Acuzat ca s-a autoplagiat si a mintit in CV, Serban Nicolae refuza sa arate lucrarea de doctorat pentru ca ar fi pe un ... calculator stricat

Marti, 16 Mai 2017, ora 13:12
37394 citiri
Acuzat ca s-a autoplagiat si a mintit in CV, Serban Nicolae refuza sa arate lucrarea de doctorat pentru ca ar fi pe un ... calculator stricat
Foto: Facebook / Serban Nicolae

Senatorul PSD Serban Nicolae este acuzat ca a publicat doua carti aproape identice, cu titluri diferite, unul dintre ele fiind gresit. Mai mult, social-democratul se lauda ca a fost lector universitar la Spiru Haret, dar institutia la care a predat spune ca a fost doar asistent.

Cele doua carti au fost publicate in 2003 si 2005, sub titlurile "Parlamente europene", respectiv "Institutii parlamentare internationale", la editura Fundatiei Romania de Maine a Universitatii "Spiru Haret", scrie Romania Libera.

Conform sursei citate, cele doua volume au o multime de similaritati. De exemplu, "introducerile sunt aproape la fel, cu exceptia unui fragment din primul volum, 'transportat' in corpul lucrarii celui de-al doilea", iar "corpurile cartilor seamana ca doua picaturi de apa, cu exceptia a cateva pagini, adaugate in cartea aparuta in 2005", scrie Romania Libera.

De asemenea, anexele sunt aproape in totalitate similare, la fel si bibliografiile. "A fost copiata pana si o eroare din 2003", o carte fiind trecuta de doua ori in ambele cazuri, dezvaluie sursa citata.

Sebastian Buhai, cercetator asociat la Universitatea din Stockholm, a declarat pentru cotidianul citat ca analiza celor doua carti " (...) ar indica autoplagiatul".

"Adica incalcarea eticii academice, si chiar incalcarea moralei: pana la urma pretinzi ca ai scris doua carti, desi a doua e doar copia primei (...) Si atentie aici: din punctul meu de vedere, indiferent de legea la momentul respectiv, indiferent deci daca autorii pot fi acuzati legal de autoplagiat sau nu, ai incalcat grav conduita academica, standardele internationale in academie, si ti-ai patat de fapt onoarea. De ajuns sa fii declarat persona non grata in orice comunitate academica ce se respecta", a mai comentat Sebastian Buhai.

Mai mult, titlul volumului din 2003, "Parlamente europene", contine o eroare, in lucrare descriindu-se institutii din afara granitelor Europei, cum ar fi Canada sau SUA.

"Da, mi-am dat seama de acest lucru si, in 2005, eu am fost cel care a propus schimbarea titlului", a declarat Serban Nicolae pentru cotidianul citat.

Pe de alta parte, senatorul PSD s-a laudat pe site-ul personal ca a fost lector universitar la Facultatea de Relatii Internationale si la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Spiru Haret din Bucuresti, insa conducerea universitatii a precizat pentru cotidianul citat ca Serban Nicolae a fost doar asistent.

Intrebat daca cele doua carti l-au ajutat sa avanseze in grad la universitate, Serban Nicolae a raspuns: "La momentul concursului pentru postul de asistent nu am avut nevoie de carte, fiind doctorand, ceea ce era suficient atunci. La concursul de lector nu mai stiu daca am folosit-o".

Un alt subiect delicat este legat de lucrarea sa de doctorat.

Serban Nicolae a devenit doctor al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca in urma cu 8 ani, cand a sustinut lucrarea de doctorat "Proiecte de reforma a Natiunilor Unite".

Rugat sa puna la dispozitie pe email un exemplar al lucrarii, senatorul a sustinut ca documentul este pe un calculator... stricat.

De asemenea, el a precizat ca in perioada in care el si-a sustinut doctoratul "nu se punea atata accent pe note de subsol, ci mai degraba pe prezenta".

Fost avocat al fostului senator PSD Catalin Voicu, condamnat pentru fapte grave de coruptie, senatorul PSD Serban Nicolae a fost pana de curand presedinte al Comisiei Juridice din Senat, fiind inlocuit din functie de PSD in contextul scandalului public generat de legea gratierii.

Citeste mai multe despre:

Geoană dă noi indicii despre candidatura sa: „Nu cred că a fost ultimul meu summit NATO, dar din această poziție, sigur”
Geoană dă noi indicii despre candidatura sa: „Nu cred că a fost ultimul meu summit NATO, dar din această poziție, sigur”
Mircea Geoană este convins că summit-ul de la Washington la care a participat în calitate de secretar general adjunct al NATO nu a fost ultimul eveniment de acest gen la care ia parte, dar că...
Clotilde Armand nu renunță: a cerut anularea alegerilor locale din Sectorul 1. „Fraudă electorală”
Clotilde Armand nu renunță: a cerut anularea alegerilor locale din Sectorul 1. „Fraudă electorală”
Clotilde Armand, primarul în funcție al Sectorului 1, a anunțat marți, 16 iulie, că a cerut Biroului Electoral Central să anuleze alegerile locale din Sectorul 1 din data de 9 iunie, în urma...
#Serban Nicolae autoplagiat, #Serban Nicolae doctorat secret , #stiri Serban Nicolae
  1. Geoană dă noi indicii despre candidatura sa: „Nu cred că a fost ultimul meu summit NATO, dar din această poziție, sigur”
  2. Clotilde Armand nu renunță: a cerut anularea alegerilor locale din Sectorul 1. „Fraudă electorală”
  3. Un miliardar celebru va dona lunar 45 de milioane de dolari pentru campania lui Donald Trump
  4. Declarația pe care președintele Joe Biden o regretă acum. A fost făcută cu câteva zile înainte de tentativa de asasinat: "Este timpul să-l țintim pe Trump"
  5. Cum a ajuns Nicolae Ciucă să-și facă campanie printre liderii NATO: „Următoarele 4-6 săptămâni sunt decisive pentru candidatură”
  6. Elena Lasconi, atac discret la Nicolae Ciucă după ce și-a anunțat candidatura la prezidențiale. "Nu mă deranjează cu cine o să intru în turul 2"
  7. Nicolae Ciucă s-a decis. Candidează pentru funcția de președinte al României. Cine mai trebuie să-i dea aprobare
  8. Ordonanța care prevede restituirea permiselor dacă nu se primesc analizele în 72 de ore a fost publicată în Monitorul Oficial
  9. ”Deputatul Shaormă” vrea să spele imaginea mentorului său Dumitru Buzatu. Războiul absurd pe care îl duce cu presa
  10. Dezbateri cu scântei în Parlament la adoptarea ”legii urșilor”. Deputat USR: „Mimați / V-ați urcat pe o tragedie”