Vucic și huliganii din fotbal. Președintele Serbiei, asociat cu unul dintre cei mai înfiorători criminali investigați în Europa

Vineri, 02 Iunie 2023, ora 18:16
4370 citiri
Vucic și huliganii din fotbal. Președintele Serbiei, asociat cu unul dintre cei mai înfiorători criminali investigați în Europa
Președintele sârb Aleksndar Vucic și Veljko Belivuk, liderul galeriei echipei de fotbal Partizan FOTO Hepta

Într-o noapte de sâmbătă, la începutul lunii martie 2021, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a apărut la televizor în direct, așezat la o masă lungă de lemn și flancat de premierul și ministrul de Interne al țării.

Vucic a spus că are de făcut un anunț important cu privire la arestarea unei bande interlope responsabilă de mai multe crime. Ministrul de Interne a avertizat telespectatorii să-și trimită copiii departe de televizor. O serie de imagini ca din filme de groază se derulau ecran în spatele lui: un cap tăiat, un corp fără cap, un trunchi.

Vucic vorbea încet, făcând adesea pauze și uitându-se cu atenție la masa din fața lui. A lăudat poliția și agenții de informații care au investigat banda „Janjicari” condusă de Veljko Belivuk, scrie The New York Times, într-un reportaj de amploare realizat de corespondentul publicației în Serbia.

Veljko Belivuk și gruparea sa „Janjicari” (Ienicerii) (clanul interlop și-a luat numele de la unitățile de infanterie otomană de elită sub Imperiul Otoman) au făcut de multă vreme obiectul investigațiilor în Serbia, scrie lansinginstitute.org.

Veljko Belivuk, cunoscut sub numele de „Velja Trouble” și alți 16 membri ai grupului au fost arestați de poliția sârbă pe 4 februarie 2021, fiind suspectați de crimă, extorcare, răpire, trafic de droguri, distrugerea proprietății și, de asemenea, implicarea lui Belivuk în uciderea unui fan al clubului Steaua Roșie în 2015 și uciderea karatistului Vlastimir Milosevic în 2017.

„Arestarea bandei Janjicari face parte din lupta statului împotriva criminalității”, a declarat președintele sârb Aleksandar Vucic pe 9 februarie 2021, jurând că va dezvălui orice oficiali de stat care au ajutat grupul.

Ana Brnabic, pe care Vucic a ales-o ca succesor al său în funcția de prim-ministru în 2017, după ce el a preluat funcția de președinte, a descris arestările drept „cea mai mare lovitură adusă crimei organizate de la Operațiunea Sablja”, după asasinarea lui Zoran Djindjic în 2003. În acel caz au fost mai mult de 11.000 de persoane arestate.

Cazul Belivuk și al organizației sale criminale avea să zguduie Serbia

Dar în iulie 2021, cazul lui Belivuk și al organizației sale criminale avea să zguduie Serbia. Veljko Belivuk a spus că are legătură directă cu președintele Serbiei și, printre altele, Aleksandar Vucic, i-a cerut diverse servicii.

Format în 2013, Janjicari s-a format din fanii clubului de fotbal Partizan Belgrad. Partizan este deținut de stat și mulți oficiali politici guvernamentali fac parte din consiliul său executiv.

Tradiția de a folosi mușchii și forța criminală a ultrașilor din fotbal este în tradiția politicii sârbe din anii 1990.

În fruntea lui Janjicar s-a aflat anterior Aleksander Stankovic, în vârstă de 26 de ani, care a fost ucis la Belgrad în 2016, în circumstanțe inexplicabile.

Belivuk și Stankovic erau apropiați unul de celălalt, iar Belivuk avea să preia conducerea grupului după asasinarea sa.

Portalul de investigații „KRIK”, care face, de asemenea, parte din Proiectul de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției din Sarajevo, a raportat că Belivuk inițial, în primele luni ale arestării sale, a negat că ar fi liderul ultrașilor Partizan și că este responsabil pentru oricare dintre crimele pentru care a fost acuzat. De asemenea, a refuzat să răspundă la orice întrebări.

Dar, ulterior, Belivuk a susținut că a luat legătura cu Vucic prin intermediul unuia dintre fanii echipei de fotbal, Aleksandar Vidojevic, un prieten al fiului președintelui, adăugând că acesta l-a contactat personal pe președinte de mai multe ori.

Membrii Janjicar au fost văzuți s-au ocupat de menținerea ordinii în timpul ceremoniei de inaugurare, când Aleksander Vucic a preluat funcția de președinte în 2017.

De asemenea, fiul lui Vucic, Danilo, în vârstă de 25 de ani, a fost fotografiat de mai multe ori cu diverși membri ai Janjicar, printre care Aleksandar Vidojevic, arestat pe 4 februarie 2021 în timpul unei operațiuni a poliției.

Ultrașii, în slujba lui Vucic

KRIK a mai susținut că unele dintre transcrierile pe care le-au furnizat confirmă suspiciunile anterioare că gruparea lui Belivuk a jucat un rol cheie în reprimarea protestelor împotriva lui Vucic și a avut relații cu oamenii de la putere.

KRIK a scris că legăturile lui Belivuk cu politicieni influenți din Belgrad i-au permis de-a lungul anilor să se sustragă justiției.

Janjicari a avut o linie directă de contact cu Ministerul de Interne prin Dijana Hrkalovic, care până în mai 2019 a fost secretar de stat în Ministerul de Interne.

