Pe cine vrea PSD sa puna numarul 2 in stat: Luptator acerb antiJustitie, care nu da doi bani pe vocea Occidentului

Vineri, 06 Martie 2020, ora 09:56
30548 citiri
Pe cine vrea PSD sa puna numarul 2 in stat: Luptator acerb antiJustitie, care nu da doi bani pe vocea Occidentului
Foto: Alexandru Dobre / Mediafax/Hepta.ro

Serban Nicolae, discipol apropiat al lui Ion Iliescu si totodata unul dintre senatorii PSD recunoscuti pentru derapajele verbale si initiativele sale controversate, ar putea deveni cat de curand presedinte al Senatului, adica omul care i-ar lua locul temporar presedintelui Klaus Iohannis in cazul unei eventuale suspendari.

Senatorii PSD au decis, cu majoritate de voturi, sa il propuna pe Serban Nicolae la sefia Senatului, insa votul in plenul camerei superioare a fost amanat pe motiv ca propunerea trebuie mai intai validata de Comitetul Executiv al PSD.

Data sedintei CEx nu a fost anuntata public, iar pana atunci Titus Corlatean (PSD) ramane presedinte interimar. "E posibila o supriza", a declarat enigmatic, miercuri seara, presedintele PSD Marcel Ciolacu, fara sa dea mai multe detalii.

Cum Serban Nicolae pare sa fie favorit, va prezentam o scurta trecere in revista a celor mai controversate pozitii si declaratii publice ale senatorului PSD care ar putea deveni, in curand, cel de-al doilea om in statul roman, in conditiile in care PSD si aliatii sai, oficiali sau neoficiali, detin, teoretic, majoritatea in Senat.

Acuzat de plagiat, scos afara din casa RA-APPS de Justitie

In varsta de 51 de ani, Serban Nicolae este licentiat in Stiinte Juridice si are o diploma de doctor in Relatii Internationale si Studii Europene, fiind acuzat public ca a plagiat si a mintit in CV. A refuzat sa isi arate lucrarea sustinand ca s-ar fi aflat pe un calculator stricat.

De profesie avocat, Serban Nicolae a fost rand pe rand consilier de stat al presedintelui Ion Iliescu, ministru pentru Relatia cu Parlamentul si senator PSD.

Ca avocat, l-a consiliat pe fostul senator PSD Catalin Voicu condamnat definitiv pentru coruptie, fiind surprins intr-o fotografie devenita celebra alaturi de acesta, la volanul unei masini, dupa iesirea lui Voicu din inchisoare.

Serban Nicolae a fost fortat de justitie sa evacueze o casa a RA-APPS in care a continuat sa locuiasca mult dupa ce isi pierduse calitatea de consilier prezidential, fiind obligat apoi sa plateasca daune la stat. De altfel, el s-a aflat in topul chiriasilor datornici la RA-APPS.

Este unul dintre senatorii PSD care au votat impotriva solicitarilor procurorilor DNA de avizare a inceperii urmaririi penale in cazul unor colegi, cum ar fi Dan Sova, Titus Corlatean sau Gabriel Oprea.

A initiat o lege prin care jurnalistii care mai publica stenograme sa ajunga la puscarie, in schimb, a militat in Parlament pentru drepturile coruptilor, cerand explicit si in repetate randuri ca acestia sa nu mai poata fi arestati preventiv. "Coruptii nu sunt totuna cu hotii", ei nu violeaza si nu asteapta tinerele la lift a argumentat el, prin urmare arestarea preventiva a coruptilor ar fi "un abuz", a concluzionat Serban Nicolae intr-un interviu pentru Euronews.

A fost presedintele comisiei de ancheta SIPA, acuzata ca a fost infiintata doar pentru a pune presiune pe magistrati si tot el i-a avertizat pe judecatorii CCR ca ar putea raspunde penal daca dau o anumita decizie referitoare la celebra OUG 13, prin care se modificau Codurile Penale.

A propus mai multe amendamente controversate la Legile Justitiei si Codurile Penale, a vrut sa il elimine pe presedintele Romaniei din procedura numirii sefilor de Parchete si este initiatorul legii care cere ca suspectii interceptati sa fie informati in 60 de zile ca sunt monitorizati.

La dezbaterile pe OUG 14, care a anulat OUG 13, a dat-o afara din sedinta comisiilor reunite pe reprezentanta Parchetului.

Serban Nicolae a sustinut modificarea Legii gratierii, abandonata tarziu de PSD, dupa valuri de proteste in strada. El a propus sa poata fi gratiate si infractiuni precum luarea si darea de mita, traficul de influenta si abuzul in serviciu, si nu a vrut ca gratierea sa fie conditionata de recuperarea prejudiciului.

