Fostul vicepreședinte al ANAF Șerban Pop și omul de afaceri Horia Simu se reîntorc în fața Curții de Apel București vineri, 26 mai, unde se rejudecă pentru a doua oară intervențiile la vârful DIICOT pentru închiderea Dosarului Cuprom. Pe 15 septembrie 2022, Curtea de Apel Bucureşti îl condamnase pe Horia Simu la 4 ani pentru cumpărare de influenţă şi pe Şerban Pop la 4 ani şi 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
Judecătoarele Ioana Bogdan, Tatiana Rog și Lavinia Valeria Lefterache de la Înalta Curte au trims dosarul spre rejudecare pentru a doua oară, prima soluție de acest fel fiind dispusă odată cu achitarea Alinei Bica, în 2019.
Fostul vicepreședinte al ANAF, Șerban Pop, este acuzat în acest dosar că, în 2014, pe vremea când era avocat al SCA Pop Savin și Asociații, a cerut 2 milioane de euro de la Horia Simu, din care ar fi primit 150.000 de euro, în scopul de a interveni la vârful DIICOT, mai precis la Alina Bica, pentru a-l scăpa pe afacerist de Dosarul Cuprom.
Prin a doua trimitere spre rejudecare dosarul lui Simu și Pop este împins spre prescripție, după condamnarea celor doi la câte 4 ani de pușcărie, hotărâre pronunțată în septembrie 2022.
Șerban Pop mai așteaptă o decizie definitivă de la Înalta Curte în dosarul în care a primit pe fond 13 ani pentru mita de 2,5 milioane de euro de la afaceristul Sorin Ovidiu Vîntu în scopul unei rambursări de TVA de aproximativ 50 de milioane de euro către Petromservice.
În dosarul în care a fost condamnat alături de Horia Simu, Șerban Pop a explicat Înaltei Curți că afaceristul îi datora un „onorariu de succes”, după ce l-a scăpat de datorii prin vânzarea unui utilaj. Pop a dat vina pe Simu că nu i-a dat banii datorați în urma unei înțelegeri verbale, că un contract nu încheiaseră în acest sens.
Declarația lui Șerban Pop de marți, 21 februarie, vine să o contrazică pe cea a Cameliei Dumitru – fosta directoare financiară a lui Horia Simu – care, audiată fiind în calitate de martor pe data de 7 februarie, declarase că i-a dus lui Șerban Pop un plic cu bani la societatea de avocatură.
Femeia susținea că nu a desfăcut plicul, dar că șeful său, Horia Simu, îi spusese că înăuntru sunt 150.000 de euro pentru Șerban Pop.
În prezent, Șerban Pop neagă cu vehemență primirea plicului la sediul societății de avocatură la care lucra și spune că DNA a interpretat greșit situația de fapt cu privire la bani.
Șerban Pop susține că Horia Simu avea mari probleme financiare, motiv pentru care a ajuns să fie reprezentat de SCA Pop, Savin și Asociații.
Pe lângă partea juridică, ajutorul consta în a-i găsi lui Horia Simu un cumpărător pentru o stație de asfalt, un utilaj folosit de firmele acestuia.
Cum Șerban Pop era avocat și nu putea să găsească un cumpărător de unul singur, în scopul vânzării utilajului a apelat la un bun prieten al său, Peter Imre, care i-a găsit lui Horia Simu un client în Ungaria.
Afaceristul Horia Simu a trecut peste înțelegerea cu Șerban Pop și Peter Imre și a vândut utilajul direct clientului, fără să le dea celor doi comisionul datorat intermedierii tranzacției.
Cum utilajul valora 1,5 milioane de euro, Șerban Pop susține că cei 150.000 de euro – reținuți de procurorii DNA a fi „prețul” traficului de influență – sunt, în realitate, „comisionul de succes”.
Șerban Pop spune însă că nici în ziua de azi n-a văzut banii de la Horia Simu deoarece, după ce s-a văzut „cu sacii în căruță”, afaceristul nu l-a mai plătit nici pe el, nici pe Peter Imre.
Potrivit DNA, în anul 2014, Şerban Pop a primit de la Horia Simu suma totală de 230.000 de euro (cash şi sub forma a două contracte de consultanţă judiciară), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri. O parte din aceşti bani ar fi ajuns la Alina Bica, prin intermediul lui Ionuţ Mihăilescu, la acea dată consilierul ei.
„La 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror-şef al DIICOT, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (denunţător în cauză), suma de 17.500 de euro din totalul sumei de 20.000 de euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la Şerban Pop. Suma de 20.000 de euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 de euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranşe, pe parcursul a opt luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop, pentru ca acesta să o remită în scopul menţionat”, susţineau procurorii.
DNA preciza că, în schimbul banilor primiţi, Alina Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz şi a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate în cauză, a acţionat fără vinovăţie), în scopul pronunţării unei soluţii de clasare în dosarul în care se desfăşurau acte de urmărire penală faţă de Simu, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.
A predat justitia infractorilor ptr un sfr de mandat linistit.
Iata... Vezi tot