Hrkalovic, membru al Partidului Progresist al lui Vucic, a făcut o carieră foarte rapidă în cadrul aparatului de securitate de stat și a fost mâna dreaptă a ministrului de Interne, Nebojsa Stefanovic, în 2014.

Un an mai târziu, Hrkalovic a devenit secretar al Departamentului de Poliție Criminală, iar în 2017 secretar de stat al Ministerului de Interne.

S-a zvonit că Hrkalovic ar fi apropiat de Stankovic, predecesorul lui Belivuk în calitate de șef al Janjicari, și că ar fi într-o relație cu Nenad Vuckovic, un fost membru al unității de jandarmerie a poliției sârbe.

Vuckovic a fost, de asemenea, reprezentantul oficial al grupului de fani Partizan și un prieten al lui Stankovic și Belivuk.

Hrkalovic, despre care se crede că ar fi, de asemenea, legat de serviciile de informații din alte țări și unul dintre loialiștii lui Vucic, a părăsit Ministerul de Interne în mai 2019, în circumstanțe neclare. Și-a schimbat numele de două-trei ori și nu este foarte clar unde se află.

Reacția lui Vuçiç

Cazul Belivuk a făcut lumină asupra mai multor probleme interne ale statului sârb. Potrivit investigației, Belivuk se dovedește a avea legături cu înalți oficiali din Belgrad. Cel mai probabil direct cu Vucic.

KRIK spune că Belivuk a spus că îl cunoștea personal pe Vucic, că l-a întâlnit de mai multe ori și că a fost membru al Partidului Progresist din 2011.

Belivuk spune că a avut contacte cu Vucic prin intermediul lui Aleksandar Vidojevic, altfel cunoscut sub numele de Aca Roshavi, un prieten apropiat al fiului lui Vucic.

În timpul procesului Belivuk, el a spus că președintele Vucic și anturajul său au cerut „multe servicii”.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a negat că l-a văzut, s-a întâlnit sau a vorbit vreodată cu criminalul, Veljko Belivuk.

El a declarat că este gata să vorbească public în fața instanțelor de judecată sau chiar să facă un test poligraf.

Vuçiç a spus că „această poveste nu ar fi putut fi inventată de grupul criminal Veljka Belivuk, dar au primit instrucțiuni de la „consilierii mafiei””.

Investigația New York Times arată că Belivuk și-a amenajat un bunkăr în interiorul stadionului echipei Partizan Belgrad, unde torturau victimele și depozitau droguri și arme.

Europol a descoperit atrocitățile comise de banda criminală a huliganilor de stadion după ce a decriptat un sistem de mesagerie folosit de 70.000 de infractori din întreaga lume.

Investigatorii au găsit conversații, fotografii și filmări din timpul acțiunilor care au dus la torturarea și uciderea unor rivali. Dovezile îl arată pe Belivuk drept unul dintre cei mai înfiorători criminali în serie investigați acum în Europa.

"Banda pregătise o cameră de tortură într-o cameră ascunsă, cu acces printr-un garaj. La percheziții s-au găsit cătușe și curele, împreună cu lame, fiare de călcat și haine de lucru de unică folosință. Mașina de tocat carne stătea într-un colț. Înainte de fiecare crimă, membrii bandei au întins folii de plastic proaspete pe podea și pereți.

Potrivit rechizitoriului, l-au adus pe Goran (n.r. - una dintre victimele documentate) în cameră și l-au interogat, forțându-l să-și deblocheze telefonul și să-și parcurgă contactele. I-au smuls unghiile cu cleștele, l-au bătut și l-au ucis, tranșându-l apoi cu un topor. I-au sculptat o insultă pe spate cu un cuțit, au făcut câteva fotografii și le-au trimis persoanelor de contact de pe telefonul lui. O fotografie a fost însoțită de textul: „Vezi dragă? Mexic în mijlocul Belgradului.”

Liderii bandei, dezvăluie interceptările, adesea se bucurau de tortură. În timpul unei alte crimă, câteva săptămâni mai târziu, Belivuk și mâna lui dreaptă au sunat prin aplicație criptată din Muntenegru (unde comiteau alte trei crime) pentru a-și încuraja acoliții din Belgrad să dea „102%” torturării ultimei victime. Transcrierile arată că au cerut telefonul să fie aproape de victimă, astfel încât să-l poată blestema și să-i spună că plănuiau să-și omoare tatăl și fratele și „tot ce ai cunoscut și iubit vreodată”. Mai târziu, Belivuk a trimis din nou un mesaj, cerându-i unuia dintre subalternii săi să descrie pe larg tortura, spunând „nu sări peste acele detalii suculente pentru mine”.

După ce fiecare victimă a murit, bărbații au urmat același ritual. Au folosit topoare și cuțite pentru a tăia corpul în bucăți mici, apoi le-au dat prin mașina de tocat carne, adunând rămășițele în saci pe care i-au răsturnat în Dunăre. Au ars sacii, împreună cu toate hainele și bunurile victimei. De asemenea, au distrus foliile de plastic însângerate și au curățat mașina de tocat carne cu acid și înălbitor. Dar asta nu a fost sfârșitul. În aproape toate cazurile, spun procurorii, au trimis mesaje text membrilor familiei victimei, prefăcându-se adesea că sunt el și au găsit modalități de a extrage bani, droguri și mașini", arată New York Times.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Serbia, #bande criminale, #legaturi, #conducere, #Aleksandr Vucic, #ultrasi , #Serbia