Serban Nicolae e furios pe procurorul general: E inadmisibil. In orice stat democratic si civilizat, ati fi fost destituit si supus unei anchete disciplinare

Marti, 12 Decembrie 2017, ora 16:32
11006 citiri
Serban Nicolae e furios pe procurorul general: E inadmisibil. In orice stat democratic si civilizat, ati fi fost destituit si supus unei anchete disciplinare
Foto: Facebook / Serban Nicolae

Senatorul PSD Serban Nicolae a lansat marti, in timpul dezbaterilor pe buget din comisiile juridice reunite din Parlament, o serie de atacuri la adresa procurorului general, Augustin Lazar, si presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatorul Cristina Tarcea.

Serban Nicolae i-a reprosat lui Augustin Lazar declaratia potrivit careia "inculpati de rang inalt" ii hartuiesc pe procurori in comisiile speciale parlamentare.

"Banuiesc ca fac parte dintre inculpatii de rang inalt, intrucat mi-am permis sa convoc in fata unei comisii parlamentare procurorul-sef al DNA, care a refuzat institutional sa se prezinte.

Banuiesc ca toti membrii comisiei, desi nu au dosare penale, sunt generic inculpati de rang inalt. Nu tin neaparat la rang. Pot sa fiu si un inculpat de rang mic, daca procurorul general al Romaniei isi permite o asemenea declaratie. Din fericire pentru Ministerul Public, eu nu iau aceste declaratii iresponsabile in nume personal si nu ma razbun pe institutie.

Pun autoritatea functiilor publice mai presus de asemenea patimi si orgolii meschine si jenante. As vrea sa intelegeti ca este o insulta ceea ce v-ati permis sa declarati si asa ceva este inadmisibil. In orice stat democratic si civilizat ati fi fost destituit si supus unei anchete disciplinare", i-a spus Nicolae procurorului general.

Replica lui Lazar

La iesirea din sedinta comisiilor juridice, Augustin Lazar a fost abordat de jurnalisti, el explicand ca nu "polemizeaza cu politicienii".

"Politicienii pot sa faca declaratiile pe care le apreciaza necesare. Pentru ca Ministerul Public sa-si poata desfasura activitatea in conditii optime este necesar ca procurorii sa stea la biroul lor, la munca si nu sa fie convocati in fata unor comisii speciale, unde sa vina oameni care au fost trimisi in judecata si sa prezinte o cerere de convocare a unor magistrati in fata unei astfel de comisii speciale. Aceasta era ideea.

Rolul procurorului este cel prevazut in Constitutie, adica sa apere ordinea de drept, sa reprezinte interesele generale ale societatii, sa apere drepturile si libertatile fundamentale ale oamenilor si doar in situatii exceptionale sa mearga in fata unei comisii parlamentare, in conditiile pe care Curtea Constitutionala le-a stabilit, dar nu sa avem o lista de procurori care sa fie citati la comisii speciale, in conditiile in care acea problema este deja lamurita pe cale judiciara.

Este un dosar care a fost rezolvat si solutia respectiva poate fi atacata pe cale judiciara, daca este cineva nemultumit. (...) Ministerul Public respecta Parlamentul Romaniei", a explicat Augustin Lazar.

Tot in cadrul sedintei de la Parlament, Serban Nicolae i-a reprosat Cristinei Tarcea ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a semnat impreuna cu CSM si Ministerul Public un protocol de aderare la Strategia Nationala Anticoruptie (SNA). El a spus ca este "rusinos" un asemenea protocol.

"Unde anume in atributiile Inaltei Curti de Casatie si Justitie apare aderarea la o strategie guvernamentala si protocol de colaborare cu Ministerul Public, unde anume in Constitutie Justitia se infaptuieste prin asemenea protocoale?

Este rusinos si inacceptabil acest protocol si aceasta declaratie semnata de Inalta Curte de Casatie si Justitie cu CSM si Ministerul Public", a afirmat senatorul PSD.

Cristina Tarcea a amintit ca, prin Mecanismul de Cooperare si Verificare, SNA este o obligatie impusa printr-o hotarare de guvern si Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care se refera la unificarea practicilor judiciare, redactarea la termen a hotararilor judecatoresti, implementarea unui sistem pentru a face publice hotararile CEDO.

"Prin hotararea de guvern s-a impus tuturor institutiilor care au obligatii stabilite prin Strategia Nationala Anticoruptie sa dea o declaratie de aderare. Nu ma intrebati cat este de buna sau cat este de ridicola o astfel de prevedere, dar, din pacate, ea exista. Noi nu am avut altceva decat sa ne conformam. (...)

Ar fi normal ca puterea judecatoreasca sa nu se supuna hotararilor de guvern, dar toata legislatia este implementata prin legislatie secundara, care inseamna hotarare de guvern. Mi se pare foarte periculos sa afirmam faptul ca Inalta Curte de Casatie si Justitie nu trebuie sa respecte hotararile de guvern", a explicat Tarcea.

Senatorul PSD Serban Nicolae a intrat recent in atentia publica dupa ce a jignit grosolan o colega deputat.

Citeste mai multe despre: Serban Nicolae, dupa ce a jignit-o pe Chichirau: Imi cer scuze fata de electoratul meu. Senatorul a fugit cand si-a vazut colega.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#Serban Nicolae procuror general Lazar, #Serban Nicolae Tarcea protocol SNA , #PSD