Serghei Lavrov, aflat sub sancțiunile Occidentului, a cerut să fie lăsat să participe la o reuniune OSCE din Europa

Marti, 07 Noiembrie 2023, ora 09:21
1984 citiri
Serghei Lavrov, aflat sub sancțiunile Occidentului, a cerut să fie lăsat să participe la o reuniune OSCE din Europa
Ministrul Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Lavrov FOTO: HEPTA

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, vizat de sancţiunile Uniunii Europene, a cerut Macedoniei de Nord să facă posibilă participarea sa la sfârşitul lunii noiembrie la o reuniune ministerială a OSCE care va avea loc la Skopje, a anunţat luni omologul său macedonean, Bujar Osmani, informează AFP.

"Am primit în urmă cu câteva zile o scrisoare de la ministrul rus al Afacerilor Externe în care acesta cerea să se facă posibilă prezenţa sa la Skopje", a declarat Bujar Osmani, preşedintele în exerciţiu al OSCE, în timpul unei conferinţe de presă. El a adăugat că această solicitare prezintă totuşi "unele provocări, deoarece spaţiul aerian al Macedoniei de Nord şi al vecinilor este închis pentru zboruri operate de aeronave ale statului rus".

"Acest lucru necesită unele eforturi logistice", a continuat şeful diplomaţiei macedonene. Ţara sa, care nu este membră a Uniunii Europene (UE), s-a alăturat sancţiunilor blocului european împotriva Moscovei adoptate în urma ofensivei ruse în Ucraina lansate în februarie 2022.

Cel de-al 30-lea Consiliu Ministerial al celor 57 de ţări care formează OSCE, format în 1975 pentru a promova dialogul între Est şi Vest, este programat să aibă loc la Skopje pe 30 noiembrie şi 1 decembrie.

"Conform regulilor, toate statele membre trebuie să fie prezente la această reuniune", a adăugat Osmani, subliniind că prezenţa lui Lavrov va depinde "de deciziile ce vor fi luate în zilele următoare"."Sper că vom reuşi cu toţii să fim prezenţi la Skopje", a spus el.

Rusia a protestat puternic în 2022, după refuzul Poloniei de a-i permite ministrului Serghei Lavrov intrarea pe teritoriul său pentru a participa la reuniunea anuală a OSCE, care a avut loc în decembrie la Lodz.

Varşovia a făcut apoi cunoscut faptul că delegaţia rusă nu ar trebui să "includă persoane sancţionate de UE", inclusiv Serghei Lavrov.

Reuniunea anuală ministerială este organul central al OSCE, responsabil cu luarea deciziilor.

În timpul unei vizite efectuate pe 16 octombrie de şeful diplomaţiei macedonene în Ucraina, omologul ucrainean Dmitro Kuleba a declarat că prezenţa Rusiei în cadrul OSCE ameninţă organizaţia cu o "moarte lentă".

La rândul său, Moscova acuză Kievul şi pe aliaţii săi occidentali că vor să "acapareze" OSCE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia „invadează“ Cuba: Insula se pregătește să primească 200.000 de turiști ruși
Rusia „invadează“ Cuba: Insula se pregătește să primească 200.000 de turiști ruși
Cuba își va extinde rutele de călătorie cu Rusia în speranța de a trezi turismul din somnul post-pandemic. Națiunea din Caraibe vrea să primească aproximativ 200.000 de ruși în acest...
Analiză: Jocul (secret) al Rusiei și Ungariei în România
Analiză: Jocul (secret) al Rusiei și Ungariei în România
Oamenii rușilor se pot infiltra în serviciile secrete și instituțiile românești? Sau sunt deja aici? Și cum a ajuns Ungaria prietenă la cataramă cu România? Raportul Consiliului Suprem...
#Serghei Lavrov, #Rusia, #OSCE, #Macedonia , #Stiri Serghei Lavrov