Deputatii incompatibili raman in Parlament pana la toamna - PDL acuza abuz

Marti, 17 Iulie 2012, ora 17:20
3103 citiri
Deputatii incompatibili raman in Parlament pana la toamna - PDL acuza abuz

Dupa sedinta Biroului Permanent al Camerei, Mircea Toader a precizat ca a cerut introducerea pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Camerei a raportului comisiei juridice privind deputatii gasiti incompatibili de catre ANI, Sergiu Andon si Florin Paslaru.

"A fost respinsa cererea noastra pe motiv ca nu poate sa se intalneasca comisia juridica pana in toamna", a spus Toader.

La randul sau, vicepresedintele Camerei, Ioan Oltean (PDL), a precizat ca, in mod abuziv, comisia juridica a decis impotriva unei hotarari judecatoresti care a stabilit ca mandatul deputatilor Andon si Paslaru a incetat si ca membrii comisiei trebuiau doar sa ia act de hotararea ICCJ, iar plenul Camerei sa fie doar informat.

De asemenea, europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, marti, ca este inacceptabila amanarea deciziei privind incompatibilitatea parlamentarilor Andon si Paslaru.

"Este un gest impotriva angajamentului european", a spus Preda.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a precizat, la randul sau, ca aceasta solicitare a PDL nu a fost respinsa, dar ca raportul comisiei juridice a fost retrimis de plen, in sesiunea trecuta, la comisia juridica pentru ca aceasta sa audieze si punctul de vedere al ANI, iar aceasta chestiune nu poate fi clarificata decat in sesiunea parlamentara din toamna.

"Am avut o discutie telefonica cu presedintele ANI si i-am spus ca Parlamentul Romaniei isi va lua angajamentul ca in prima sesiune din toamna va clarifica aceasta problema. Voi cere, ca presedinte al Camerei Deputatilor, sa vina cu un raport si un punct de vedere in sesiunea din toamna. Eu nu pot sa iau act de o hotarare judecatoreasca si nici sa o introduc pe ordinea de zi, nu am nicio competenta decat sa cer comisiei juridice, iar comisia juridica este obligata de votul plenului sa cheme si pe reprezentantii ANI. Nu este nicio tergiversare", a precizat Zgonea.

Plenul Camerei Deputatilor a decis, in 6 iulie, ca problema incompatibilitatii deputatilor Florin Paslaru (PSD) si Sergiu Andon (PC) sa fie retrimisa la comisia juridica.

Propunerea in privinta lui Florin Paslaru a fost adoptata cu 141 de voturi "pentru", 9 abtineri si 49 de voturi "impotriva".

Propunerea in privinta lui Sergiu Andon a fost adoptata cu 147 de voturi "pentru", 10 abtineri si 53 voturi "impotriva".

La sedinta, au fost prezenti 203 deputati din totalul de 311.

Consiliul National de Integritate (CNI), in calitatea sa de garant al independentei operationale a Agentiei Nationale de Integritate, a solicitat in mod ferm Parlamentului aplicarea si respectarea hotararii instantei supreme in cazul Andon, precum si a actelor emise de ANI in cazul Paslaru.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
PSD va prezenta în fața Parlamentului, joi, de la ora 18.00, bilanţul primelor 6 luni de guvernare. Liderul partidului, Marcel Ciolacu, a afirmat că bilanţul va fi unul cinstit şi realist,...