Kovesi, Toader si Lazar vor fi chemati la audieri in Comisia de ancheta privind arhiva SIPA

Joi, 12 Octombrie 2017, ora 14:48
4260 citiri
Kovesi, Toader si Lazar vor fi chemati la audieri in Comisia de ancheta privind arhiva SIPA
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia parlamentara de ancheta privind arhiva SIPA l-a invitat pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader, la audieri joi, 19 octombrie, incepand cu ora 10:00.

La audierile urmatoare vor fi chemati fostii ministrii ai Justitiei Monica Macovei, Tudor Chiuariu, Catalin Predoiu si Titus Corlatean, dar si fostii presedinti Traian Basescu, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, pe langa Laura Codruta Kovesi, Tiberiu Nitu si Augustin Lazar.

"Va propun daca sunteti de acord dupa ce il invitam pe domnul ministru Toader sa facem si o vizita la arhiva SIPA, sa vedem si noi fizic, unde este, in ce conditii este tinuta, care este situatia ei acum. O vom programa in functie de conditiile logistice", le-a propus presedintele Comisiei SIPA, senatorul Serban Nicolae colegilor de comisie prezenti la sedinta.

Serban Nicoale a precizat ca audierile ar trebui sa inceapa cu ministrul Toader pentru ca este persoana cea mai avizata avand in vedere functia pe care o detine.

Vezi cine sunt cei care au intrat in arhiva SIPA

"Ministrul Justitiei in functie este persoana cea mai avizata pentru a ne spune care este situatia in acest moment, daca mai exista compartimente de specialitate in legatura cu aceasta arhiva, pentru ca nu mai este o baza de date operativa, nu mai este o baza de informatii cu activitate curenta.

Poate sa ne spuna ce acte normative au fost incidente, nu cele care sunt publice, ci cele de rang inferior - ordine de ministru, dispozitii interne, regulamente samd. Ar fi punctul de plecare. Am si solicitat domnului ministru o serie de date sistematizate de la care sa pornim si de aici putem sa facem o strategie de desfasurare a activitatii comisiei", a spus social-democratul.

Comisia SIPA ii va audia si pe Traian Basescu, Ion Iliescu si Emil Constantinescu

In randul celor care vor fi invitati in fata comisiei se numara fostii sefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Basescu, fosti ministri ai Justitiei, fostii sefi ai SIPA, fostii si actuali sefi si prim-adjuncti ai SRI, fosti si actuali directori si prim-adjuncti de la SPP, fosti si actuali ministri de Interne, seful ORNISS, procurorii generali de la Parchetul de pe langa ICCJ si adjunctii acestora din perioada 2004-2017, potrivit listei prezenate in comisie.

Citeste si Kovesi e in vizorul a doua comisii parlamentare de ancheta, care ar vrea sa o audieze

Ilie Botos, Laura Codruta Kovesi, Tiberiu Nitu, Augustin Lazar si adjunctii acestora vor fi si ei audiati de parlamentari.

"Ii vom invita incepand cu domnul Ilie Botos, continuand cu Laura Codruta Kovesi, Tiberiu Nitu, Augustin Lazar si adjunctii acestora. In principal as invita la audieri pe sefii institutiei. (...) Exista o ordine de prioritate, exista o strategie rationala de a face audieri pe repere cronologice si pe repere care tin de functiile detinute", a spus Nicolae.

Serban Nicolae a declarat ca exclude ipoteza ca persoanele invitate sa nu se prezinte la audieri.

Citeste mai multe informatii despre arhiva SIPA:

Ministerul Justitiei a publicat lista celor care au vizitat arhiva SIPA dupa secretizare: UNJR intreaba ce cauta un fost ofiter SRI in comisia din 2013

Aberatia zilei: De cati oameni e nevoie sa schimbi un bec in arhiva SIPA. Cazanciuc stie raspunsul

Eveniment Quarterly Report

Sorin Grindeanu a trimis corpul de control să verifice contractul pentru modernizarea Gării de Nord: ”Este o rușine națională”
Sorin Grindeanu a trimis corpul de control să verifice contractul pentru modernizarea Gării de Nord: ”Este o rușine națională”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat luni, 2 octombrie, că modul în care arată Gara de Nord din Capitală este ”o rușine națională”. El a precizat că le-a cerut...
Cine este Dragoș Benea, urmașul lui Buzatu de la PSD Vaslui. Europarlamentar cu activitate modestă dar cu avere uriașă
Cine este Dragoș Benea, urmașul lui Buzatu de la PSD Vaslui. Europarlamentar cu activitate modestă dar cu avere uriașă
Europarlamentarul și președintele PSD Bacău Dragoș Benea a fost numit noul coordonator al organizației județene a PSD Vaslui după ce fostul lider al filialei, Dumitru Buzatu, a fost arestat...
#Kovesi comisie SIPA, #Toade comisie SIPA, #audieri comisie SIPA , #stiri Serban Nicolae