Propunere PSD: Sa fie gratiata si luarea si darea de mita, traficul de influenta si abuzul in serviciu

Luni, 06 Martie 2017, ora 18:54
25058 citiri
Propunere PSD: Sa fie gratiata si luarea si darea de mita, traficul de influenta si abuzul in serviciu

Senatorul PSD Serban Nicolae a depus, luni, un amendament la Legea gratierii, aflata in dezbatere in Comisia juridica a Senatului, prin care se gratiaza si fapte de coruptie precum luare si dare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu.

"E un punct de vedere. Unii, spre exemplu, vor ca unii sa faca puscarie doar in weekend. E parerea lor ca inchisoarea ar trebui facuta doar in weekend. Ratiunea o vom discuta in comisie, nu am de ce sa dau raspunsuri celor de la PNL sau de la PCR sau alte partide (...) Opiniei publice ii voi da maine, facem dezbatere cu toate institutiile implicate. Nu e niciun secret", a declarat senatorul PSD Serban Nicolae.

Serban Nicolae a adus din nou in discutie conditiile din penitenciare si sanctiunile aplicate de CEDO Romaniei.

"Eu am facut propuneri in mod formal. Ele sunt la Comisie, le discut cu Comisia. Daca le-as discuta inainte cu presa e ca si cum as jongla cu opinia publica inainte sa le explic colegilor din Comisie. (...) Din punctul meu de vedere supraaglomerarea nu afecteaza inchisorile din Romania sau persoanele care sunt in detentie in raport de faptele pe care le-au savarsit. Spre exemplu, eu nu cred ca cei care sunt corupti trebuie sa stea trei intr-un pat in conditii de igrasie, de igiena precara, in timp ce alte categorii de infractori ar trebui sa stea in conditii.

Din punctul meu de vedere se gandeste rational si lucrurile astea vreau sa le prezint maine ca argumente. Faptul ca dumneavoastra vreti sa faceti speculatii in functie de ce spun alte partide, este, din punctul meu de vedere, contraproductiv. (...) Daca Romania va fi obligata sa plateasca despagubiri va plati si pentru corupti si pentru evazionisti, pentru toate categoriile de infractori", a mai spus senatorul PSD.

Intrebat daca a discutat la nivel de partid despre oportunitatea depunerii unui astfel de amendament, Serban Nicolae a spus ca nu a fost abordat acest subiect, insa a replicat jurnalistilor: "Cainele moare de drum lung si unii de grija altora".

"Undeva la 2.700 de persoane ar beneficia efectele acestei gratieri, deci o cifra de sub 10% din totalul persoanelor aflate in detentie in Romania. (...) fata de cele peste opt mii de persoane aflate in plus fata de disponibilul din penitenciare, chiar si asa in conditii precare, eu cred ca nu este o cifra foarte mare. La ultima gratiere colectiva in Romania au iesit trei mii de persoane", a mai declarat Serban Nicolae.

Intrebat daca in momentul redactarii amendamentului s-a gandit si la colegii de partid aflati in situatia de a fi acuzati de fapte de coruptie, senatorul PSD a spus "categoric nu".

De asemenea, Serban Nicolae a depus un amendament care prevede gratierea persoanelor cu condamnari de pana la 3 ani.

"Mie mi s-a parut ca 5 ani este o pedeapsa mult prea mare si atunci am spus ca se gratiaza integral doar pedepsele de pana la 3 ani. E adevarat ca nu m-am gandit cine iese", a mai spus senatorul PSD.

Citeste si Legea gratierii a primit aviz pozitiv de la CSM, dar cu doua obiectii

Amintim ca pe 31 ianuarie 2017, fostul ministru al Justitiei Florin Iordache a transmis Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, un proiect de lege privind gratierea unor pedepse, motivand ca penitenciarele din tara sunt supraaglomerate, iar CSM a dat aviz favorabil, dar a fost insotit de doua obiectii.

Vezi si Un judecator a analizat legea gratierii: A gasit mai multe probleme si neclaritati

Citeste si:
Toni Greblă îi răspunde lui Nicușor Dan pe tema autorizațiilor ilegale din Kiseleff:„După răspunsul ISC vom întreprinde toate măsurile”
Toni Greblă îi răspunde lui Nicușor Dan pe tema autorizațiilor ilegale din Kiseleff:„După răspunsul ISC vom întreprinde toate măsurile”
Instituţia Prefectului Bucureşti – condusă de Toni Greblă – i-a transmis, sâmbătă, primarului general Nicuşor Dan, că nu a susţinut „cu niciun prilej” că refuză să atace în...
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat, sâmbătă, 21 mai, că şi-a lansat oficial candidatura la preşedinţia formaţiunii. "Cred că USR are nevoie de organizare, energie...