Discursul rudimentar al ministrului rus de Externe, după ce a evitat să-l asculte pe Zelenski la ONU. Occidentul, "un imperiu al minciunii"

Duminica, 24 Septembrie 2023, ora 07:35
7660 citiri
Discursul rudimentar al ministrului rus de Externe, după ce a evitat să-l asculte pe Zelenski la ONU. Occidentul, "un imperiu al minciunii"
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov FOTO Twitter

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a acuzat occidentul că "luptă direct" împotriva Rusiei în Ucraina.

"Puteţi să-i spuneţi cum vreţi, dar ei se luptă cu noi, se luptă direct cu noi", a declarat Serghei Lavrov, în marja Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

"Îl numim un război hibrid, dar asta nu schimbă realitatea", a adăugat el, referindu-se la ajutorul financiar, armele şi "mercenarii" din ţările occidentale.

În timpul unei lungi conferinţe de presă la sediul ONU din New York, şeful diplomaţiei ruse a fost întrebat despre implicarea Statelor Unite în conflictul din Ucraina.

"Faptul că ei luptă de facto împotriva noastră folosind cadavrele ucrainenilor, cred că toţi cei de aici care sunt interesaţi de situaţia din Ucraina ştiu foarte bine că americanii, britanicii şi alţii luptă în primul rând prin furnizarea de tot mai multe arme", a afirmat şeful diplomaţiei ruse.

În Ucraina, armata de la Kiev a afirmat sâmbătă că a ucis sau a rănit "comandanţi de rang înalt" ai marinei ruse în timpul loviturii sale din ziua precedentă împotriva sediului Flotei Mării Negre din Sevastopol, în Crimeea anexată.

Statele Unite şi ţările europene care au furnizat sisteme de armament Kievului de la invazia rusă din februarie 2022 insistă că nu sunt în război cu Moscova, ci ajută Ucraina să se apere.

Serghei Lavrov se exprima în marja Adunării Generale a ONU, în timpul căreia, la începutul săptămânii, însuşi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski venise să ceară mai mult sprijin din partea comunităţii internaţionale.

El a propus un summit pentru a discuta planul său de pace pentru a pune capăt războiului.

Lavrov a declarat că această propunere de soluţionare este "complet irealizabilă, imposibil de pus în aplicare, nerealistă".

Întrebat cum se poate pune capăt conflictului, care se împotmoleşte, şeful diplomaţiei ruse a declarat că "în aceste circumstanţe, dacă ei (Occidentul şi ucrainenii) spun că trebuie să se întâmple pe câmpul de luptă, bine, se va întâmpla pe câmpul de luptă".

Adresându-se miercuri Consiliului de Securitate al ONU, preşedintele Zelenski a denunţat "agresiunea criminală" a Moscovei împotriva ţării sale şi "blocarea" organismului ONU din cauza dreptului de veto al Rusiei.

Lavrov a evitat să fie prezent în sala Consiliului în momentul în care şeful statului ucrainean a luat cuvântul. Dar când a luat cuvântul miercuri - după ce Zelenski a plecat - el a răspuns că dreptul de veto al Rusiei este un "instrument legitim" la dispoziţia celor cinci membri permanenţi ai Consiliului.

"L-am urmărit la televizor. Părea destul de posomorât", a atacat, sâmbătă, Lavrov, adăugând: "Aveam ceva de făcut, ştiam cu toţii ce avea să spună, aşa că de ce să îmi pierd timpul".

Sâmbătă, într-un discurs anti-occidental ţinut în faţa Adunării Generale a ONU, ministrul rus a avertizat că este "în interesul nostru comun să evităm spirala unui război pe scară largă şi să prevenim prăbuşirea definitivă a mecanismelor de cooperare internaţională instituite de predecesorii noştri" la Naţiunile Unite.

Statele Unite şi aliaţii lor europeni sunt un "imperiu al minciunii", care este dornic să îşi asume angajamente pe care nu le va îndeplini, a mai spus el.

"Americanii şi europenii, care sunt obişnuiţi să se uite de sus la restul lumii, sunt dornici să facă promisiuni şi să îşi asume angajamente, inclusiv cele scrise şi obligatorii din punct de vedere juridic, dar sunt reticenţi în a le îndeplini", a declarat Lavrov.

"Aşa cum a spus preşedintele Vladimir Putin, Occidentul este cu adevărat un "imperiu al minciunii"", a continuat diplomatul rus.

Lavrov a continuat spunând că mulţi dintre cei care au vorbit de la tribuna ONU înaintea sa au exprimat ideea că "planeta trece prin schimbări ireversibile".

"O nouă ordine mondială se naşte chiar sub ochii noştri", a adăugat el. "Viitorul se conturează în procesul unei confruntări între majoritatea globală, care cere o distribuire mai echitabilă a bogăţiilor globale şi pledează pentru diversitate în cadrul civilizaţiei noastre, şi între cei puţini care folosesc metode neocoloniale de subjugare în încercarea de a-şi salva dominaţia efemeră.".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Politico: Eșecul Occidentului de a trimite arme la Kiev îl ajută pe Putin să câștige războiul din Ucraina
Politico: Eșecul Occidentului de a trimite arme la Kiev îl ajută pe Putin să câștige războiul din Ucraina
Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie". Această promisiune sună a gol când au trecut patru săptămâni de când...
Analiză: Jocul (secret) al Rusiei și Ungariei în România
Analiză: Jocul (secret) al Rusiei și Ungariei în România
Oamenii rușilor se pot infiltra în serviciile secrete și instituțiile românești? Sau sunt deja aici? Și cum a ajuns Ungaria prietenă la cataramă cu România? Raportul Consiliului Suprem...
#Serghei Lavrov, #Occident, #lupta, #Rusia, #razboi Ucraina, #discurs, #Zelenski, #ONU , #Stiri Serghei Lavrov