Un senator PSD vrea ca acuzatii de coruptie sa nu mai poata fi arestati preventiv

Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 15:34
6093 citiri
Un senator PSD vrea ca acuzatii de coruptie sa nu mai poata fi arestati preventiv
Foto: DC News

Senatorul PSD Serban Nicolae (foto dreapta) a propus un proiect ce prevede ca arestul preventiv se poate decide doar in cazul infractiunilor cu acte de violenta, care pun in pericol viata, sanatatea, securitatea nationala, cu conditia sa se probeze ca, astfel, se va evita un pericol concret pentru ordinea publica.

Serban Nicolae a depus, in acest sens, o initiativa legislativa de modificare a Codului de procedura penala, care se afla in consultare publica pe site-ul Senatului.

Proiectul prevede ca arestarea preventiva va avea doua forme: arestul la domiciliu si arestul sever.

Potrivit proiectului, masura arestului sever se va putea lua daca din probe exista suspiciunea ca acesta a infaptuit infractiune intentionata contra vietii, o infractiune care a dus la vatamarea corporala sau moartea unei persoane, o infractiune contra securitatii nationale, de trafic de stupefiante, de arme, de persoane, acte de terorism, de viol, lipsire de libertate, ultraj, ultraj judiciar si orice alta infractiune care este pedepsita cu 10 ani de inchisoare sau mai mult si se constata ca privarea de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol concret pentru ordinea publica.

Senatorul PSD a explicat ca "in rationamentul acestei propuneri, arestarea preventiva se poate impune doar in cazul infractiunilor care presupun acte de violenta, care pun in pericol viata sau sanatatea si al celor privind securitatea nationala, toate fiind supuse conditiei probarii necesitatii masurii, din perspectiva evitarii unei stari de pericol concret pentru ordinea publica".

Proiectul mai prevede ca inculpatul asupra caruia s-a dispus una dintre aceste masuri preventive nu va fi incatusat in nicio imprejurare, cu exceptia celor cercetati pentru infractiuni comise prin acte de violenta, a celor care s-au sustras urmaririi penale, precum si inculpatilor care s-au opus masurii dispuse.

Serban Nicolae a mai explicat ca aceasta prevedere arata ca daca inculpatul retinut sau arestat, aflat in custodia fortelor de ordine, nu este recidivist si nu este cercetat pentru infractiuni comise prin acte de violenta, nu trebuie incatusat si nici supus unor masuri exagerat, cu ocazia deplasarii in spatiul public.

Puscarie pentru jurnalisti: Guvernul a modificat "din pix" ce-a hotarat in sedinta - aviz negativ, nu pozitiv

Puscarie pentru jurnalisti - Autorul proiectului: Cine afla pe surse nu risca inchisoare

Masura controlului judiciar se dispune pe o perioada de cel mult 60 de zile si poate fi prelungita succesiv cate 60 de zile, dar nu poate depasi 180 de zile in perioada urmaririi penale si 3 ani in cursul judecatii.

In cazul in care inculpatul incalca cu rea credinta arestul la domiciliu sau obligatiile care ii revin sau exista suspiciunea rezonabila ca a savirsit cu intentie o noua infractiune pentru care s-a dispus punerea in miscare a urmaririi penale, judecatorul de drepturi si libertati, judecatorul de camera preliminara sau instanta de judecata, la cererea motivata a procurorului sau din oficiu, poate dispune inlocuirea arestului la domiciliu cu arestul sever.

Arestul sever al inculpatului nu poate fi dispus mai mult de 30 de zile, iar in cursul judecatii in prima instanta, durata arestului sever nu poate depasi un termen rezonabil si nu poate fi mai mare de jumatatea maximului special prevazut de lege pentru pedeapsa respectiva. In toate cazurile durata arestului sever nu poate fi mai mare de 5 ani.

Proiectul se afla in consultare publica la Senat si trimis in 16 decembrie la Guvern si la Consiliul Legislativ pentru un punct de vedere.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Serban Nicolae lege arest preventiv, #coruptie arest preventiv lege , #stiri Serban Nicolae