Serban Nicolae ii cere lui Iohannis sa transmita un protest ferm la Washington: Romania nu are angajament de slugarnicie

Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 13:57
9389 citiri
Serban Nicolae ii cere lui Iohannis sa transmita un protest ferm la Washington: Romania nu are angajament de slugarnicie
Foto: Facebook/Serban Nicolae

Senatorul PSD Serban Nicolae a declarat, marti, ca este "extrem de bizar, ofensator" comunicatul Departamentului de stat al SUA si ca presedintele Romaniei ar trebui sa ii ceara ambasadorului la Washington sa transmita un protest ferm.

"Este o chestiune de perceptie, nu Klemm este personajul principal in aceasta actiune, ci acest comunicat extrem de bizar, care, din punctul meu de vedere, incalca toate uzantele specifice relatiilor dintre doua state, cu atat mai mult intre doua state partenere, asa cum sunt Romania si SUA.

In ceea ce priveste Romania, este destul de ofensator. Oricine altcineva care isi permite sa ceara imperativ Parlamentului Romaniei ceva, orice ar fi acest lucru, este inacceptabil", a sustinut Serban Nicolae, la Parlament.

Senatorul PSD considera ca presedintele Romaniei ar trebui sa ii ceara ambasadorului la Washington sa transmita un protest ferm.

"Eu cred ca presedintele Romaniei ar trebui sa trimita urgent instructiuni ambasadorului Romaniei la Washington sa transmita un protest ferm, sa solicite in ce conditii a aparut acest comunicat, cine si-l asuma din partea Guvernului SUA.

Repet, el (comunicatul - n.red.) este absolut inutil pentru SUA, dar ofensator pentru Romania. Ma indoiesc ca in urma unui asemenea comunicat exista vreun cetatean roman intreg la cap care sa spuna 'domnule, pana acum nu ii simpatizam pe americani, dar vazand un asemenea comunicat, am devenit fan'", a afirmat Nicolae.

Klemm, un functionar bizar

Serban Nicolae a spus despre ambasadorul SUA, Hans Klemm, ca este un functionar "cel putin bizar".

"Nu cred ca aceste atitudini, promovate in ultimii ani de acest functionar, cel putin bizar, care este Hans Klemm, ar aduce vreun beneficiu relatiilor romano-americane. Dimpotriva, vad o exacerbare a unor sentimente antiamericane si nu gasesc ca asta este un lucru normal", a sustinut senatorul PSD.

Intrebat ce i-a determinat pe reprezentatii SUA sa reactioneze asa, Serban Nicolae a replicat: "Nu sunt reprezentanti, e o chestiune ceva mai ciudata. Cred ca, daca va uitati cu atentie, nu este nimic specific dreptului international, uzantelor diplomatice in ceea ce s-a intamplat in relatia dintre Ambasada SUA si societatea romaneasca in ultimii ani.

Faptul ca Hans Klemm isi face poze cu drapelul asa zisului Tinut Secuiesc si ca i se pare firesc, ca se duce oriunde in Romania, ca asa e misiunea lui de ambasador...

Ceea ce apare in acest comunicat a spus domnul Klemm cu cateva ore inainte la o televiziune. Nu este asumat. Intai s-a pronuntat Klemm si dupa aia s-a pronuntat cabinetul purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat al SUA. (...)

Lucrurile sunt cel putin bizare si trebuie tratate ca atare. Pe de alta parte, tonul ofensator al unui asemenea comunicat ar trebui sa nasca reactii la Bucuresti, fara patima si vreo isterizare ale unor autoritati publice, dar lucrurile trebuie puse la punct".

"Romania nu are niciun fel de angajament de servilism sau de slugarnicie sau de pozitie inferioara. Romania este un stat cu drepturi egale in toate angajamentele sale internationale (...) si nu avem de dat extemporale sau de a ne justifica pozitia", a subliniat Nicolae.

In opinia sa, ar fi bine ca purtatorul de cuvant al MAE, la nivelul la care s-a transmis comunicatul, sa transmita un punct de vedere similar.

Intrebat cum ar trebui sa reactioneze Parlamentul, senatorul PSD a raspuns: "Parlamentul isi vede de treaba asa cum il obliga Constitutia si statutul sau intre puterile constitutionale ale statului roman.

Din punctul meu de vedere, nu ne este neaparat necesara (o scrisoare - n.red.), pentru ca, in Constitutie, atributiile Parlamentului nu sunt sa emita comunicate sau declaratii publice, ci sa legifereze si sa-si exercite suveranitatea in numele poporului roman. De aceea, eu nu cred ca Parlamentul ar trebui sa dea musai o reactie la un comunicat emis de la cabinetul purtatorului de cuvant de nu stiu unde".

Departamentul de Stat al SUA a transmis luni seara un comunicat prin care isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca Parlamentul Romaniei ia in calcul o legislatie care ar putea submina lupta anticoruptie si ar putea afecta independenta sistemului judiciar si cere Parlamentului sa respinga propunerile care slabesc statul de drept.

"Statele Unite remarca cu ingrijorare ca Parlamentul Romaniei discuta o legislatie care ar putea submina lupta anticoruptie si ar putea slabi independenta sistemului judiciar din Romania", se arata intr-o declaratie de presa intitulata "Romania - propuneri care afecteaza independenta sistemului judiciar", apartinand lui Heather Nauert, purtator de cuvant al Departamentului de Stat.

Citeste si:

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Serban Nicolae Departament stat american, #reactii Departament american stat , #PSD