Pe Lavrov l-au lăsat nervii: Gestul prin care i-a sfidat pe cei mai importanți lideri la summitul G20

Vineri, 08 Iulie 2022, ora 15:27
7635 citiri
Pe Lavrov l-au lăsat nervii: Gestul prin care i-a sfidat pe cei mai importanți lideri la summitul G20
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei FOTO: captură Nexta Live

Ministrul german al afacerilor externe, Annalena Baerbock, a criticat Rusia care, în opinia sa, nu este "interesată" de un dialog cu G20.

Reacţia ei de vineri, 8 iulie, vine după ce şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a plecat de la o reuniune internaţională organizată pe insula Bali (Indonezia).

Plecarea lui Lavrov "subliniază încă şi mai clar că (acesta) nu este interesat de cooperarea internaţională şi nici de schimburile cu ceilalţi parteneri" din cadrul G20, a apreciat Baerbock, într-o declaraţie făcută în Bali şi retransmisă de televiziunea germană.

Ministrul rus de externe a părăsit mai devreme vineri sala în care avea loc reuniunea, într-un moment în care omoloaga sa germană tocmai critica Moscova în legătură cu războiul din Ucraina.

Serghei Lavrov a părăsit de asemenea o sesiune la care ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba avea cuvântul online, fiind absent şi în momentul în care secretarul de stat american Antony Blinken condamna Rusia, au indicat mai mulţi diplomaţi pentru France Presse.

În opinia Annalenei Baerbock, această atitudine demonstrează o lipsă totală de voinţă de cooperare din partea Moscovei.

"Faptul că ministrul rus de externe a parcurs o mare parte din tratative nefiind în sală, ci în afara ei, subliniază că nu există de fapt niciun milimetru de voinţă de cooperare din partea guvernului rus", a insistat ea, referindu-se în special la "criza alimentară mondială".

La reuniunea miniştrilor de externe din G20 din Indonezia, SUA şi aliaţii lor occidentali şi-au intensificat presiunile asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Secretarul de stat american Antony Blinken şi omologul său rus s-au reunit pentru prima dată cu această ocazie după invazia rusă din februarie.

Potrivit şefei diplomaţiei germane, mesajul către Rusia al celorlalte 19 state participante la reuniune a fost "foarte clar": "Părerile sunt divergente în ce priveşte evaluarea războiului de agresiune rus, dar majoritatea ţărilor au indicat clar că Rusia are responsabilitatea de a înceta imediat bombardamentele", a punctat aceasta.

Germania, care deţine preşedinţia G7 până la sfârşitul acestui an, a lansat de asemenea "un nou apel presant către liderii ruşi de a elibera într-un sfârşit portul Odesa şi în susţinerea prezenţei Naţiunilor Unite la masa negocierilor cu privire la exportul de cereale, deoarece Naţiunile Unite sunt locul şi cadrul în care trebuie să acţionăm la nivel mondial", a mai spus Annalena Baerbock.

Eveniment Quarterly Report

Rușii au atacat Ucraina cu zeci de drone Shahed și rachete. Alarmele au sunat noaptea în mai multe regiuni
Rușii au atacat Ucraina cu zeci de drone Shahed și rachete. Alarmele au sunat noaptea în mai multe regiuni
În noaptea de 1 spre 2 octombrie, Forțele Armate Ruse au bombardat Ucraina cu drone kamikaze și rachete. Dronele au plecat din regiunea Azov și au zburat în direcția regiunilor centrale....
Fostul președinte Dmitri Medvedev: ”Operaţiunea specială va continua până la distrugerea regimului de la Kiev şi eliberarea teritoriilor iniţial ruseşti”
Fostul președinte Dmitri Medvedev: ”Operaţiunea specială va continua până la distrugerea regimului de la Kiev şi eliberarea teritoriilor iniţial ruseşti”
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a jurat sâmbătă, 30 septembrie, că Rusia va ocupa mai multe teritorii în Ucraina, la un an după anexarea revendicată a patru regiuni ucrainene,...
#Serghei Lavrov, #summit G20, #Rusia, #Germania, #razboi Ucraina , #Stiri Serghei Lavrov