilor omului. Mai mult, introducerea acestui algoritm este una de natura sa creeze o ierarhie intre domeniile de activitate ale ONG-urilor si un tratament diferentiat aplicat acestora din punct de vedere al sanselor de a obtine un astfel de statut de utilitate publica, fara o fundamentare si o justificare obiectiva si rezonabila", avertizeaza Platforma Romania 100.

Mai mult, "propunerea legislativa introduce un termen de 5 ani pentru mentinerea statutului de utilitate publica, dar nu defineste procedura de reinnoire a acestui statut la expirarea termenului de 5 ani, fiind mentionate doar evaluari anuale", se arata in comunicatul citat.

In aceste conditii, Platforma Romania 100 trage un semnal de alarma cu privire la efectele grave pe care adoptarea unui astfel de act normativ le-ar putea avea, aprciind ca este vorba despre "o incercare de destabilizare a societatii civile organizate si reducere la tacere".

Liderii PSD, in frunte cu Liviu Dragnea sunt profund nemultumiti de opozitia manifestata in ultimul an de societatea civila, care s-a mobilizat si a iesit la proteste de strada luni in sir impotriva atacurilor repetate lansate de actuala putere la adresa independentei Justitiei, dar si impotriva modificarilor legislative facute fara transparenta sau cu scop obscur.

Serban Nicolae si Liviu Plesoianu sunt doar doi dintre parlamentarii majoritatii PSD-ALDE care au sustinut reprimarea protestelor sau organizarea de contramanifestatii. De asemenea, Liviu Dragnea si liderii social-democrati sustin ca sunt victima unei campanii duse de ONG-uri pe banii miliardarului George Soros. ONG-urile au fost tinte si in alte tari, de exemplu in Ungaria.

C.B.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#lege ONG Serban Nicolae , #PSD
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Se pare ca aceasta platforma, de fapt, este un ONG afiliat lui