Președintele Italiei la București: Ținem foarte mult ca România să intre pe deplin în spaţiul Schengen

Miercuri, 19 Iunie 2024, ora 16:23
1202 citiri
Președintele Italiei la București: Ținem foarte mult ca România să intre pe deplin în spaţiul Schengen
Sergio Mattarella și Klaus Iohannis FOTO Administrația Prezidențială

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, aflat în vizită oficială în România, a declarat că statul pe care îl conduce dorește aderarea deplină la Schengen a României, fiind „un partener extrem de important în plan bilateral, european şi internaţional”.

„România pentru Italia este un partener extrem de important şi pe plan bilateral, european, dar şi pe cel internaţional. Apartenenţa la Uniunea Europeană este alt motiv de dialog şi de colaborare şi din acest motiv eu îmi doresc ca Italia să ceară Consiliului European să elimine frontierele terestre, ca România să poată să intre pe deplin în spaţiul Schengen. Este o condiţie la care noi ţinem foarte mult şi pe care o solicităm foarte mult. Noi avem o colaborare intensă pe plan euroatlantic şi colaborăm des cu forţele armate, care au o colaborare foarte importantă în toate planurile care privesc Alianţa Atlantică”, a afirmat Sergio Mattarella, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, susţinută miercuri la Cotroceni.

Sergio Mattarella a făcut referire și la colaborarea celor două state în plan euroatlantic. „Noi avem o colaborare intensă pe plan euroatlantic şi colaborăm des cu forţele armate, care au o colaborare foarte importantă în toate planurile care privesc Alianţa Atlantică”, a mai spus Mattarella.

Șeful statului italian a vorbit şi despre prezenţa în România a numeroase firme italiene, lucru care contribuie la relaţiile economice excelente dintre cele două state.

„În România sunt foarte multe întreprinderi italiene, aşa cum a spus domnul preşedinte, relaţiile economice sunt excelente, de asemenea. Domnul preşedintele Iohannis a spus că schimburile comerciale au ajuns la 20 de miliarde de euro şi noi sperăm să crească şi mai mult. Summitul interguvernamental din luna februarie şi semnarea acordurilor bilaterale a fost un succes pentru relaţiile bilaterale şi a deschis alte căi de colaborare”, a adăugat oficialul italian.

Şeful statului italian a punctat că după alegerile recente este necesar ca cetăţenii să recapete încrederea în instituţiile europene.

„Am vorbit despre dimensiunea europeană, am vorbit despre noua etapă a vieţii Uniunii Europene după alegerile recente şi necesitatea de a recăpăta încrederea cetăţenilor europeni în instituţiile europene”, a subliniat Sergio Mattarela.

Un obiectiv indispensabil este extinderea Uniunii Europene şi antrenarea ţărilor candidate în acest proces, a mai precizat preşedintele Italiei.

„Pentru noi este indispensabilă extinderea Uniunii Europene şi antrenarea ţărilor candidate. Aşa cum a spus domnul preşedinte Iohannis, eu am fost în Republica Moldova ieri şi am reafirmat colaborarea cu Republica Moldova şi sprijinul faţă de Republica Moldova şi intenţia de a sprijini pe parcursul integrării europene şi sprijinul faţă de Ucraina. Noi avem poziţii asemănătoare în ceea ce priveşte procesul de aderare, o aderare cât mai rapidă a acestor ţări la Uniunea Europeană ca să contribuie la viaţa Uniunii”, a afirmat el.

Acesta a mai dezvăluit că, în discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, a fost vizată tema necesităţii ca, după alegerile europene, UE să abordeze şi aspectele care ţin de intensificarea competitivităţii Uniunii pe plan internaţional, dimensiunea economică, coeziunea socială, dimensiunea financiară a UE, cât şi aspectele legate de completarea bugetului UE şi procesul decizional.

„Problemele se nasc din ce în ce mai rapid în lumea contemporană şi cer răspunsuri imediate, rapide. Uniunea Europeană trebuie să fie mai rapidă în ceea ce priveşte luarea deciziilor”, a explicat el.

Nu în ultimul rând, Mattarella a vorbit despre concluziile discuţiilor referitoare la securitate şi a evidenţiat necesitatea consolidării pilonului european de apărare în NATO, cât şi menţinerea sprijinului pentru Ucraina.

„Noi ne gândim că o apărare comună europeană este necesară pentru a consolida pilonul european în cadrul NATO şi pentru a da un răspuns de teren faţă de creşterea influenţei Federaţiei Ruse. Am vorbit cu domnul preşedinte despre Ucraina şi despre sprijinul deplin pe care atât România, cât şi Italia intenţionează să-l menţină pe viitor în favoarea Ucrainei, pentru a apăra independenţa şi suveranitatea acestei ţări, pentru a proteja, pentru a respecta regulile dreptului internaţional şi viaţa comunităţii internaţionale şi securitatea Europei. Apărarea Ucrainei, rezistenţa Ucrainei înseamnă securitatea şi rezistenţa întregii Europe. Aşadar, am vorbit şi despre conferinţa din Elveţia, dar a fost un prim pas, un pas preliminar pentru a demara negocierile pentru pace. Noi sperăm ca Federaţia Rusă să fie disponibilă pentru a reafirma regulile dreptului internaţional, pentru a găsi o soluţie viabilă”, a concluzionat Sergio Mattarella.

Iohannis se declară îngrozit de atacul asupra lui Trump: „Violenţa şi agresiunea nu sunt atributele niciunei democraţii” FOTO
Iohannis se declară îngrozit de atacul asupra lui Trump: „Violenţa şi agresiunea nu sunt atributele niciunei democraţii” FOTO
Preşedintele Klaus Iohannis se declară îngrozit de atacul asupra fostului preşedinte american Donald Trump, considerând că violenţa şi agresiunea nu sunt atributele niciunei democraţii....
„Înaltă trădare!". Diana Șoșoacă cere punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis
„Înaltă trădare!". Diana Șoșoacă cere punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis
Diana Șoșoacă solicită punerea sub acuzare pentru înaltă trădare a președintelui Klaus Iohannis, după ce oficialul de la Palatul Cotroceni a semnat acordul bilateral, în numele României,...
#sergio mattarella, #Schengen, #Klaus Iohannis , #Schengen
  1. Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
  2. Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
  3. Surpriză! Pe cine a ales Elena Lasconi șef de campanie pentru alegerile prezidențiale
  4. „Înaltă trădare!". Diana Șoșoacă cere punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis
  5. Cei mai anoști prezidențiabili din perioada postcomunistă
  6. De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
  7. Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
  8. ”Guvernul Ciolacu a făcut cadou fiecărui copil născut în 2024 o datorie suplimentară de 1.342 de euro”. Acuzațiile USR
  9. Promisiunea făcută de Franța României: ”Poate conta pe sprijinul nostru deplin”
  10. Anunțul premierului după tragedia de pe Jepii Mici: ”Nu toți urșii sunt criminali”