Ministerul Public face precizari dupa ce reprezentanta Parchetului a fost data afara de la dezbaterea pe OUG 14

Marti, 14 Februarie 2017, ora 14:11
11524 citiri
Ministerul Public face precizari dupa ce reprezentanta Parchetului a fost data afara de la dezbaterea pe OUG 14
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ministerul Public a facut, marti, cateva precizari legate de prezenta procurorului Irina Kuglay la sedinta comisiei juridice a Senatului in care se dezbatea ordonanta 14.

Institutia afirma ca e deschisa spre dialog interinstitutional, "in sensul acordarii de suport tehnic, specializat, in cadrul procedurii de modificare a legislatiei penale, precum si a legilor referitoare la sistemul judiciar".

Reprezentantii Ministerului Public sustin ca prezenta reprezentantilor Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie la lucrarile in comisiile parlamentare, precum si in grupurile de lucru constituite la nivelul Ministerului Justitiei sau Consiliului Superior al Magistraturii, este necesara pentru "indeplinirea rolului constitutional de a reprezenta interesele generale ale societatii si de a apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor".

Mai mult, reprezentantii institutiei spun ca participarea reprezentantilor sai la dezbaterile privind modificarile legislative de interes judiciar reprezinta o "traditie, concretizata in studierea proiectelor de lege, formularea de observatii in faza de elaborare a acestora, formularea de propuneri ca urmare a deciziilor Curtii Constitutionale, identificarea nevoilor suplimentare de reglementare sau de amendare a textelor existente etc.".

In aceste conditii, conducerea Ministerului Public spera ca si pe viitor sa fie permisa participarea procurorilor, in calitate de invitati, "la procesul de elaborare a legislatiei privind activitatea sistemului judiciar".

"Ministerul Public apreciaza ca prin acordarea de sprijin tehnic, specializat, procurorii si-au adus contributia la transpunerea in practica a principiului securitatii juridice, conform caruia temeinicia unui stat de drept este data, printre altele, de predictibilitatea si calitatea legilor sale", se mai arata in comunicat.

Amintim ca, luni, presedintele comisiei juridica a Senatului, social-democratul Serban Nicolae, a dat-o afara din sala pe reprezentanta Parchetului General, careia i-a reprosat ca a venit neinvitata la comisie. Scandalul in comisia juridica a izbucnit imediat ce reprezentanta Parchetului General a luat cuvantul, la cererea Alinei Gorghiu, asupra unui amendament din legea de aprobarea a OUG 14. Presedintele Comisiei, Serban Nicolae, i-a atras acesteia atentia ca nu a fost invitata si ca nu are voie sa vorbeasca.

Marti, procurorul general, Augustin Lazar, a criticat pozitia senatorului Serban Nicolae.

A.G.

Eveniment Quarterly Report

Sorin Grindeanu a trimis corpul de control să verifice contractul pentru modernizarea Gării de Nord: ”Este o rușine națională”
Sorin Grindeanu a trimis corpul de control să verifice contractul pentru modernizarea Gării de Nord: ”Este o rușine națională”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat luni, 2 octombrie, că modul în care arată Gara de Nord din Capitală este ”o rușine națională”. El a precizat că le-a cerut...
Cine este Dragoș Benea, urmașul lui Buzatu de la PSD Vaslui. Europarlamentar cu activitate modestă dar cu avere uriașă
Cine este Dragoș Benea, urmașul lui Buzatu de la PSD Vaslui. Europarlamentar cu activitate modestă dar cu avere uriașă
Europarlamentarul și președintele PSD Bacău Dragoș Benea a fost numit noul coordonator al organizației județene a PSD Vaslui după ce fostul lider al filialei, Dumitru Buzatu, a fost arestat...
#Ministerul Public Serban Nicolae oug 14, #Ministerul Public Serban Nicolae comisie, #Ministerul Public Serban Nicolae dezbatere , #stiri Serban Nicolae