Cui folosește că Serbia agită apele în Kosovo. Moscova, cu ochii pe conflictul mocnit din Balcani

Miercuri, 28 Decembrie 2022, ora 22:48
2773 citiri
Cui folosește că Serbia agită apele în Kosovo. Moscova, cu ochii pe conflictul mocnit din Balcani
Trupele KFOR în Kosovo/ FOTO: Sky News

Kremlinul a respins acuzațiile autorităților kosovare că Rusia ar încuraja Serbia să destabilizeze Kosovo, spunând că Serbia apără pur și simplu drepturile etnicilor sârbi, relatează Reuters.

Sârbii din orașul Mitrovița din nordul Kosovo – oraș divizat pe criterii etnice între sârbi și albanezi - au ridicat marți noi baricade rutiere, la câteva ore după ce Belgradul anunțase că și-a pus armata în stare de alertă din cauza tensiunilor în creștere de săptămâni.

Kosovo, care are o majoritate etnică albaneză covârșitoare, s-a desprins de Serbia după un război care s-a desfășurat în anii 1998 și 1999. Și-a declarat independența în 2008, dar Belgradul nu a recunoscut-o niciodată și îi încurajează pe cei 120.000 de etnici sârbi din Kosovo să sfideze autoritatea guvernului central kosovar.

Nordul Kosovo a fost deosebit de tensionat din noiembrie, când sute de lucrători de etnie sârbă încorporați în poliția kosovară, precum și în ramura judiciară, judecători și procurori, de pildă, și-au dat demisiile în semn de protest față de o decizie controversată de a interzice sârbilor care trăiesc în Kosovo să folosească plăcuțele de înmatriculare emise de Belgrad.

Întrebat despre afirmația ministrului de Interne kosovar, Xhelal Svecla, conform căreia Serbia, sub influența Rusiei, încearcă să destabilizeze Kosovo sub pretextul sprijinului pentru minoritatea sârbă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus miercuri că este „greșit” să se caute influența distructivă a Rusiei.

„Serbia este o țară suverană și este absolut greșit să cauți aici influența distructivă a Rusiei”, a spus Peskov.

„Serbia este o țară suverană și, în mod natural, protejează drepturile sârbilor care locuiesc în apropiere în condiții atât de dificile și, în mod natural, reacționează dur atunci când aceste drepturi sunt încălcate”, a mai declarat Peskov, citat de Reuters.

Serbia neagă că încearcă să-și destabilizeze vecinul, iar marți, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a susținut că țara sa va „continua să lupte pentru pace şi să caute soluţii de compromis”.

„Având relații foarte strânse, relații istorice și spirituale cu Serbia, Rusia monitorizează foarte atent ce se întâmplă, cum sunt respectate și asigurate drepturile sârbilor”, a mai spus Peskov. „Și, desigur, sprijinim Belgradul în acțiunile care sunt întreprinse”.

Pe 10 decembrie, sute de etnici sârbi, indignați de arestarea unui fost ofițer de poliție de etnie sârbă, au instalat baraje rutiere în nordul Kosovo și au paralizat traficul prin două puncte de trecere a frontierei.

Blocadele rutiere au fost instituite și pe fondul creșterii tensiunilor interetnice, dintre care cea mai recentă a avut loc în seara zilei de 25 decembrie, potrivit forței de menținere a păcii conduse de NATO, KFOR.

Pe 22 decembrie, peste o mie de etnici sârbi au protestat în nordul Kosovo cerând eliberarea sârbilor deținuți și alte condiții care, potrivit acestora, trebuie îndeplinite înainte de a renunța la parte din baricadele rutiere din zonă.

Principalul punct de trecere a frontierei, închis după noi proteste

Kosovo şi-a închis miercuri cel mai mare punct de trecere a frontierei, după ce protestatarii l-au blocat pe partea sârbă pentru a-şi susţine rudele de etnie sârbă din Kosovo care refuză să recunoască independenţa fostei provincii sârbe, transmite Reuters.

Sârbii din Serbia au creat marţi un blocaj rutier folosind un camion şi tractoare, în apropiere de punctul de trecere Merdare, la graniţa estică a Kosovo, a relatat presa din Belgrad. Blocajul împiedică mii de kosovari care muncesc în alte părţi ale Europei să se întoarcă acasă de sărbători.

Protestul a avut loc la câteva ore după ce Serbia a anunţat că şi-a plasat armata la cel mai înalt nivel de alertă, după ce tensiunile între Belgrad şi Pristina au escaladat în ultimele săptămâni.

În prezent, doar doar trei puncte de trecere mai rămân deschise după ce două puncte de trecere a frontierei sârbe au fost închise în 10 decembrie din cauza unor proteste similare de partea kosovară.

Din 10 decembrie, sârbii din nordul Kosovo au fost implicaţi într-un schimb de focuri cu poliţia şi au ridicat peste 10 baraje rutiere în oraşul Mitrovica şi în jurul acestuia. Acţiunea lor a urmat arestării unui fost poliţist sârb pentru că ar fi agresat ofiţeri de poliţie în exerciţiul funcţiunii. Marţi, alte două baraje rutiere au fost ridicate în nordul ţării.

Guvernul de la Pristina a cerut KFOR, forţa de menţinere a păcii a NATO în Kosovo, să îndepărteze baricadele. Însă KFOR nu are autoritatea de a acţiona pe teritoriul Serbiei.

''Dacă aţi intrat deja în Serbia, atunci trebuie să folosiţi alte puncte de trecere a frontierei (...) sau să treceţi prin Macedonia de Nord'', a precizat Ministerul kosovar de Externe pe pagina sa de Facebook, anunţând închiderea punctului de trecere de la Merdare. Măsura a intrat în vigoare la miezul nopţii, deşi se pare că punctul frontalier era deja inutilizabil.

Merdare este cel mai important punct de intrare în Kosovo pentru transportul rutier de mărfuri. Ţara dispune şi de legături feroviare internaţionale.

Aproximativ 50.000 de sârbi care trăiesc în nordul Kosovo, divizat etnic, refuză să recunoască guvernul de la Pristina sau statutul Kosovo ca ţară separată de Serbia. Aceştia beneficiază de sprijinul multor sârbi din Serbia şi al guvernului acesteia.

Kosovo, cu majoritate albaneză, şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, cu sprijinul Occidentului, după un război în 1998-1999 în care NATO a intervenit pentru a-i proteja pe cetăţenii de etnie albaneză.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Crearea la Moscova a blocului „Победа” („Victorie”) de către condamnatul fugar Ilan Șor este investigată de procurorii moldoveni sub aspectul trădării de patrie. Anunțul a...
Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, om de bază pentru regimul de la Kremlin, suferă de peste cinci ani de necroză pancreatică, o afecțiune care poate duce la deces. El ar fi fost la spitalul...
#Serbia, #tensiuni, #Kosovo, #Rusia, #Balcani , #Serbia