Proteste uriașe în Serbia. Ieșire nervoasă a premierului Ana Brnabic când acuză opoziția că alimentează violența în societate VIDEO

Sambata, 20 Mai 2023, ora 15:11
5018 citiri
Proteste uriașe în Serbia. Ieșire nervoasă a premierului Ana Brnabic când acuză opoziția că alimentează violența în societate VIDEO
Zeci de mii de sîrbi au ieșit în stradă pentru a cere autorităților măsuri împotriva violenței/ FOTO: NPR

Zeci de mii de persoane au manifestat vineri la Belgrad cerând demisia unor unor înalţi responsabili şi reglementarea conţinutului violent din media în urma a două atacuri armate în masă, notează AFP.

A fost a treia oară în două săptămâni când oamenii au ieşit în număr mare în stradă după atacurile armate care au semănat teroare în mica ţară din Balcani.

Protestatarii opoziției din Belgrad scandau sloganuri împotriva lui Vucic, cerând demisia a doi miniștri de rang înalt și revocarea licențelor de emisie pentru două televiziuni care, spun ei, promovează violența și glorifică figuri ale crimei.

Pe 3 mai, un adolescent de 13 ani a împuşcat mortal opt elevi şi un agent de pază în şcoala elementară la care învăţa din centrul Belgradului.

La mai puţin de 48 de ore după tragedie ţara din Balcani a fost zguduită de un atac armat, în care un bărbat de 21 de ani a împuşcat mortal opt persoane în sate apropiate de Belgrad.

"Suntem şocaţi, nu putem înţelege, suntem furioşi", a spus Jelena Mihajlovic mulţimii adunate în faţa parlamentului. "Este o întrebare pe care ne-o punem cu toţii: ce ţară vom lăsa copiilor noştri?", a adăugat ea.

Acestea sunt manifestaţiile cele mai importante după mai bine de două decenii, când oamenii au ieşit în masă în stradă pentru a-l alunga de la conducere pe omul forte al ţării, Slobodan Milosevic.

Protestatarii au reclamat revocarea licenţelor posturilor de televiziune care difuzează emisiuni violente, precum şi interzicerea jurnalelor pro-guvernamentale care agită situaţia.

Demonstranţii au cerut, de asemenea, demisia ministrului sârb de interne şi a şefului serviciilor de informaţii şi au solicitat parlamentului să se întrunească într-o sesiune extraordinară pentru a discuta despre reacţia autorităţilor la atacurile armate.

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a calificat protestele drept o lovitură de stat "politică" şi a anunţat o manifestaţie în sprijinul său pentru data de 26 mai care, în opinia sa, va fi "cea mai mare adunare din istoria Serbiei".

După cele două masacre, preşedintele sârb a promis un plan pentru dezarmarea pe scară largă a populaţiei.

Potrivit proiectului de cercetare Small Arms Survey (SAS), 39% dintre locuitorii din Serbia deţin o armă de foc, rata cea mai ridicată din Europa.

În semn de sfidare, partidul naționalist de dreapta al președintelui autocrat al Serbiei, Aleksandar Vucic, a organizat un contra-protest într-un oraș la nord de Belgrad, la care au participat mii de susținători ai acestuia.

Premierul Ana Brnabic are o ieșire nervoasă și acuză opoziția că alimentează violența în societate

Premierul Ana Brnabic și alți oficiali guvernamentali au participat vineri la o sesiune parlamentară axată pe atacurile de la începutul lunii mai și pe cererile opoziției de înlocuire a ministrului de interne și a șefului serviciilor de informații, în urma incidentelor care s-au soldat cu 18 morți, mulți dintre ei copii, notează AP.

Brnabic a respins acuzațiile potrivit cărora autoritățile populiste ar fi fost în vreun fel responsabile pentru aceste împușcături. În schimb, ea a acuzat opoziția că alimentează violența în societate și că îl amenință pe președintele Aleksandar Vucic. Brnabic a criticat protestele conduse de opoziție ca fiind "pur politice", afirmând că acestea au avut ca scop răsturnarea prin forță a lui Vucic și a guvernului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Germania a arestat trei persoane bănuite că ar fi spionat pentru China în domeniul tehnologiei militare
Germania a arestat trei persoane bănuite că ar fi spionat pentru China în domeniul tehnologiei militare
Oficialii germani au declarat luni, 22 aprilie, că trei cetățeni germani au fost arestaţi sub suspiciunea că au colaborat cu serviciile secrete chineze pentru a le facilita accesul la...
România ar cumpăra 54 de obuziere K9 Thunder produse în Coreea de Sud. Expert asiatic: Sunt foarte rapide
România ar cumpăra 54 de obuziere K9 Thunder produse în Coreea de Sud. Expert asiatic: Sunt foarte rapide
România ar putea avea 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, produse în Coreea de Sud, compania producătoare, Hanwha, fiind singura care a rămas în licitaţia deschisă de Ministerul...
#Serbia, #proteste, #arme, #violente, #Belgrad , #Serbia