Scutirea de taxe si impozite a cazinourilor sau pensiunilor aflate pe anumite terenuri si crearea unui paradis fiscal pe insula Belina au constituit obiectivele altei initiative controversate semnate de Serban Nicolae.

Pe de alta parte, senatorul PSD a initiat impreuna cu Liviu Dragnea proiectul privind aducerea in tara a rezervelor de aur aflate la Londra.

"Dumneavoastra va tineti bijuteriile la vecini?", i-a replicat senatorul PSD unui jurnalist care l-a intrebat despre strania initiativa legislativa, iar ulterior tot Serban Nicolae l-a atacat virulent pe guvernatorul BNR, un opozant al proiectului: "Un impostor calarea o banca de aur. Si banca s-a rupt. Pentru ca cel mai destept cedeaza!".

In 2013, Serban Nicolae s-a opus majorarii alocatiilor pentru copii. In schimb, in 2019 a fost unul dintre initiatorii unui proiect prin care soferii parlamentarilor primeau pensie speciala mai mare decat salariul.

Pe de alta parte, Serban Nicolae a propus excluderea CSAT din numirea directorului SIE, dar a fost unul dintre initiatorii legii prin care Avocatul Poporului era recompensat, permitandu-i-se sa primeasca, cumulat, pensia de serviciu si indemnizatia.

In calitate de presedinte al Comisiei Juridice a blocat mai mult timp audierea in Parlament a celor implicati in reprimarea protestului din 10 august.

O alta initiativa semnata de Serban Nicolae a fost indreptata impotriva ONG-urilor, adica reprezentantilor societatii civile.

Atacuri la partenerii externi

Serban Nicolae a afirmat ca Romania nu trebuia sa adere la proiectul privind infiintarea Parchetului European, sustinand ca "EPPO nu prea are acoperire constitutionala in Romania". In prezent, Parchetul European este condus de romanca Laura Codruta Kovesi.

De asemenea, el a declarat ca "nu putem accepta statutul pe care MCV ni-l tot repeta de cativa ani", afirmand, de asemenea, ca parlamentarii romani nu trebuie sa isi justifice votul "in fata expertilor de la CE, doar in fata electoratului".

Serban Nicolae a iesit in evidenta cu cateva atacuri suburbane la adresa unor inalti oficiali europeni si a unor diplomati straini. "Amenintarea lui Juncker e 'ridicola si usor etilica'", "Demisioneaza, Frans Timmermans! Urgent!", "Romania nu are niciun fel de angajament de servilism sau de slugarnicie" fata de SUA si "Nu-i cred de buna-credinta pe acesti sefi de misiuni diplomatice. Nu dau doi bani pe comunicate" sunt doar cateva dintre atacurile lui Serban Nicolae la adresa reprezentantilor partenerilor nostri externi.

Serban Nicolae a declansat un scandal de proportii atunci cand a afirmat ca Stalin si Churchill au fost in egala masura doi criminali si a intinat memoria romanilor care au facut parte din Rezistenta anticomunista. In urma declaratiilor i s-a cerut demisia, fiind catalogat drept un "analfabet cultural si un sabotor al memoriei anticomuniste". De altfel, Serban Nicolae a propus la un moment dat modificarea legii CNSAS astfel incat Colegiul sa nu mai poata da verdicte de colaborare cu fosta Securitate.

Insulte si glume de gang

In Parlament, Serban Nicolae a devenit cunoscut si pentru violentele de limbaj si glumele de prost gust. "Nu am observat ca soferii romani sa aiba constiinta nivelului pana la care pot bea", a spus el in timpul unor dezbateri referitoare la Codul Rutier.

Pe senatorul USR Mihai Gotiu l-a facut "scarbos", iar la adresa senatorului USR Cosette Chichirau a facut niste afirmatii atat de vulgare incat preferam sa nu le mai reproducem.

O alta declaratie deplasata a fost facuta in timpul dezbaterilor pe Legea gratierii, cand Serban Nicolae a facut aluzie la sloganul "noaptea ca hotii", spunand ca "si Mantuitorul a inviat tot noaptea, s-a si nascut noaptea" si adaugand ironic ca "toate domnisoarele cu barba o sa protesteze".

In ciuda numeroaselor divergente pe care le-a avut de-a lungul anilor cu fostii presedinti ai PSD Mircea Geoana, Victor Ponta si Liviu Dragnea, la congresul PSD din 2015 Serban Nicolae a fost laudat de mentorul sau, Ion Iliescu. "Intruneste multe calitati. A intrat in PSD dupa 1989. A acumulat multa experienta. Are o calificare si politica, si in partid", spunea atunci Iliescu despre colegul sau de partid care isi depusese candidatura la sefia PSD.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Serban Nicolae presedinte Senat, #Serban Nicolae PSD , #PSD